Bröllopsblommor
Brudbukettens och bröllopsblommornas betydelse och utveckling
Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson
Brudbukettens historia och symbolik
Brudbuketten har en lång och intressant historia som speglar både tidens mode och brudparets egna känslor. I mitten av 1800-talet började den användas i Sverige, då i form av en enkel, vit bukett som fästes på klänningen och symboliserade brudens renhet.
Brudtärnans klänning och bukett visar på hur traditionen fortsatt lever kvar, fast med förnyelse och variation när det gäller form och färg på både bukett och klänning.
Blommornas och färgernas betydelse
Med tiden har brudbukettens utseende och symbolik utvecklats. Numera är det vanligare att buketten bärs i handen och att det finns stor variation både i val av blommor och färger. Det var länge tradition att brudgummen skaffade en bukett, ofta med blommor i färger som uttryckte hans känslor – särskilt röda rosor eller nejlikor var populära. Än idag är symboliken viktig och många väljer klassiska blommor som Ljuva rosor, Rosor och ranunkel eller Nejlikor och ranunkel för sina starka känslomässiga och estetiska värden.
Bukettens utformning och roll i bröllopet
Idag är det vanligt att brudparet tillsammans väljer form och färg på buketten. Det är viktigt att arrangemanget harmonierar med kläderna, brudens kroppsform samt övrig dekoration. Även tärnorna har ofta blommor i sina dräkter, medan de små brudnäbbarna bär en liten korg med blommor. Brudgummen har förstås sin knapphålsblomma, ofta tonad med brudens bukett. För inspiration och idéer, se moderna varianter som Brudbukett Pernilla Edvardsson, Strandblomman, Limegröna flamingoblommor och rosor och Rosor och Vanda-orkidéer.
Skapande och personliga val
Utvecklingen av floristyrket har gjort brudbuketten till ett riktigt konstverk, där avancerade arrangemang kan bli både exklusiva och påkostade. Dock finns det inget som hindrar att man plockar naturblommor och binder sin bukett själv om man hellre vill ha en personlig och naturlig känsla. Ibland väljer brudparet ovanligare blommor, som exempelvis Prärieklockor och risp, för att ge en unik karaktär åt sin dag.
Blomsterdekorationer i bröllopslokalen
Blomsterdekorationerna spelar också en viktig roll i bröllopslokalen och kyrkan. Många anlitar florister för att skapa pampiga utsmyckningar, men det går lika bra att göra egna arrangemang. När det gäller middagsborden rekommenderas att dekorationerna antingen hålls så låga att gästerna ser varandra över dem, eller placeras på höga ställningar så man ser under dem. Inspireras gärna av exempelvis Festbord för att skapa en välkomnande och blomstrande miljö.
Traditioner och minnen
En vacker sed är att brudparet sitter under en blomsterbåge under middagen, omgivna av rikt blomsterprydd lokal, vilket skapar en romantisk och festlig stämning. Många vill även föreviga sin bukett genom att torka och spara den, medan andra följer seden att kasta buketten till de ogifta gästerna – en gest som sägs föra tur med sig till den som fångar den.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis har brudbuketten och bröllopsblommorna en lång och levande tradition. De speglar inte bara tidens anda utan också brudparets personlighet och känslor. Oavsett om man väljer en klassisk eller modern bukett, skapad av florist eller plockad i naturen, bidrar blommorna till att göra den viktiga dagen ännu mer minnesvärd.