Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Böljande fält av örter!

I en tidigare artikel berättade jag om små, låga vildblommor som bildar ljuvliga mattor och ger färgglädje i den tidiga våren. Nu vill jag i stället dra er uppmärksamhet till de senare blommande och större örterna som bildar hav av milda, vilda färger.

Av Sylvia Svensson

När vi börjar närmar oss sommaren kommer de lite större örterna igång och bildar stora, böljande fält på platser där de har fått sprida sig i fred. Sådana växter är ofta mycket vackra att se på, men många är besvärliga ogräs som man inte önskar sig i trädgården. Men ute i naturen där de inte stör, är de underbara!

Vem har inte sett ett vitblommande fält med hundkäx! Lätt och ljuvligt, som skir spets på gröna strån!

Vita fält bildar också baldersbrå på frisk, torr kulturmark på åkrar och trädor.

Även prästkrage kan bilda stora bestånd på torr kulturmark.

En lysande åker med tusentals smörblommor som glänser i solen är väl också en underbar syn, men inte särskilt bra som djurbete p g a sin giftighet!

I maj blommar stora bestånd av sommargyllen, det kan nästan se ut som ett rapsfält.

Utmed fuktigare vägkanter i södra delen av landet kan man plötslig få se ett stort bestånd av lilablommande parksallat, Cicerbita macrophylla, som många blandar ihop med den mörkare blåa cikorian.

Även månviol, Lunaria rediviva, som uppträder i stora bestånd på sina ställen i Sydsverige, är ljuslila och doftande. Den vita albinoformen syns till ibland. Den är mycket lik judaspenningar, L. annua, som är en trädgårdsflykting och växer vild på många ställen. Denna har dock mörkare violetta blommor som inte doftar. Hesperis, H. matronalis, är mycket lik dessa men bladen är smalare och växten själv något tunnare.

Många frågor har också ställts om den höga, vackra, rosablommiga jättebalsaminen, Impatiens glandulifera. Den växer på fuktiga ställen som i diken och bildar ofta stora bestånd.

Förutom de vilda blomstermattorna, finns det också odlade. Tänk bara på försommarens lysande rapsåkrar, linåkrar och vallmo- och blåklintsfält! De sistnämnda trivs ihop med säd, självsår sig bland råg och vete.

Vägverket har dessutom sått lupiner på många ställen för att vägrenarna skulle vara vackra att se på.

Jag visar här ett antal vackra, somriga bilder!

Läs gärna också Mattor av vilda vårblommor

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB