Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Chilipeppar

Ätlig chilipeppar kan uträtta mirakel när det saknas både tid och ork i vardagen. Här är ett snabbt och enkelt recept. Du känner så väl igen dig: Du kom iväg för sent från jobbet, hann inte handla och nu står du där i dörren med en utsvulten familj vid matbordet … Då är goda råd dyra, fast om du har en chilipepparplanta i fönsterkarmen har du räddningen inom räckhåll.

Från Floradania

#Chilipeppar, Capsicum.#

En prydnad för ögat, en fröjd för smaklökarna.

Snabbt, enkelt och billigt

Med några få råvaror kan du på mindre än en halvtimme trolla fram en mycket läcker pastarätt från det italienska köket. Rätten, Spaghetti Aglio, Olio e Peperoncino ("Spagetti med vitlök, olivolja och chilipeppar"), är genial i all sin enkelhet - den är smakrik, lätt och till och med hälsosam.

Till fyra personer behöver du 500g spagetti, salt, 1 dl olivolja, 1 liten chilipeppar, 1 vitlöksklyfta, ev. persilja som garnering.

Tillagningen är otroligt enkel: Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Medan pastan kokar hettar du upp oljan i en gryta och fräser den finhackade vitlöken. Tillsätt finstrimlad chili. Stek det tills det är gyllenbrunt. Häll av vattnet från pastan, blanda den med vitlöks- och chiliröran och rör om. Garnera med persilja och servera genast - gärna med riven parmesanost. Familjen kommer att älska dig!

I Italien serveras rätten ofta på småtimmarna, exempelvis efter en formell mottagning eller efter ett teaterbesök, som improviserad nattmat. Och ofta är det mannen i huset som rullar upp skjortärmarna och tillagar denna snabba måltid åt sina gäster.

Chilipeppar på terrassen

Chilipeppar piffar inte bara upp tillvaron inomhus. De dekorativa växterna trivs även bra utomhus där de kan lysa upp i trädgården nästan ända tills frosten kommer. Om du har en solig plats i lä kan du njuta av chilipeppar på terrassen till långt ut på hösten.

Sett i skenet av detta får uttrycket ”be någon dra dit pepparn växer” genast en helt annan och mer försonande innebörd.

Fakta:

Man skiljer på prydnadspaprika och vanlig, ätlig paprika samt pepparfrukter. Capsicum annuum 'Apache' är det botaniska namnet på spanskpeppar som ursprungligen kommer från Mexiko.

Flera danska trädgårdsmästerier har specialiserat sig på odling av vanlig paprika och pepparfrukter. Numera odlas det över tjugo olika ätliga sorter med vitt skilda former, färger och styrkor.

De större paprikorna, vars smak är mjuk och mild, kallas även snackpaprika medan de smala, avlånga är något starkare, och kan gränsa till brännande om man äter mycket, och det är det man oftast kallar chili.

Chili, som ingår i många maträtter från de latinamerikanska länderna, stimulerar matsmältningen, ökar förbränningen och är i det stora hela bra för många av kroppens processer.

Chilipeppar är rik på antioxidanter, exempelvis C-vitamin och betakaroten.

Tips!

Låt bli att klia dig i ögonen när du har rört vid chilipeppar.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB