Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bra att göra i trädgården - maj

En månadskrönika i detta spännande trädgårdsland är lite speciellt. Trots att vi går in i maj ligger snön kvar i många nordliga trädgårdar och glada tips om att det är planteringsdags kan nästan verka hånfullt. Ni får ta tipsen till er när tiden är rätt i just er trädgård och så länge hoppas jag att längtan inte blir för stor!

Av Katarina Kihlberg

Bra att göra ute

Så och reparera gräs. Luckra jorden, se till så att den är ogräsfri, jordförbättra vid behov. Kratta ytan slät och fri från stenar och gamla rötter, fördela fröna jämnt över ytan och mylla ner försiktigt med exempelvis en kratta. Packa sedan lätt med baksidan av krattan. Det var en snabbkurs i att så gräs! Obs! Håll jorden jämnt och lätt fuktig tills fröna har grott ordentligt.

För dig som inte har hunnit med riktigt under tidig vår kan det vara bra att rensa och snygga till i rabatter och buskage. När grönskan exploderat är det lätt att se vad som är visset och dött. Det blir så snyggt när allt sådant kommer bort!

Lägg ut kogödsel eller kompost i rabatter och bland buskar och träd. Mylla ner det ytligt.

När löven klär häckar och prydnadsbuskar är det lätt att se vilka grenar som har dött i vinter. Klipp bort dem ända ner till marken så blir busken snyggare och det som lever får mer plats och ljus.

Nu går det utmärkt att plantera i södra halvan av landet! Köp ny fin planteringsjord som blandas med den befintliga. Se till så att det som ska planteras är genomvattnat när det sätts i jorden. Vattna riktigt ordentligt direkt efter planteringen och ungefär var tredje dag tills det nyplanterade har etablerat sig. När du tror att du vattnat klart – vattna lite till!

Perenner kan vi lockas köpa nästan som en påse godis. Det blir lätt en salig blandning av allt som ser fint ut. Ge dig ut i plantskolan nu och hämta inspiration. Åk sedan hem, sätt dig i solskenet och planera. Välj inte för många olika utan hellre färre men flera av varje sort, som planteras i grupper om minst tre.

Beskär rosorna om det inte redan är gjort. Klipp rabattrosor till mellan 15 och 30 cm över marken. Busk- och klätterrosor gallras ur och klipps till snygg form. Använd en vass sekatör!

Plantera jordgubbar i mullrik och väldränerad jord med ca 30 cm mellan plantorna. Gubbarna vill ha mycket sol men är i övrigt lätta att sköta. Välj sorter som mognar vid olika tidpunkter för lång skörd.

Gilla nässlor och kirskål! Plocka så späda blad som möjligt och gör paj, soppa eller pesto. Nyttigt, gott och ett bra sätt att bli lite kompis med ogräset när det inte går att få bukt på det.

Rengör och olja altanen innan du belamrar den med krukor och möbler. Hinner du inte olja så finns altanen kvar nästa år i alla fall!

Rensa maskrosor i gräsmattan innan de bildar frön. Att gräva med en spade eller använda ett maskrosjärn är allra bäst. Gräv djupt, så att du får med hela pålroten.

Är du sugen på en näckros men har ingen damm? Det finns näckrosor som klarar så grunt vatten som 20 cm vilket gör att du kan ha dem i en träbalja. Vackert och roligt!

Odla med barn och barnbarn! Plantera en jättepumpa, så bönor och morötter i alla de färger eller köp färdiga majsplantor. Gör fina skyltar och plantera in lite blommor här och var som kan bli små sommarbuketter.

Skaffa pallkragar om du vill odla på begränsad yta eller inte har något bra ställe att gräva ett land på. Dem fyller du med hälften bra planteringsjord och hälften kogödsel för odling av sallat, rädisor, spenat, kryddväxter med mera. Vackert, enkelt och kul!

Kanske dags att skörda första rabarbern? Gödsla den sedan ordentligt så kan den fortsätta producera stjälkar hela sommaren.

Sättlök kan komma i marken så fort jorden rett sig, det vill säga när tjälen är borta och jorden har torkat upp ordentligt efter vintern. Gräsmattan lägger grunden nu för att orka ha oss springande hela sommaren. Hjälp den att blir slitstark genom att klippa ofta men inte så lågt varje gång.

Så grönsaker av alla de slag, när jorden börjar bli uppvärmd. Se till så att jorden är lucker när du sår, gärna genomvattnad och gödslad. Har du inget grönsaksland kan du så i en del av en rabatt. Glöm inte att sätta pinnar som berättar vad du har sått var!

Tänk över trädgårdens sittplatser. Var trivs du bäst? Ibland ordnar vi med tjusiga möblemang som aldrig används. Fundera på varför. Var i din trädgård finns värme, lä, insynsskydd och lummighet?

På balkongen

Perenner är lika vackra på balkongen som i rabatten. Bra perenner för kruka är alunrot, kärleksört, revsuga, nävor, funkia, låga riddarsporrar och stjärnflocka. Plantera i rejäla krukor i näringsrik och vattenhållande men porös jord. Se till att dina krukor är dränerade. Gödsla med hönsgödsel. Vill du göra det lättare för dig så köp jord som är anpassad för balkong- och krukodling som har gödning i sig.

Plantera sommarblommande lökar som gladiolus, dahlia och ranunkel direkt i kruka så kan du se fram emot en läcker blomsterprakt. Plantera i lucker och näringsrik jord. Läs på förpackningen för att se planteringsdjup och skötsel för varje enskild sort.

Jordgubbar och smultron på balkongen är lika dekorativt som gott! Plantera i mullrik jord i krukor eller lådor eller välj en hängande sort för ampel. Tänk på att planteringskärlet ska ha dräneringshål. Prova olika sorter och färger som ger bär vid olika tidpunkter på säsongen,

Plantera pelargoner och margeriter i urnor, krukor och amplar. Kommer en frostnatt kan du plocka in dem och ställa ut igen nästa morgon.

Klättrande sommarblommor på balkongen skapar liv och lummighet. Slingerkrasse och luktärt kan du så i kruka nu. Blomman för dagen ska helst förodlas i mars/april men kan köpas som färdig planta i garden centers eller plantskolor. Gör egna stöd eller köp vackra stöd som de kan slingra på.

Gör en minikryddgård på balkongen: Bra sorter att kombinera på liten yta är basilika, timjan, rosmarin, oregano, dragon och mynta. Då har du egna färska kryddor för sommarens mat och dryck. Basilikan trivs inte så snart temperaturen går under 12 grader så den kan du har kvar inne ett tag till.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB