Bo i Göteborg
Bo i Göteborg 2005 – En översikt av utställningen och Amhults trädgårdstema
Under elva dagar, mellan den 25 augusti och 4 september 2005, genomfördes Bo i Göteborg, en unik utställning som satte ljuset på tre av stadens då nyaste bostadsområden. Bakom initiativet stod flera stora bostadsbolag, byggföretag, arkitekter och trädgårdsplanerare, som tillsammans arbetade för att lyfta fram skönhet och funktion i den moderna boendemiljön. Utställningen blev ett levande exempel på hur samverkan mellan olika aktörer kan skapa hållbara och trivsamma stadsdelar.
De tre visningsområdena
Utställningen presenterade tre särskilt utvalda områden:
Norra Älvstranden – "livet vid kajerna"
Detta område utnyttjade närheten till vattnet för att skapa attraktiva boendemiljöer med fokus på kajliv, rörelse och mötesplatser.Gårdsten – "miljonprogrammets nya ansikte"
Här visades förvandlingen av ett klassiskt miljonprogramsområde där ökad trivsel, trygghet och miljöförbättrande åtgärder stod i centrum.Amhult – "trädgårdsstaden vid det gamla flygfältet"
Amhult utmärkte sig som ett helt nytt område som växt fram på den tidigare Torslanda flygplats, och där hållbara boende- och trädgårdslösningar stod i fokus.
Ett boende med mänskliga värden och framtidsvisioner
Besökarna fick möjlighet att uppleva hur det är att bo i de olika områdena och besöka nyuppförda lägenheter och hus. Utställningen lyfte särskilt fram bygg- och bostadsföretagens visioner om framtidens attraktiva boendemiljöer och betonade vikten av livskvalitet och de värden som vi människor efterfrågar i våra bostäder.
Ett specialinriktat seminarieprogram fanns för branschfolk, där uppdaterad forskning presenterades, och de senaste byggtekniska och arkitektoniska nyheterna diskuterades. Fokus låg på såväl innovation som vardagligt förbättringsarbete i våra bostadsområden.
Arrangörer i samverkan
Bland medarrangörer och partners återfanns bland andra HSB Göteborg, JM Bygg, NCC, Norra Älvstranden Utveckling AB, Peab, Riksbyggen, Skanska samt Förvaltnings AB Framtiden och Sveriges Byggindustrier Göteborg. Projektledningen låg hos Göteborg & Co – ett tydligt tecken på kraften i samordnat utvecklingsarbete.
Trädgårdsstaden Amhult – inspiration för odlingsintresserade
För trädgårdsintresserade blev Amhult särskilt lockande. Amhults by har anor från 1300-talet och genomgick nu en förvandling till en modern trädgårdsstad, på det som en gång var Torslanda flygplats. Etableringen fokuserade på det gröna vardagsrummet och på att skapa vackra, hållbara utomhusmiljöer anpassade till både människor och natur.
Under utställningen visades en rad små men unika visningsträdgårdar, skapade av skickliga trädgårdsplanerare. Varje trädgård hade sitt eget tema och samtliga utformades individuellt – utan att trädgårdsbyggarna visste om vad de andra skulle göra. Denna variationsrikedom skapade en synnerligen inspirerande helhet.
Färgteman och växtval – tre inspirerande uteplatser
Extra uppmärksamhet fick de tre första uteplatserna i raden, designade av landskapsarkitekterna Ulf Rehnström och Petra Ekström från Landskapsgruppen AB. Var och en utformades utifrån ett tydligt färgtema: blått, rött respektive gult.
Den blåa uteplatsen
Här finner man växter som fjärilsbusken Buddleja davidii 'Nanhoe Blue', perovskia (Perovskia atriplicifolia), blå jackmanklematis (Clematis jackmanii) och silverbladig alpvide (Salix helvetica). Alla perenner och buskar signalerar sval elegans genom blå eller silvertonade blad och blommor.
Den röda uteplatsen
Här dominerar varma färger – rödbladig japansk lönn (Acer palmatum 'Dissektum Garnet'), den robusta häckfuchsian (Fuchsia magellanica 'Gracilis'), röd vresros (Rosa rugosa 'Robusta') och italiensk klematis (Clematis viticella 'Carmencita'). Dessutom fördjupas intrycket med perenner i rödaktiga toner, från purpur till glödande rödbrunt, vilket skapar ett livfullt uttryck.
Den gula uteplatsen
Här glöder planteringen av ljusa nyanser med gulbladig berberis (Berberis thunbergii 'Bonanza Gold'), den ljust gula rosen (Rosa 'Lichtkönigin Lucia'), busk-johannesört (Hypericum erectum 'Gemo') och gullklematis (Clematis tangutica), tillsammans med gulblommande perenner.
Varje uteplats ger inspiration till både variation och harmoni i den egna trädgården – och visade tydligt den potential som ligger i samspelet mellan bostad och grönska.
Vy över området
Del av den blåa rabatten
Matgäst i Buddleja davidii 'Nanhoe Blue'
Den röda rabatten
Detalj från den röda rabatten
Den gula rabatten på hösten
Detalj från den gula rabatten
Utställningen Bo i Göteborg 2005 visade på framtidens hållbara boende där både mänskliga och miljömässiga värden sätts i centrum. Särskilt Amhult blev en inspirerande förebild för hur nybyggnation och trädgårdskonst kan förenas till glädje för invånare och besökare.