Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bra att göra i februari

"_Sov du lille videung, än så är det vinter_" skaldade Zacharias Topelius och visst sover naturen ännu ett tag, men februari är här och nu kan vi börja glädjas åt ljuset som återvänder! Dagarna börjar bli lite längre och de soliga dagarna blir fler. Visst kan det vara gnistrande kallt särskilt på morgnarna, fast med rätta kläder är en solig dag underbar för att göra en liten promenad.

Att göra ute

Det finns alltid något att göra, även om trädgården skulle vara täckt av snö. Sen vinter är rätt tid för både praktiska sysslor och härlig planering.

Hjälpa fåglarna

Småfåglarna behöver fortfarande hjälp med mat. Vinter och tidig förvår är magert i naturen, så lite extra stöd kan vara avgörande för deras överlevnad. Om du har rönnbärsklasar i frysen, häng upp dem i buskar och träd – småfåglarna uppskattar sådana godsaker när allt är fruset.

Lägg ut halverade äpplen till koltrastarna, gärna ett eller två per dag. De kommer att tacka dig i vår med sin sång. En bra fröblandning för småfåglarna är så kallad Polarblandning, utan havre. Havre äter i första hand domherrarna, medan andra fåglar helst undviker den.

Komplettera menyn med talgbollar, osaltat kokosfett, hampafrön, solrosfrön, jordnötter (osaltade), fallfrukt och nötter. Glöm inte att rengöra fågelmatarna regelbundet för att undvika smittor mellan fåglarna och placera dem i närheten av buskar för skydd.

Fågelholkar behöver kanske rengöras, inspekteras och lagas. Passa på nu innan säsongen drar igång ordentligt. Om du vill sätta upp nya holkar, gör det gärna nu; många arter börjar spana efter boplats redan i slutet av februari. Mer tips om fågelholkar hittar du här.

Tips!

Ta en kopp kaffe ute när du pysslar bland fåglarna och njut av deras sällskap.

Dags att beskära

Vårvintern är idealisk tid för beskärning av många växter.

  • Granhäckar beskärs uppe på och längs sidorna vid denna tid. Låt någon centimeter av förra årstillväxten vara kvar.
  • Tuja och idegran, likaså bok och avenbok, kan beskäras nu – men toppa inte förrän önskad höjd uppnåtts.
  • Äppel- och päronträd: Nu är det dags att tukta och gallra, vilket ger trädets kronor ljus och luft inför kommande säsong.
  • Sommar- och höstblommande buskar kan friseras nu. Vårblommande buskar väntar du med tills JAS (juli, augusti, september).
  • Om du vill få bukt med en buske eller ett träd som skjuter rotskott: ringbarka redan nu, innan saven stiger.

Så här gör du:

Använd alltid vassa och rena verktyg för att ge växterna de bästa förutsättningarna att läka.

Skydda växter

Kraftiga temperatursvängningar och förrädiska soliga dagar kan ställa till det för både gamla och yngre växter.

  • Frostskyddsväv kan behövas till vårlökar som redan tittar upp på soliga platser i trädgården.
  • Solsken på södervägg i februari-mars lurar gärna buskar och träd att vakna för tidigt – täck dem med solskyddsväv eller granris.
  • Vintergröna växter (som rhododendron, tuja, boxbom och idegran) kan få solbränna; bygg skydd med bambukäppar och grankvistar, eller använd grön solskyddsväv eller juteväv från plantskolan.
  • Gnagskydd på fruktträd och buskar bör ses över. Rådjur och harar är extra hungriga.
  • Trampa till snön hårt runt stammar, så håller du sork och möss borta från barken.

Läs mer om hur du skyddar dina växter här.


Att göra inne

När vädret lockar till inomhusaktiviteter, eller du har fixat det mesta ute, finns massor att sysselsätta sig med för den odlingsintresserade.

Driv kvistar från vackra buskar och träd

Att ta in kvistar från forsythia, björk, körsbärskornell, rips, brudspirea, och andra tidigblommande träd/buskar är både enkelt och vackert. Perfekt restanvändning om du ändå beskär äpple eller päron – prova också rosenkvitten, slån, vide med fler. När de börjat grönska kan du kombinera med tulpaner eller andra snittblommor i ditt arrangemang.

Tips!

Placera kvistarna ljust och dra på en plastpåse för att få fart på knopparna.

Börja med sådder

  • Bläddra i frökatalogerna, det är både inspirerande och praktiskt att vara ute i god tid – nyheterna brukar ta slut först!
  • Förodla sommarblommor med lång utvecklingstid: verbena, pelargon, penséer, flitiga lisa, browallia, blomsterlönn och klockranka är dags att så nu.
  • Så grönsaker: chili, paprika, kronärtskocka, selleri och rosmarin kräver lång förkultivering.
  • Tilläggsbelysning med lysrör ökar energin och tillväxten hos frösådder och sticklingar under mörka månader. Extra fönsterbrädor eller egenbyggd lysrörshylla är ett enkelt knep.

Kul för barn att så och plantera

Låt barnen upptäcka odlingens magi:

  • kattgräs (vete) och rajgräs. Det blir snabbt grönt och går både att äta och använda som dekoration.
  • Smörgåskrasse är ett barnvänligt projekt. Så på fuktat hushållspapper – glöm bara inte att vattna! Skörda efter någon vecka. Läs mer om att så smörgåskrasse.
  • Plantera matlök eller vitlök för grönska i köksfönstret – klipp och ät det gröna som krydda.
  • Spara kärnor från apelsin, citron eller avokado och plantera – det kan bli spännande överraskningar.

Plantera i sandblandad blomjord, håll sådden ljus, varm och fuktig. Över kattgräs funkar en plastpåse tills det har grott.

Ta hand om rumsväxter och kolla vintersovare

Den starka vårsolen avslöjar när rumsväxterna behöver extra omvårdnad. Torka av bladen, duscha dem lätt och börja gärna med jordbyten från mitten av månaden. Pigga upp vintertrötta fönster med blommande växter från blombutiken.

Kolla vind och källare:

  • Pelargoner, fuchsior och vintersovare tas in i ljuset när de vaknar, klipps ner och får ny jord. Vattna försiktigt de första veckorna, börja gödselvattna först när tillväxten kommit igång.
  • Ta hand om sticklingar av ovanliga sorters rumsväxter – de dyker ofta upp till försäljning denna tid, och egna sticklingar kan tas i slutet av månaden.
  • Har du smålökar för drivning (våriris, krokus, snödroppar, pärlhyacint, scilla, minipåskliljor), kan de tas fram och ges plats i ett arrangemang. De piggar upp i fönstret och kan senare planteras ut när frosten släppt.
  • Gör en vårkruka till altanen, flytta in den om natten är kall. När lökarna blommat klart i krukan planteras de ut i trädgården.

Läs mer om skötsel av rumsväxter här.


Planera för sommaren – på egen hand eller med professionell hjälp

Planera och skissa på nya rabatter och förändringar i trädgården – nu finns både tid och inspiration. Gå igenom böcker, tidningar, frökataloger och rita upp dina drömmar med pap

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB