Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Chilipeppar

Har du aldrig provat att odla egen chili-peppar, så är det något jag verkligen kan rekommendera. Plantorna är tämligen lättodlade, ger stora skördar och tål att tillfälligt glömmas bort vad gäller vattningen. Den enda nackdelen är egentligen att de inte är vinterhärdiga.

Det är lämpligt att så fröna så här under årets första månader, eftersom plantorna växer långsamt. Skördar gör man sedan under sommaren och framförallt under sensommar-höst. Eftersom plantorna är fleråriga kommer jag själv inte att odla några nya i år. Jag har både torkade och djupfrysta frukter kvar från förra årets skörd. Fjolårets plantor är nu nedklippta och börjar visa små friska, fräscha nya blad.

Jag har testat många sorter, varav Monkeyface har blivit en favorit. Monkeyface ger stora frukter, med ett karaktäristiskt lite skrynkligt utseende. Den är dessutom lagom stark. Det finns otroligt starka chili-sorter, men personligen tycker jag inte att det är något att eftersträva. Lagom styrka är bäst, och därtill gärna en fruktig frisk smak. Det är dock med chili som med allt annat, var och en har sina favoriter. Förutom Monkeyface odlar jag följande sorter: Chocolate Scotch Bonnet, Omnicolor, Ají Amarillo, Yellow Cheese Pimento, Gul Körsbärspeppar och Czechoslovakian Black.

Omnicolor blev en annan favorit. Den är mycket dekorativ med massor av små långsmala frukter i olika färger samtidigt på plantan. Jag tycker också mycket om smaken.

Chocolate Scotch Bonnet odlar jag faktiskt mest för färgen på frukterna. De blir bruna. Den mognar sent på säsongen och är mycket "het".

Lycka till med odlandet!
Håkan Pettersson, Etelhems Örtagård, Gotland

Håkan Pettersson har skrivit boken "Odla kryddväxter" med många tips och beskrivningar av olika kryddväxter.


Monkey Face


Omnicolor


Czechoslovakian Black


Yellow Cheese Pimento

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB