Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bra att göra i februari

"_Sov du lille videung, än så är det vinter_" skaldade Zacharias Topelius och visst sover naturen ännu ett tag, men februari är här och nu kan vi börja glädjas åt ljuset som återvänder! Dagarna börjar bli lite längre och de soliga dagarna blir fler. Visst kan det vara gnistrande kallt särskilt på morgnarna, fast med rätta kläder är en solig dag underbar för att göra en liten promenad.

Av Sylvia Svensson

Att göra ute

Det finns alltid något att göra även om trädgården skulle vara täckt av snö.

#Hjälpa fåglarna#

Småfåglarna behöver fortfarande lite stöttning med mat. De har det tufft just nu eftersom det inte finns mycket att äta i naturen så här års. Har du fortfarande rönnbärsklasar i frysen, häng upp dem i buskar och träd till småfåglarna.

Lägg ut ett tudelat äpple eller två per dag till koltrastarna - de kommer att belöna dig genom att sjunga vårarior från trädtoppen senare under våren. En lämplig fröblandning för många av våra vänner småfåglarna är den så kallade Polarblandningen, då den är utan havre. Havre är det i första hand domherrarna som äter, de andra fåglarna bara sprätter omkring med den.

Fågelholkarna behöver kanske repareras och göras rena och det är i så fall dags för det nu, likaså om du tänker sätta upp några nya fågelholkar. De tidigaste bosättarna bland våra vänner fåglarna börjar söka bostad redan i slutet av månaden.

#Dags att beskära#

Beskär den uppvuxna granhäcken nu. Granhäcken klipps ovanpå och på sidorna en gång om året på vårvintern. Lämna alltid kvar ett par centimeter av förra säsongens nytillväxt. Även tuja- och idegranhäckarna kan klippas nu och fram till slutet på mars. Tänk dock på att bok-, avenbok- tuja-, gran- och idegranhäckar skall toppas först när de nått den önskade höjden.

Om du behöver beskära äppel- eller päronträd kan även det göras. Dessutom kan många sommar- och höstblommande buskar också friseras nu, de vårblommande buskarna klipps däremot under JAS (juli-augusti-september).

Vill du ta bort ett träd eller en buske som skjuter rotskott är det dags att ringbarka det nu innan saven börjar stiga på våren. Kapar trädet gör du först när det har slutat grönska, det kan ta ett par år.

#Skydda växter#

Frostskyddsväv behövs ofta i alla fall nattetid över de första vårlökarna som börjar sticka upp på varma platser i din trädgård i slutet av månaden! Gläds åt den kommande våren och följ noga vad som händer i trädgården, gå gärna en runda varje dag.

Skydda växterna mot februarisolen, den kan vara farligt förrädisk för växter som står mot varma söderväggar eftersom de kan luras att tro att det är vår. Skydda dem med solskyddsväv eller granris så de inte lockas att börja växa för tidigt.

Skydd över vintergröna växter som står i full vårsol kan också behövas. Annars kan de vintergröna växterna lätt få missprydande "solbränna" när vårsolen gassar på. Det finns en speciell grön solskyddsväv samt juteväv att köpa i plantbutikerna, men du kan även bygga en ställning av några starka bambukäppar och lägga på grankvistar. Förankra med bast eller dylikt så det inte blåser bort.

Gnagskydden på dina begärliga träd och buskar behöver eventuellt ses över. Harar och rådjur är hungriga så här års så det finns all anledning att skydda stammarna.

Trampa även till snön hårt runt träd och buskar så att inte sorkarna och mössen kommer åt att gnaga på stammen under snön.

Att göra inne

Om vädret gör att inomhusmiljön känns mer lockande, eller om du har fixat det mesta därute, finns det en hel del att pula med inomhus om du vill.

#Driv kvistar från vackra buskar och träd#

Driva kvistar - ta in några kvistar från forsythia, rips, kastanj, körsbärskornell, brudspirea, ginst, rosenkvitten, slån, björk och vide med flera. Passa även på att ta in kvistar när du beskär äppel- och päronträden, det blir förtjusande blommor redan nu. Beskär du andra buskar med vackra grenar så experimentera, det kanske blir en rolig överraskning i form av ljuva gröna blad och en och annan blomma! När de väl har börjat grönska kan du lägga till några tulpaner eller andra snittblommor för att fullborda arrangemanget.

#Börja med sådder#

Kika i frökatalogerna är alltid kul, och nu är det hög tid för det - nyheterna brukar ta slut först!

Förodla sommarblommorna. Verbena, fröpelargon, penséer, flitiga lisa, browallia, blomsterlönn, klockranka och andra med lång starträcka är det nu dags att så.

Så grönsaker som chili, paprika, kronärtskocka, selleri, rosmarin och några till. Dessa behöver också ordentligt med tid för att hinna med.

Lysrörshylla eller annat tilläggsljus kan behövas till de tidiga frösådderna och sticklingarna. Ställ fram några extra fönsterbrädor med lysrörsarmatur så att ljuset räcker till som det ska, eller så kanske du snickrar en lysrörshylla själv.

#Kul för barn att så och plantera#

Låt barnen så! För barn kan det till exempel vara roligt att ha ett eget ansvar för gräset till familjens katter. Barnen kan så kattgräs, som egentligen är vete. Den härliga grönskan kan du ha även om du inte har katt, en sådan vårlig sådd kan användas i rent dekorativt syfte. Blanda gärna in lite rajgräsfrön också så att gräset växer tätare och bildar en mer varierande gräskruka.

Smörgåskrasse brukar barn också gilla att så. Smörgåskrassen kan du så på fuktat hushållspapper på en tallrik. Glöm bara inte att vattna ofta, det torkar fort, och så ät upp smörgåskrassen på en smörgås och så en ny omgång igen och igen. Läs mer om att så smörgåskrasse

Plantera matlök är en annan kul sak att göra. Både vitlök och vanlig matlök ger snabbt en grönskande kruka i köksfönstret. Där kan du sedan klippa några strån då och då till salladen.

Spara kärnorna från exotiska frukter och sätt de kärnorna, det kan komma upp en trevlig överraskning. Citrusfrukter brukar vara pålitliga och kommer upp tämligen fort.

Plantera såväl kattgräset som kärnorna och matlöken i en skål eller kruka med lite sandblandad blomjord, håll det fuktigt, ljust och varmt. För gräset är det effektivt att trä en plastpåse över krukan tills det har grott.

#Ta hand om rumsväxter och kolla vintersovare#

Rumsväxterna behöver omsorg vilket märks när den starka vårsolen tittar fram. Torka av bladen på dina rumsväxter med en fuktig trasa eller ge dem en lätt dusch med ljummet vatten. När rumsväxterna blir befriade från damm och smuts kan de utnyttja ljuset bättre.

Byta jord kan du börja med ungefär i mitten av månaden, ge även större krukor vid behov. Ibland behövs det bara ny jord ovanpå den gamla för att pigga upp växten.

Komplettera krukväxterna med några blommande färgklickar om du så vill, det behövs kanske så här års. I blomsteraffärerna finns redan olika blommande växter att välja bland.

Kolla pelargonerna, fuchsiorna och andra vintersovare i din förvaring. När de börjar visa tecken på att vilja vakna är det dags att ta in dina pelargoner, eller vad det nu är för växter du har, i ljuset, klippa ner och byta jord. Vattna försiktigt i början, sedan mer och börja gödsla efter några veckor.

Titta till de andra sovande växterna i övervintringen. Behöver de vattnas lite och har det kommit in odjur, såsom möss, löss och spinn, eller börjar de rentav mögla?

Sticklingar av ovanligare rumsväxter är det många affärer som har till salu så här års, och ibland har de också jippon på fuchsia- och pelargonsticklingar. Passa på att skaffa några nya favoriter billigt. Även dina egna krukväxter kan du börja ta sticklingar av i slutet på månaden.

Smålökar för drivning - har du varit förutseende och satt några sådana kan du ta fram de smålökarna så fort de börjar komma upp ordentligt. Våriris, krokus, snödroppar, smånarcisser, pärlhyacint, scilla med flera brukar även säljas i småkrukor i blomsteraffärer så här års.

Gör en glad vårkruka där du har olika smålökar planterade, när det börjar bli varmare. Din glada vårkruka kan stå ute på altanen under dagar det är plusgrader, den är lätt att lyfta in igen om frostnatten hotar. När lökarna har blommat färdigt i krukan kan du plantera lökarna i trädgården senare på våren.

#Planera för sommaren på egen hand eller med professionell hjälp#

Planera och skissa dina kommande blomsterrabatter, det har du ännu tid till. Ta fram penna och papper, trädgårdsböcker och -tidningar och alla de glada frökatalogerna och rita, anteckna och planera!

Professionell hjälp kan ibland vara en god idé. Om du tänker dig det, beställ i så fall tid hos trädgårdsarkitekten eller -anläggaren nu innan den värsta vårrusningen har inletts hos dem.

#Glädje för dig och dina nära#

Gläd dina nära och kära på Alla Hjärtans Dag med en glad kruka med vårlökar, en röd ros till din själs älskade eller varför inte en lysande mångfärgad bukett frasiga tulpaner till bästa vännen. Det behöver såklart inte vara just den dagen, sådana presenter brukar vara uppskattade oavsett vilken dag det är!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB