Bra att göra i trädgården - november
Pyssla ute
Ta hand om redskap och trädgårdsprylar
Alla redskap behöver få komma in, rengöras och torka ordentligt – så förlänger du deras livslängd och slipper rostiga verktyg nästa säsong. Glöm inte vattenslangen och regnvattentunnorna – töm och ställ undan dem så att de inte fryser och spricker.
Löv, gräsmatta och gångar
Löv på gräsmattan kan med fördel köras över med gräsklipparen. När löven finfördelas bryts de ner snabbare och ger näring som gröngödsling. Ta bort löv från gångar och uppfarter så att det inte blir halkigt – våta löv kan vara riktigt förrädiska. Sopade löv lägger du i komposten eller använder för att täcka rabatter och växter mot vinterns kyla. Eklöv innehåller garvsyra, så gör gärna en separat kompost för dem där de kan få förmultna i flera år – varva gärna med gräsklipp och sand för att påskynda nedbrytningen.
Sköt om komposten
Komposten mår bra av att bli omgrävd innan vinterns köld slår till. Behöver den vattnas, så gör det nu när det fortfarande är plusgrader. Du kan använda färdig kompostjord för att kupa upp kring känsliga buskar (se mer om kupning och täckning nedan). Var försiktig vid omgrävning – ibland kan en vintersovande igelkott ha sökt skydd bland lövhögar eller i komposten!
Skötsel av trädgårdsdamm och växter
Trädgårdsdammen bör också ses över. Plocka upp löv och växtdelar så att de inte ruttnar och förorenar vattnet till våren. Ta bort pumpen om du har en, och om du har fiskar, täck dammen med ett nät för att skydda mot skräp och rovdjur. När frosten kommer, se till att dammen inte bottenfryser – det finns särskilda vintervakter att köpa som hjälper till att hålla ett isfritt hål.
Var varsam med beskärningar: perenner ska inte klippas ner, eftersom deras vissna stjälkar och fröställningar skyddar både sig själva och markfaunan över vintern. Däremot mår både jordgubbar och pioner bättre av att klippas ner, för att förhindra övervintring av mögelsjukdomar. Tänk på att inte klippa ner prydnadsgräs, eftersom vatten då kan tränga in och förstöra rötterna.
Vintergröna växter behöver sällan extra vatten om hösten varit regnig. Om du ändå vattnar – gör det i god tid innan eventuella frostnätter, eftersom fruset vatten runt rötterna kan skada mer än det gör nytta. Lägg gärna löv kring plantorna för att bevara jordens fuktighet.
Vinstockar behöver beskäras före jul, eftersom saven redan i januari börjar stiga och risken då ökar att du "blöder" rankorna. Kort in sidogrenarna som gett druvor till 1-5 ögon. Läs mer om beskärning och annan skötsel på Odla.nu för mer detaljerade tips.
Skydda växterna
Rosor och känsliga växter
Rosor som är känsliga för kyla, bör kupas ordentligt med luftig kompostjord, sand, torra löv och granris eller barkmylla. Undvik dock täckbark till rosor eftersom täckbarken drar kväve ur jorden och kan bilda hårda iskakor kring basen. Känsliga klängrosor kan behöva bäddas in i säckväv.
Andra känsliga växter bör du också skydda med torra, luftiga löv och grankvistar. Växter som inte gillar vinterväta kan täckas med exempelvis en tegelpanna eller en tjock glasskiva som placeras på tegelstenar – luften ska kunna cirkulera, men regnet hållas borta.
Plantera och driva
Sätt vårlökar och plantera nytt
Vårlökar som tulpaner, narcisser och krokus går fortfarande att plantera så länge jorden är grävbar. Passa på om du hittar kvalitetslökar till bra pris, men se till att de är fasta och fria från mögel innan de hamnar i jorden.
Lövfällande buskar och perenner kan du sätta ut ända tills marken blir för hård att gräva i. Vintergröna växter som rhododendron, idegran och buxbom får bäst start om de planteras på våren.
Driv upp och planera inför julen
Julblommor – Vill du driva amaryllis, hyacinter, tulpaner eller tazetter till jul, sätt igång med det nu! Kontrollera hos blomsterhandeln vilken sort som behöver längst startsträcka för att blomma lagom till helgerna. Fundera även på att boka iskonvaljer och julrosor i god tid (ibland behöver dessa beställas eftersom de är extra populära).
Hjälp fåglarna att klara vintern
Utfodra och skydda småfåglar
Fågelmatare bör rengöras och hängas upp när kylan kommer så att småfåglarna snabbt vänjer sig att hitta mat hos dig. När du väl börjat mata: håll ut vintern ut – småfåglar gör av med mycket energi och behöver kontinuerlig tillgång på mat.
Holkar till småfåglar kan sättas upp redan nu. De används även som nattkydd mot kyla och blåst.
Frys in rönnbärsklasar och plocka fram till fåglarna när tillgången tryter. Förvällda rönnbär blir uppskattade vintergåvor till sidensvansar och andra bärätande fåglar.
Lägg ut äpplen – gärna i vackra arrangemang ihop med mossa, kottar och kvistar – till glädje för trastar och andra fåglar. Kom ihåg att byta ut frukten om den fryser eller ruttnar.
Kransar och ljusslingor
Samla och skapa med naturmaterial
Materialinsamling: Samla mossa, fina grenar, kottar och gräsvippor till advents- och vinterdekorationer innan det fryser i marken. Förvara materialet i luftiga plastpåsar utomhus – gör lufthål så håller mossan sig fräsch längre.
Bind dina egna kransar, vinterbuketter och girlanger – dekorera dörrar och gravar och låt kreativiteten spira. Lär dig mer här: Bind egna kransar.
Ljusslingor och vintermys
Ljusslingor – Kontrollera i god tid att jul- och trädgårdsbelysning fungerar, och passa på att köpa reservlampor om något behöver bytas. Slingor där bara några lampor lyser kan göras mysiga inuti en urgröpt pumpa på trappan, vilket ger stämning även om slingan inte är komplett.
Pysselkvällar, pynt och inspiration
Skapa stämning inne
Levande ljus, arrangemang med blommor eller naturmaterial – många tycker det är höjdpunkten med hösten. Passa på att njuta av ljuslyktor och lyktor i mörkret under november och december, särskilt under helgdagar som Allhelgona, Gustav Adolfsdagen, Fars dag och första advent.
Inomhuspyssel är både avkopplande och roligt när vinden viner runt knuten. Gör egna julkort, tomtar eller pappersänglar. Många pysselbutiker och blomsteraffärer erbjuder dessutom kvällar och kurser i exempelvis julgruppsarrangemang eller kransbindning.
Besök julmarknader för att botanisera bland pynt och handla hållbara delikatesser inför jul.
Hämta idéer och planera framåt
Inspireras och planera – Gå in på Odla.nu:s rika arkiv med tips, trädgårdsartiklar och idéer. Gosa ner dig i en fåtölj med en trädgårdstidning eller dyk ner i frökatalogerna som kommer denna tid på året och börja redan nu skissa på nästa års drömträdgård. Under hösten finns ofta tid för att göra planritningar och fundera på nya projekt!