Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Chilicirkusen fortsätter!

**Sylvias gröna hörna** Så var det dags för chilifantasten att trilla dit igen! Framför mig har jag en härlig tid av sådd, förväntan och pyssel med plantor.

Chilicirkus varje vår – och hur du gör det lättare

Varje år bestämmer jag mig när jag står där bland en massa chilibebisar att nästa år, då ska jag minsann inte så så här mycket, utan nöja mig med högst en planta av varje sort. Men lika säkert hittar jag mig med en massa nya chilibebisar i år också. De ”tittar” förtröstansfullt på mig med fräscha, nyfödda hjärtblad, så vem har då hjärta att rycka upp dem?

I år lyckades jag dock att begränsa mig till att så fyra frön av varje, men eftersom jag har cirka 20 sorters chilifrön hemma så blir det ju en hel del – särskilt eftersom praktiskt taget varenda frö gror! Chilicirkusen fortsätter alltså som vanligt: först omskolning av de små plantorna, därefter plantering i ännu större krukor, och så de ständiga försöken att hitta en ljus plats åt alla krukorna i fönster och på hyllor. Till slut kommer dessutom tiden då man bär plantorna fram och tillbaka ut och in för att de små ska vänja sig vid utelivet. Det lugnar sig först när de har härdats och kan stå ute eller i växthuset dygnet runt.

En extra prövning blir det med alla överskott; jag får försöka placera chili hos vänner och bekanta, för själv kan jag ju omöjligt ta hand om allihop. Somliga blir förtjusta över en egen planta, medan andra – särskilt de som inte är vana vid stark mat – ser gåvan med en viss skepsis.

Så småningom kommer dock den verkliga belöningen: vackert växande plantor, gröna och frodiga och till slut översållade med chili i alla tänkbara storlekar, former och färger. En del är milda, nästan som paprika, medan andra är så eldiga att man hickar och instinktivt vill sticka huvudet i en hink vatten. Men det är just vad man inte ska göra om man fått i sig en chilifrukt som är för stark – vattnet gör bara att hettan sprider sig i munnen! Ta hellre en klunk mjölk eller filmjölk, då dessa hjälper att dämpa den brännande känslan.

Vägen till frodiga chiliplantor – från frö till skörd

Odlingen kräver visserligen en del tålamod: chili vill ha mycket ljus, särskilt när den sås tidigt på året. Extra belysning är nästan ett måste om man sår i januari eller februari, för att undvika långa, taniga plantor. När sommaren närmar sig – först då, när nattemperaturen är stadig på tio grader eller mer – är det dags att successivt vänja plantorna vid utemiljö. Plantera gärna om i större krukor stegvis; slutkrukan behöver minst 10 liter jord för att plantan ska må riktigt bra och hinna sätta ordentligt med frukt.

Skörden är något alldeles speciellt: under hösten dignar plantorna av frukter med olika smak, styrka och färg, och variationen är stor – både för smaklökarna och för ögat. Skörda chili i olika mognadsstadier för att få fram variation i smak och hetta; ibland kan en omogen frukt passa bättre i din rätt än en helt röd och mogen. Vattna jämnt, särskilt varma dagar, för bäst resultat.

Så njuter vi av skörden i form av mustiga grytor, heta såser och andra eldiga rätter hela vintern igenom. Men när frökatalogerna återigen dimper ned i brevlådan drar det i odlingsfingrarna, och cirkeln börjar om – med nya sorter och nya förhoppningar. Det är det som är det fina med chili – varje odlingssäsong är ett eget litet äventyr, med plats för både traditioner och nya upptäckter.

Här hittar ni massor av fina sorters chili – kanske din nästa favorit till kommande säsong!

Sylvia Svenssons bästa chilitips

  • Så chili tidigt på året, gärna i januari–februari, och ge extra belysning om du odlar inomhus.
  • Sätt 1–2 frön per liten kruka i näringsfattig såjord.
  • Omskola plantorna till större krukor successivt, så att de får utrymme att växa.
  • Härda plantorna gradvis när vårvärmen kommit, genom att bära ut dem dagtid och tillbaka in nattetid under någon vecka.
  • Vattna regelbundet – helst på morgonen och kvällar vid värmebölja; undvik att låta jorden torka ut helt.
  • Skörda frukter när de når önskad färg och styrka. Våga prova både omogna och mogna frukter i olika rätter.
  • Dela gärna med dig av överskottet – chiliodling inspirerar fler än du tror!

När du vill lyckas med chili

Att odla chili är en intensiv men otroligt givande hobby. Det kräver lite planering, men belöningen kommer i form av kraftiga plantor och en färgsprakande, smakrik skörd. Prova, experimentera och låt varje säsong bli ditt eget äventyr – lycka till med din chilisäsong!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB