Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bo i Göteborg

Under elva dagar, 25 augusti - 4 september 2005, hade vi Bo i Göteborg, en utställning på 3 olika, tämligen nybyggda områden i Göteborg. Bostadsbolag, byggare, arkitekter och i vissa fall trädgårdsplanerare har samverkat för att göra en så vacker och funktionell boendemiljö som möjligt.

De tre platserna som presenterades var:

 • Norra Älvstranden - livet vid kajerna
 • Gårdsten - miljonprogrammets nya ansikte
 • Amhult - trädgårdsstaden vid det gamla flygfältet

  Man fick titta på hur det är att bo i de olika områdena, besöka lägenheter och hus och få höra bygg- och bostadsföretagens framtidsvisioner om bra boende. Man hade satt fokus på de mänskliga värdena i boendet, på livskvalitet och på vad folk vill ha.

  Det fanns också ett seminarieprogram för branschfolk, där man kunde ta del av vad som sker inom forskning och det vardagliga arbetet i bostadsområden. Byggtekniska lösningar och arkitektoniska nyheter presenterades förstås också.

  Utställningen anordnades av HSB Göteborg, JM Bygg, NCC, Norra Älvstranden Utveckling AB, Peab, Riksbyggen, Skanska, Förvaltnings AB Framtiden med dotterbolagen Egnahemsbolaget, Gårdstensbostäder och Bostadsbolaget och Sveriges Byggindustrier Göteborg i samverkan med Gbg:s Byggmästarförening. För projektledning svarar Göteborg & Co.

  För oss trädgårdsintresserade var förstås den sistnämnda visningsplatsen, trädgårdsstaden Amhult, den mest intressanta. Här hade man verkligen ansträngt sig för att skapa vackra miljöer.

  Amhults by har anor sedan 1300-talet, då den tillhörde Oslo stift. Den nya trädgårdsstaden är till stor del byggt på f.d. Torslanda flygplats, som lades ner för ca. 30 år sedan, då Landvetter tog över flygtrafiken.

Vi har tittat in i Amhult några gånger, både på våren, när de små trädgårdarna i denna ringformade visningsgård byggdes upp, och nu under Skördefesten på hösten för att se hur de hade utvecklat sig.

Det var roligt och intressant att se all dessa sinsemellan så olika, små trädgårdar, skapade av ett gäng duktiga trädgårdsplanerare. Alla hade sitt eget tema och ingen av trädgårdsbyggarna har konfererat med de andra, så ingen visste i förhand hur de andra tänkte göra. Vi kommer att närmare presentera dessa nio olika stilar i en kommande artikelserie.

Vi börjar med de första 3 uteplatser i raden, skapade av landskapsarkitekterna Ulf Rehnström och Petra Ekström från Landskapsgrupepn AB.

Man hade satsat på tre olika färgteman: den blåa, den röda och den gula uteplatsen. Som temat säger, var växtvalet på varje uteplats just i en färg.

På den blåa uteplatsen finns buskar som fjärilsbusken Buddleja davidii 'Nanhoe Blue', perovskia, Perovskia atriplicifolia, blå jackmanklematis Clematis jackmanii och en silverbladig alpvide, Salix helvetica. Alla ingående perenner är också antingen blåblommande eller silvriga, så helhetsintrycket är svalt blått.

Desto mer färg finns på den röda uteplatsen, nästa i raden. Här lyser den japanska, rödbladiga lönnen, Acer palmatum 'Dissektum Garnet' ikapp med den stora, vinterhärdiga häckfuchsian Fuchsia magellanica 'Gracilis. En röd vresros, Rosa rugosa 'Robusta' och den lika lysande italienska klematisen, Clematis viticella 'Carmencita' ökar värmen ytterligare. Självklart är även alla perennerna antingen rödbladiga eller rödblommiga i olika nyanser från purpur till lysande rödbrunt.

Den gula uteplatsen innehåller buskar som gulbladig berberis, Berberis thunbergii 'Bonanza Gold', en gul ros, Rosa 'Lichtkönigin Lucia', busk-johannesört, Hypericum erectum 'Gemo' och så gullklematis, Clematis tangutica. Gulblommande perenner i olika nyanser kompletterar.


Vy över området


Del av den blåa rabatten


Matgäst i Buddleja davidii 'Nanhoe Blue'


Den röda rabatten


Detalj från den röda rabatten


Den gula rabatten på hösten


Detalj från den gula rabatten

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB