Bra att göra i trädgården - september
Av Katarina Kihlberg
Använd alltid tipsen i min månadskrönika som just tips – inget är ett måste, utan det är du själv som bestämmer vad som ska göras och prioriteras i din egen trädgård. Tycker du att jag missar något viktigt augustitips, mejla mig gärna: katarina@odla.nu.
Bra att göra nu!
Plantera vårblommande lökar!
Augusti och september är den perfekta tiden för att plantera vårlökar – det är nu du lägger grunden till nästa års färgsprakande blomning. Tänk dig krokus, pärlhyacinter, vintergäck, narcisser, allium, vårstjärna och många fler – de är verkligen som en stor godispåse till trädgården! Köp lökarna så snart de dyker upp i butiken; på så vis får du färska lökar av bästa kvalitet. Vänta inte för länge, utan plantera så fort du kan medan jorden fortfarande är varm och lätt att arbeta med.
Plantera alltid i väldränerad jord – lökar ruttnar lätt om det blir för blött. Sikta på att sätta lökarna ungefär två till tre gånger djupare än de är höga, beroende på sort. Det brukar vara lagom med 6-8 cm för små lökar och 12-15 cm för större som tulpaner och narcisser. En bra giva benmjöl eller annat långtidsverkande gödsel vid plantering ger lökarna den näringsstart de behöver. Vattna ordentligt direkt efter planteringen, sen är det bara att invänta vårens mirakel!
För bästa resultat och en mer naturlig effekt, plantera gärna lökarna i lite större grupper eller i sicksack – inte i prydliga rader. Och glöm inte att ett lökjärn eller lökkorg kan förenkla jobbet om du har lerig jord eller vill skydda mot sork.
Vill du njuta av blomning under ännu längre tid kan du testa så kallad "lasagneplantering" i krukor eller i en rabatt med flera lager av lökar – lägg dem i olika skikt där den sort som blommar tidigast ligger överst och den som blommar sist underst i jorden. Då får du en härlig, utdragen blomprakt i samma rabatt eller kruka!
Fler tips för augustiträdgården
Hösthallon – skörd och beskärning
Har du hösthallon är det bra att veta att de ger skörd på årsskotten. Klipp därför ner hela plantan när sista bäret är plockat; nästa års bär växer på de nya skotten som kommer då.
Trädplantering på hösten
Om du planterar träd på hösten, vilket är optimalt nu när marken är fuktig och luften sval, är det klokt att sätta upp gnagskydd kring stammen. Speciellt fruktträd är extra utsatta för harar, kaniner och rådjur som älskar den unga barken när övrig föda är knapp på vintern.
Städa lagom i trädgården!
Det kan kännas skönt att höstrensa, men lämna gärna en del löv kvar på gräsmattan och i rabatterna – maskarna älskar det, drar ner dem i jorden och omvandlar dem till näringsrik mull. Om lövmattan blir för tjock kan du köra över den med gräsklipparen, så bryts den ner snabbare.
Plantera, plantera, plantera!
Hösten är fortfarande planteringssäsong för alla krukodlade växter. Den svala och fuktiga höstluften underlättar rotbildningen och gör att växterna hinner etablera sig före vintern.
Dahlior – sista chansen!
Njut av dahliorna så länge frosten dröjer, men kom ihåg att gräva upp dem innan kylan slår till på allvar. Knölarna förvaras bäst svalt och frostfritt. Vid risk för enstaka kalla nätter, täck med fiberduk tillfälligt.
Svartaronia (Aronia melanocarpa)
Svartaronian är fantastiskt vacker med sina glödande höstfärger och nyttiga bär, som passar utmärkt till gelé, saft eller smoothie. Håll utkik på busken nu!
Plantera vitlök!
Vitlök är lättodlad och glädjen när man plockar upp sina egna hela vitlökar ur jorden går inte att slå. Köp utsädeslök i handelsträdgården och tryck ner varje klyfta ca 5 cm djupt med 10-15 cm mellanrum. Vitlök trivs även lite "här och där" i trädgården – varför inte stoppa ner några klyftor mellan perenner eller i kökslandet? Vitlök hjälper oftast till att motverka skadedjur och gillar inte för blöta lägen.
På balkongen eller terrassen
Lasagneplantering i kruka
Gör en lasagneplantering med vårblommande lökar i din största kruka eller balja för lång och härlig blomning nästa vår. Välj några sorter som blommar vid olika tidpunkter, till exempel krokus, vårstjärna och en narciss. Lägg den sort som blommar sist underst, och fortsätt med nästa sort i jordlagret ovanför, och överst sätter du de tidigaste. Tänk på att krukan måste kunna dränera bort överskottsvatten under vintern.
Resultatet? Krokusen sticker upp först, ibland redan i februari, sedan vaknar vårstjärnan och sist tar narcissen vid – du får vajande vårblomning i flera omgångar på samma plats!
Plantera höstfägring i kruka
Nu är det dags att sätta höstblommor i kruka, välj tåliga sorter som ljung, prydnadskål, höstaster, sedum, alunrot och revsuga. Glöm inte att utnyttja naturens pynt – kottar, vackra kvistar och bär blir fina detaljer tillsammans med växterna.
Odla inomhus
Vitlök för bladskörd
Det går också utmärkt att odla vitlök inomhus för att få spännande blast med mild vitlökssmak. Sätt två klyftor i en mellanstor kruka med porös jord, placera ljust och vattna lagom. När blasten är avskuren och löken tröttnat kastar du den och börjar om med en ny klyfta. Det blir inga lökar, men du får gott grönt!
Kom ihåg!
Låt bladen på dina vårlökar vissna ner helt efter blomning nästa år – bladverket behövs för att samla energi till nästa års blomning. Med dessa tips säkrar du en färgsprakande start på kommande vår och får samtidigt en roligare trädgårdssäsong redan nu!