Botaniskas lökhus
Göteborgs botaniska trädgård – Unik inblick i de hemliga lök- och knölodlingarna
Söndagen den 22 mars fick allmänheten ett sällsynt tillfälle att kika in bakom kulisserna i några av Göteborgs botaniska trädgårds mest skyddade utrymmen. Under detta unika öppet hus-event öppnades förökningsavdelningen, alpinväxthusen samt de vetenskapliga odlingarna för lök- och knölväxter, där förökningsbäddar och fascinerande biologisk mångfald mötte besökarna. Här sker sådd av frömaterial, ofta hemfört från insamlingsresor i fjärran länder, och unga plantor dras upp för framtida plantering i till exempel bergsväxthus, klippträdgård, bambulund och lökträdgård.
Samlingen är resultatet av runt 40 års insamlingsarbete och internationellt utbyte mellan botaniker vilket har givit upphov till en av landets mest imponerande och vetenskapligt värdefulla samlingar av lök- och knölväxter. Insamlat och dokumenterat material delas också med botaniska databaser världen över, och fungerar som forskningsresurs för både svenska och internationella experter.
Just nu pågår en makalös blomning bland lökväxterna och de tidigaste perennerna – betydligt mer än vad man normalt kan visa i trädgårdens ordinarie utställningshus. Därför var tajmingen perfekt när dessa vanligtvis stängda avdelningar nu öppnades upp särskilt för besökare, med personal på plats som guidade och berättade om både utmaningar och lyckade odlingsexperiment.
Intresset var stort och många lockades till visningarna. Huruvida ett liknande tillfälle ges igen återstår att se – inget är för närvarande annonserat, men förhoppningsvis återkommer möjligheten.
Under besöket bjöds man på både doft- och synupplevelser. I växthusets publika del slogs besökarna direkt av den säregna doften från den blommande konjaksknölkallan, Amorphophallus konjac, strategiskt placerad rakt innanför dörren för att locka pollinerande insekter (och kanske även förvånade människor!). Lukten kan knappast beskrivas som konjak – snarare tvärtom!
Även lökängen, som planterades förförra hösten vid entrén, hade nu kommit igång på allvar. Där blommade många sorter av snöiris och krokus, och lökbeståndet har redan hunnit föröka sig sedan förra våren. Snöiris och krokus på lökängen skapade ett färgsprakande vårtecken för alla besökare.
Färgsprakande och ovanliga blommor
För den som inte kunde vara med bjuder vi här på några bildupplevelser, med extra fokus på samlingen av turkosa blommor – en sällsynt färg i växtvärlden!
- Douglasia nivalis
- Fritillaria latifolia ssp nobilis
- Narcissus cantabricus ssp. albidus
- Saxifraga grisebachii
- Daphne blagayana ‘Brenda Anderson’
- Cyclamen, odling
- Dionysia odlingar
- Corydalis sewerzowii
- Iris persica med gråa blommor
Turkosa blommor
- Anemone blanda x caucasica, ljusturkosa blommor
- Anemone caucasica, turkos
- Hyacinthella campanulatus, turkos
- Hyacinthus orientalis ssp chionophilus, turkos
- Iris från Syrien, turkos
- Iris stenography ‘Celestiana’, turkos
- Muscari anatolicum, turkos
- Muscari armeniacum not, turkos form
- Muscari discolor, turkos och blåsvart
- Tropaeolum azureum, turkos
Denna rika och unika plantsamling är både ett skönhetsvärde för trädgårdens gäster och ett ovärderligt verktyg för botanisk forskning långt utanför Sveriges gränser. När Göteborgs Botaniska Trädgård åter öppnar sina dörrar till ”de heliga rummen", rekommenderar vi varmt ett besök!