Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bra att göra i trädgården - november

Då är vi framme vid november, snön har gjort entré på en del håll och lusten att stanna inomhus blir starkare. Än så länge finns det dock grejer kvar att pyssla med ute, så passa på innan vintern kommer på allvar och se till att hämta så mycket dagsljus du kan!

Av Sylvia Svensson

Lite småsaker finns det fortfarande kvar att göra utomhus och den krispiga höstluften en solig novemberdag är en njutning att andas in. Skulle regnet stå som spön i backen eller snön vräka ner är det lika skönt att hålla sig inomhus i stugvärmen och pyssla!

Pyssla ute

Alla redskap behöver få komma in och bli rengjorda så att de inte blir liggande och rostar ute i trädgården.

Vattenslangen har du väl också tagit in och tömt, liksom tunnorna med regnvatten?

Lite löv på gräsmattan kan du köra över med gräsklipparen, löven blir till fin gröngödsling när de finfördelas.

Ta bort löv på gångar så att ingen halkar på dem, våta löv utgör en ordentlig halkrisk. Lägg dem i komposten eller låt löven torka och bred dem över växterna som vinterskydd. Eklöv innehåller garvsyra så gör en egen, separat kompost av dem lite avsides där de får förmultna i flera år i lugn och ro, gärna varvade med gräsklipp och sand.

Gräv gärna om komposten innan den fryser till. Vattna om komposten är torr. Du kan även använda kompostjord till att kupa upp känsligare växter. Var lite försiktig om du gräver i komposten, det kan redan finnas en vintersovande igelkott i den!

Fiska upp löv och annat skräp som har hamnat i dammen, så att de inte ruttnar och börjar lukta på våren. Ta bort eventuell pump. Har du fiskar så lägg ett nät över dammen som skyddar mot skräp och mot katter och måsar som annars lätt tar de nästan orörliga fiskarna när de ligger i sin dvala. Fiskarna behöver inte matas om de ligger i dvala, men se till så att inte dammen bottenfryser. Det finns en "vintervakt" att köpa till dammen, den ser till att det alltid hålls ett öppet hål i isen.

Klipp inte ner perennerna. Jordgubbar och pioner ska däremot klippas ner för att undvika blad- respektive pionmögel som övervintrar i bladen. Många perenner är oerhört vintervackra med sina fröställningar, dessutom samlas det lättare löv och snö bland stjälkarna och bildar skydd åt dem. Att klippa ner gräsvipporna inför vintern är direkt skadligt eftersom det då tränger in vatten i de ihåliga stråna och får rötterna att ruttna.

Vintergröna växter behöver förmodligen inte vattnas i höst eftersom det har regnat så mycket. Om du ändå har tänkt vattna så tänk på att vattnet måste hinna gå in i växten innan det fryser till. Vattna alltså inte om du redan har tjäle och minusgrader för då bildas hårda iskakor runt rötterna som stjälper mer än de hjälper. Täck jorden med löv så att fuktigheten stannar kvar i jorden.

Vinstockar ska beskäras före jul. Saven stiger tidigt i vinstockarna och man får inte röra dem efter julen eftersom vinstockarna då kan börja blöda. De sidoskott som burit frukt kortas in till 1-5 ögon. Från dessa växer sedan de nya bärande skotten ut på våren.

#Skydda växterna#

Känsliga rosor behöver kupas med luftig kompostjord, sand, torra löv och granris eller med barkmylla. Så kallad täckbark är däremot inte att rekommendera till rosor, täckbarken drar kväve ur jorden och kan bilda hårda iskakor runt rosens bas. Känsliga klängrosor kan även behöva ha säckväv lindat över hela växten.

Andra känsliga växter behöver också täckas med torra, luftiga löv och grankvistar. Lägg skydd mot vintervätan över sådana växter som vill ha det torrt. En tegelpanna eller en tjock glasskiva på ett par tegelstenar är utmärkt, skyddet skall vara luftigt men hindra att det regnar på den känsliga växten.

#Plantera och driva#

Billiga tulpanlökar har du kanske haft turen att ha hittat på rea, tulpaner går bra att plantera så länge jorden är grävbar. Kolla dock så att tulpanlökarna inte är torra eller mögliga.

Plantera lövfällande buskar och perenner går bra att göra så länge marken är mjuk och grävbar. De vintergröna växterna mår däremot bättre av att planteras på våren.

Vill du driva julblommor som amaryllis, hyacinter, jultulpaner och tazetter är det en god idé att börja med det nu. Kolla där du köper dem hur lång tid varje sort behöver på sig för att hinna blomma lagom till julhelgerna. Har du tänkt dig iskonvaljer och julrosor behöver de kanske beställas på förhand hos din blomsterhandlare så de hinner ta hem dem.

#Hjälp fåglarna att klara vintern#

Kolla dina fågelmatare, gör rent och häng upp dem när det blir kallare och fåglarna får svårt att hitta mat. När du en gång har börjat mata, se till att det alltid finns mat, för i kylan orkar fåglarna inte flyga så långt och leta efter andra matställen om maten på deras stamställe skulle ta slut. Fortsätt att mata fram till våren.

Sätta upp fågelholkar kan du göra redan nu, fågelholkarna ger skydd mot kyla och blåst under vintern.

Hela klasar rönnbär är bra att lägga i frysen och sedan plocka fram till glädje för fåglarna senare under vintern när alla bären i träden redan är uppätna. Frusna rönnbär blir en fin julklapp till fåglarna.

Äpplen är älskade av fåglar, och särskilt trastar är förtjusta i frukten. Gör gärna arrangemang av mossa, kottar, kvistar och äpplen till fåglarnas glädje, och byt ut äpplena allteftersom de blir uppätna.

Kransar och ljusslingor

Samla material till att göra adventsdekoration av när marken ännu är bar: mossa, vackra grenar och kvistar, kottar och gräsvippor. Förvara mossan och bären i plastpåsar utomhus så torkar de inte så lätt. Tänk på att göra lufthål i plastpåsarna.

Binda kransar, vinterbuketter och girlanger till dörrprydnader och till gravutsmyckningar är det många som gärna gör själva. Hur du gör kransar hittar du här: Bind egna kransar.

Kolla ljusslingorna nu så de fungerar sedan när det är dags att hänga upp ljusslingorna ute i trädgården. Köp reservlampor eller nya ljusslingor om de inte fungerar. Det är nog så irriterande när man står där en helgaftonskväll och försöker hänga upp en slinga som inte fungerar!

Halvdana ljusslingor där några lampor ännu fungerar kan användas även om man kanske inte vill ha dem upphängda. En urgröpt pumpa på trappan med en sådan väl använd ljusslinga inuti som belysning är både kul och fint. Det behöver inte vara så många lampor som lyser för att ge stämning.

#Pysselkvällar, pynt och inspiration#

Levande ljus, antingen för sig själva eller tillsammans med fina blommor, tilltalar de allra flesta av oss, och många njuter av vackra, tända ljus i ljusstakar eller ljuslyktor i höstmörkret. Helger som Allhelgonadagen och allhelgonahelgen, Gustav Adolfsdagen och Fars dag infaller nu i november, även första advent infaller i år i november.

Pysselkvällar inomhus är mysigt när vinden viner runt knuten och regnet och snögloppet piskar mot rutan. Varför inte göra egna julkort, tomtar eller små, fina pappersänglar? Många pysselbutiker har julkortskvällar där man kan lära sig att göra egna julkort, och en del blomsteraffärer har kurser för att göra egna julgrupper.

Julmarknader har ofta också roliga prylar som man kan köpa för att pynta med. Det brukar även finnas goda matvaror som håller sig bra till julen.

Trädgårdstidningar och -böcker kan du alltid kura ihop dig i soffhörnan med, läsa, betrakta och låta dig inspireras inför kommande säsonger, eller surfa runt på nätet och titta på alla de fina trädgårdshemsidorna som finns. I arkivet här på Odla.nu finns det mycket intressant att läsa!

Frökatalogerna börjar dimpa ner så här års och näthandlarna öppnar sina ”fröbodar” - det är väl aldrig för tidigt att titta i dem och drömma sig bort till blommigare och varmare tider. Under hösten har du tid att göra planritningar och fundera hur du vill ha det nästa sommar.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB