Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Chilipeppar kan skydda mot prostatacancer

Enligt en ny amerikansk studie vid Cedars-Sinai Medical Center och UCLA's School of Medicine i Los Angeles ska det heta ämnet i chilipepparn, capsaicin, få cancerceller att självdö.

Capsaicin och Prostatacancer: Vetenskaplig Översikt

Sammanfattning av forskningsresultat

Capsaicin – den starka substansen i chilipeppar – har i laboratorie- och djurstudier visat sig kunna bromsa tillväxt och förökning av prostatacancerceller. Som forskningsledaren Sören Lehmann uttrycker det i Pressmeddelandet från TT, "Capsaicin hade en stark anti-effekt på förökningen av mänskliga prostatacancerceller som odlades. Utvecklingen av prostatacancertumörer från mänskliga celler i möss saktades ner dramatiskt." I djurförsök, där mänskliga prostatacancerceller transplanterades till möss, ledde behandling med capsaicin till en kraftigt långsammare tumörutveckling och omfattande celldöd (apoptos) i cancercellerna.

Verkningsmekanismer i cell- och djurstudier

De anti-tumöreffekter som observerats omfattar både androgenkänsliga och androgenresistenta prostatacancerceller, vilket tyder på att capsaicin har flera möjliga verkningsmekanismer. Exempelvis aktiveras apoptos och olika signalvägar som hämmar cancerutveckling. Dock gäller dessa fynd huvudsakligen provrörsförsök och djurmodeller.

Mänsklig dosering och praktiska råd

Enligt forskarna bakom de aktuella studierna, bland annat ett team lett av Sören Lehmann, skulle den capsaicindos som visat effekt i möss motsvara ungefär 400 mg capsaicin tre gånger i veckan för en vuxen man på 90 kg (Pressmeddelandet från TT). Detta innebär intag av tre till åtta färska chilifrukter per tillfälle, beroende på sort och capsaicininnehåll – ju starkare chili, desto mer capsaicin. Särskilt habaneropeppar, som innehåller höga nivåer capsaicin, har nämnts i dessa uppskattningar.

Begränsningar vid dosering för människor

Det är dock viktigt att betona att dessa doser är teoretiska och framtagna genom omräkning från djurstudier. För närvarande finns inget vetenskapligt stöd för vare sig säkerhet eller effekt av sådana mängder hos människa. Flera experter och cancercentrum har också uttryckt tveksamhet kring om människor kan äta tillräckliga mängder chili för att nå biologiskt relevanta nivåer av capsaicin i kroppen.

Kliniska och praktiska reflektioner

Även om det finns sporadiska fall där individer rapporterat stabilisering av PSA-nivåer vid stort intag av chili, är dessa observationer anekdotiska och inte tillräckliga som kliniskt underlag. Systematiska kliniska studier saknas och den mängd capsaicin som skulle kunna ge terapeutisk effekt är sannolikt mycket högre än vad som går att uppnå genom normalt kostintag.

Expertutlåtande och kostråd

Experterna sammanfattar läget så här: "Chilifrukters starka beståndsdel capsaicin kan hämma prostatacancerceller i provrör, men det är tveksamt om de små mängder en människa kan äta har någon effekt." (Pressmeddelandet från TT)

Det finns alltså inga officiella rekommendationer att öka konsumtionen av chili eller använda capsaicintillskott för att förebygga eller behandla prostatacancer. Rekommendationerna är fortsatt att äta en varierad kost, rik på frukt och grönsaker, för generell hälsa.

Slutsats

Capsaicin innehåller lovande egenskaper mot prostatacancerceller i laboratoriestudier och djurmodeller, men:

  • Den mängd som krävs för effekt är betydligt högre än vad man vanligtvis får i sig via maten.
  • Det saknas kliniska studier på människa som stödjer capsaicin som behandling vid prostatacancer.
  • Tillskott med mycket höga doser rekommenderas inte, eftersom säkerheten inte är klarlagd.

Praktisk summering

Att odla och njuta av chilipeppar för smakupplevelsen är säkert för de flesta, men det finns för närvarande inget vetenskapligt stöd för att använda chili som en behandling mot prostatacancer. Däremot är det både gott och kan berika maten! Väl värt att pröva hemma i köket och i trädgårdslandet – men inte som en ersättning för medicinsk behandling.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB