Chilipeppar
#Chilipeppar, Capsicum.#
En prydnad för ögat, en fröjd för smaklökarna.
Snabbt, enkelt och billigt
Med några få råvaror kan du på mindre än en halvtimme trolla fram en mycket läcker pastarätt från det italienska köket. Rätten, Spaghetti Aglio, Olio e Peperoncino ("Spagetti med vitlök, olivolja och chilipeppar"), är genial i all sin enkelhet – den är smakrik, lätt och dessutom hälsosam.
Till fyra personer behöver du 500g spagetti, salt, 1 dl olivolja, 1 liten chilipeppar, 1 vitlöksklyfta och eventuellt persilja som garnering.
Tillagning:
Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Medan pastan kokar hettar du upp oljan i en gryta och fräser den finhackade vitlöken försiktigt. Tillsätt finstrimlad chili och låt det steka tills det doftar gott och är vackert gyllenbrunt. Häll av vattnet från pastan, blanda den direkt i grytan med vitlöks- och chiliröran och rör om. Garnera med färsk, hackad persilja och servera genast – gärna toppad med nyriven parmesanost. Det här är en rätt som hela familjen kommer att uppskatta.
I Italien är detta en klassisk rätt att laga under småtimmarna, efter sociala tillställningar som teaterbesök eller mottagningar. Det är ofta mannen i huset som spontant slår sig ner i köket och lagar denna snabba och tröstande måltid åt sina gäster.
Chilipeppar på terrassen
Chilipeppar är inte bara en smakgivare utan också en färgstark dekoration hemma – och de trivs utmärkt utomhus. Under rätta förhållanden fortsätter de skapa färgprakt i både trädgård och på terrass långt in på hösten tills frosten kommer. Om du har en solig plats i lä, kan du njuta av chilipeppar på terrassen in i oktober, särskilt om du väljer robusta sorter som Capsicum annuum 'Apache', en tålig och rikbärande chili.
Uttrycket "be någon dra dit pepparn växer" får i detta sammanhang en ny, försonande mening – kanske syftar det egentligen på en plats full av exotiska färger, hetta och växtkraft, snarare än bara en avlägsen plats på jorden!
Fakta
Det finns en tydlig skillnad mellan prydnadspaprika och vanliga, ätliga paprikor samt pepparfrukter. Den populära spanskpepparn, Capsicum annuum 'Apache', har ursprung i Mexiko och är både snygg i kruka och god på tallriken.
Danska trädgårdsmästerier har under de senaste åren blivit specialister på odling av både vanlig paprika och olika pepparvarianter. Numera finns det över tjugo olika ätliga sorter, med stor variation i form, färg och styrka.
De större paprikorna, med mild och söt smak, kallas ibland för snackpaprika medan de smalare och mer avlånga ofta har mer sting och är det vi vanligen menar med chili. Chilisorter används flitigt i maträtter från Latinamerika och Asien och adderar både hetta och djup till många rätter.
Chili stimulerar matsmältningen, ökar förbränningen och är gynnsam för flera av kroppens processer. Dessutom är chilipeppar en källa till antioxidanter som C-vitamin och betakaroten, vilket bidrar till ett starkare immunförsvar och bättre hälsa.
Tips!
Tänk på att alltid tvätta händerna noga efter att du hanterat chilipeppar – eller använd engångshandskar. Undvik att röra vid ögonen eller andra känsliga delar av kroppen efter hantering, eftersom capsaicin kan orsaka irritation.
Vill du förlänga chiliplantornas säsong utomhus kan du flytta in dem över vintern eller skydda dem med fiberduk vid risk för nattfrost.
Med chiliplantor i fönsterkarmen, på balkongen eller i trädgården och med en klassisk italiensk snabbrätt på menyn är du redo för en färgstark och smakrik höst – både för ögat och gommen! För mer inspiration om odling och recept, besök gärna Floradania.