Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Blueberries, Cranberries and other Vacciniums

I inledningen skriver Jennifer Trehane att hon vänder sig till den entusiastiska eller nyfikna trädgårdsodlaren som vill lära sig något om de mindre kända och sparsamt odlade "vacciniums". Författaren vill framhålla att det inte rör sig om en vetenskaplig framställning, men många sidor ägnas åt att beskriva släktet Vaccinium både historiskt och botaniskt och författaren har gått långt tillbaka i tiden för att hitta ursprunget.

Om boken nu inte har botaniska pretentioner utan vänder sig mera till vanliga trädgårdsodlare, tycker jag kanske att den är onödigt omständlig och upprepar sig lätt för mycket, kanske beroende på att det rör sig om ett relativt litet släkte.

Intresset är störst för de amerikanska upptäckterna och odlingarna, även i kommersiell mening. Det verkar inte så medryckande för svenska läsare - vi ser väl ännu tranbär, blåbär och lingon som vilda företeelser - även om Balsgård under något årtionde gjort lovvärda men numera stoppade försök att förbättra bl.a. lingonstammen.

Blåbär är väl det enda vi odlar i den amerikanska buskformen och blåbäret får också mest utrymme i boken, mer än hälften. Uppkomst, odling och avyttring i kommersiellt syfte, till största delen i Amerika.

De sista kapitlen ägnas åt släktet Vaccinium som trädgårdsväxter - "ornamental plants".

Sida upp och sida ner om olika aspekter på tycke och smak och sedan ytterligare ett kapitel om "Vaccinium odlade huvudsakligen för prydnadsvärde". Olikheten på odling på olika höjder eller där det faller olika mycket regn, t.ex. Nya Guinea och Filippinerna!

De allra sista kapitlen ägnas slutligen ett femtiotal olika arter plus några hybrider, alla mycket väl beskrivna. Det finns appendix, bibliografi och index.

Mitt personliga intryck är att innehållet är omtuggat och utdraget till bristningsgränsen utan att ge så mycket för svenska förhållanden. Det hade räckt med hälften av de 256 sidorna! Synd på ett ämne som verkade så intressant.

Blueberries, Cranberries and other Vacciniums
  Titel:
Blueberries, Cranberries and other Vacciniums
Författare:
Jennifer Trehane
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Timber Press
Utgivningsår:
2004
ISBN:
0-88192-615-9

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB