Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bollilja

En gammaldags lökväxt med roliga blommor har dykt upp i sortimentet igen – bolliljan, _Scadoxus multiflorus_.

Av Sylvia Svensson

Bolliljan tillhör amaryllisväxterna, Amaryllidaceae, och har odlats länge som rumsväxt och var vanlig förr. Sedan föll den nästan i glömska för att dyka upp igen på senare år.

Det finns också en klarröd hybrid som kallas blodlilja, en korsning mellan bolllilja, Scadoxus multiflorus och en släkting som faktiskt heter målarborste, Scadoxus puniceus och kan ha orange, gula eller krämfärgade blommor. Hybriden blodlilja heter Scadoxus multiflorus ssp. katherinae. Den är en mycket gammaldags växt som kan ses i gamla växtböcker från 1930- och 40-talen men som inte setts i odling på länge.

Bolliljan hör hemma på Kap Verde-öarna, i tropiska Afrika, Sydafrika och Arabien. Som sådan tål den inte den minsta frost.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Anspråkslös växt

Den är annars en anspråkslös växt som är ganska lätt att dra upp från lök, även om det kan ta lite tid för löken att vakna och blomknopparna komma fram. Bolliljan brukar blomma på kal lök. De lysande röda blommorna som formar en boll som liknar en målarborste, kommer under våren. Bladen är stora och fräscht gröna och kommer efter blommorna, så den är dekorativ även utan blommor.

Plantera så här

Plantera flera lökar med toppen strax under jordytan i vanlig, väldränerad blomjord i en 17-19 cm kruka. De behöver inte planteras om varje år, det räcker med 2-3 års mellanrum efter det att bladen börjat komma upp så att man ser var alla lökarna finns. Hantera lökklumpen försiktigt, lökarna är ganska ömtåliga.

Skötsel

Vattna normalt, det vill säga låt aldrig bolliljan torka ut helt men låt den inte stå blöt heller. Den bör hellre vara för torr än för blöt. Svag näring i vattnet kan ges från vår till höst.

Du kan ha bolliljan ute under sommaren. Ta in hela krukan på hösten, då brukar de gå i vila och bladen vissnar. Övervintra den ljust och kanske lite svalare. Vattna mycket försiktig under vintern.

Föröka bolliljan

Du kan föröka bolliljan med sidolökar som du planterar för sig i en separat kruka. Du kan hålla dessa smålökar gröna året runt de första åren, de behöver inte gå i vila som de blombara lökarna. Det tar några år för sidolökarna att bli stora nog för att blomma.

Lökar till bolliljan finns att köpa i OdlaShop!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB