Bra att göra i trädgården - april
April är en lurig månad då vädret skiftar, minst sagt! På en och samma plats kan det snöa, regna och vara strålande sol på samma dag. Och i ett större perspektiv är skillnaden från norr till söder stor och vi har helt olika möjligheter i trädgården nu. Ta del av de tips för april som funkar där du bor eller spara de till nästa månad!
Sammanfattning av trädgårdsarbeten och vårskötsel 2024
Våren är en intensiv tid för dig som vill ge trädgård och balkong bästa möjliga start på säsongen. När dagarna blir längre och jorden börjar tina är det dags att kavla upp ärmarna och ge både perenner, buskar och grönsaksland den omtanke de behöver.
Viktigaste arbetsuppgifterna ute i trädgården
Beskärning och uppstädning
- Klipp ner och rensa bort fjolårsriset på perennerna. Har du låtit det ligga kvar över vintern som skydd är det nu dags att ta bort det så att nya, friska skott får plats och ljus källa.
- Kratta gräsmattan först när marken torkat upp ordentligt. Använd en kratta med runda toppar så du inte skadar de känsliga rötterna som vilat under vintern källa.
Jord och näring
- Gödsla unga träd, buskar, häckar och bärbuskar med långsamverkande gödsel, som stall- eller kogödsel, kompost eller ekologiskt alternativ. Mylla ner ytligt – naturen gör resten källa.
- När tillväxten tagit fart, gödsla även gräsmattan. Det stärker rotsystemet och ger en kraftig grönska hela sommaren källa.
Plantering och delning
- Plantera vitlök nu för skörd senare på sensommaren. Köp gärna sättlök, då köksvitlök inte alltid är anpassad för odling. Klyftorna ska ner ca 5 cm i jorden och med 10–15 cm mellanrum källa.
- Dela äldre perenner som blommar på sommaren och hösten just när nya skotten syns. Det ger både föryngring och fler plantor till andra delar av trädgården källa.
Kompost och underhåll
- Se över komposten – lufta, gräv och rör om för att påskynda nedbrytningen och skapa näringsrik mull till alla planteringar källa.
Specialtips
- Snabba på rabarbern genom att sätta en hink över stjälkarna. Det stimulerar tillväxten och ger snabbare och finare skörd källa.
- Lavendeln mår bra av att klippas ner med ca tre fjärdedelar, om det inte redan är gjort. Det förhindrar att busken blir risig och förbättrar blomningen källa.
- Klipp rosorna. Rabattrosor klipps ned till 15–30 cm över marken, medan busk- och klätterrosor gallras till vacker form källa.
- Plantera jordgubbar i mullrik, väldränerad jord i full sol, och välj gärna sorter med olika mognadstider för lång skörd källa.
Ogräs och sniglar
- Rensa ogräs så tidigt som möjligt innan det tar överhanden. Täckbar mark minska återväxt – använd marktäckare, täckbark eller markduk källa.
- Bekämpa mördarsniglar så snart de visar sig. Plocka och klipp dem med sax eller sekatör, vilket är det mest barmhärtiga sättet. Snigelmedel som järnfosfat fungerar bäst när sniglarna är nyvakna och marken är fuktig källa.
Fler tips och gröna möjligheter
- Plocka späda blad av nässlor och kirskål till soppa, paj eller pesto. Det är både gott, näringsrikt och ett smart sätt att ta vara på envisa ogräs källa.
- Rensa jordgubbslandet från vissna blad nu, men vänta med gödsling till efter skörd källa.
Planering och inspiration
- Planera planteringarna. Stora grupper av färre perennsorter blir roligare att sköta och ger dessutom ett harmoniskt intryck. Unna dig en tur till plantskolan och välj noggrant innan du planterar källa.
- I södra Sverige är marken redan redo för plantering – blanda ny jord med befintlig och vattna ordentligt både vid och efter plantering källa.
På balkongen
Också på balkongen kan säsongen komma igång tidigt:
- Plantera kryddväxter om det är vindskyddat och soligt. Sätt varje sort i varsin kruka eller skapa ett minikryddland i en låda källa.
- Så asiatiska bladgrönsaker som mizuna, pak choi och salladssenap, i omgångar för lång skördesäsong. De passar utmärkt i balkonglåda eller större kruka källa.
- Plantera sommarblommande lökar som gladiolus, dahlior och ranunkel direkt i kruka. Välj lucker och näringsrik jord, och följ respektive sorts planteringsdjup källa.
- Jordgubbar och smultron är dekorativa och goda även på balkongen. Plantera i krukor med dräneringshål eller i amplar – välj gärna sorter med varierad skördetid källa.
- Arrangera flera lerkrukor tillsammans för ett lättskött, snyggt blickfång källa.
Extra tips för dig som kämpar mot sniglar
- Skydda särskilt känsliga delar av trädgården med snigelstaket eller snigelfällor. Luckra jorden och ta bort skräp för att minska sniglarnas gömställen källa.
- Sprid snigelmedel helst på kvällen när sniglarna är aktiva, och håll vattningen till morgonen för att göra miljön mindre trivsam för sniglar källa.
Slutligen – glöm inte att ta tid för kaffepausen i solen och njuta av allt som gror och spirar. Trädgårdsarbete handlar lika mycket om välmående och glädje som planteringar, beskärning och skörd. Lycka till med din gröna säsong 2024!