Blueberries, Cranberries and other Vacciniums
Inledning
I inledningen till Blueberries, Cranberries and other Vacciniums betonar Jennifer Trehane att hon vänder sig till den entusiastiska eller nyfikna trädgårdsodlaren, särskilt dem som vill fördjupa sig i de mindre kända och sparsamt odlade arterna inom släktet Vaccinium. Trots att boken inte har ambitionen att vara en strikt vetenskaplig framställning, tillägnas ändå många sidor åt att beskriva släktet både ur ett historiskt och botaniskt perspektiv. Författaren gör ett gediget försök att spåra ursprunget långt tillbaka i tiden och placerar de olika arterna i ett större sammanhang. Detta bidrar till visst djup, men frågan är hur relevant mycket av det är för den svenska odlaren.
Amerikanska och svenska perspektiv
Boken känns stundtals omständlig och bitvis upprepande, vilket kanske beror på att det rör sig om ett för trädgårdsodlare ganska litet och delvis obskyrt släkte. Störst fokus ligger tydligt på de amerikanska arternas upptäckt och utveckling – särskilt med tanke på kommersiell odling. Detta är förståeligt med tanke på bokens ursprung, men kan upplevas som distanserat för svenska läsare, då vi än idag främst ser tranbär, blåbär och lingon som vilda växter i våra skogar. Det är värt att nämna de satsningar som forskningsstationen Balsgård under ett antal år gjorde för att förbättra lingonstammen, men dessa försök är sedan länge nedlagda, precis som boken påpekar.
Odling i Sverige
I svenskt odlingsperspektiv är det framför allt de amerikanska buskblåbären (Vaccinium corymbosum med flera) som fått fäste och faktiskt odlas i trädgårdar. Dessa behandlas också utförligast i boken, både vad gäller härkomst och odling, särskilt med fokus på kommersiella odlingar i Nordamerika. Däremot får de inhemska arter som europeiskt blåbär (Vaccinium myrtillus) och lingon (Vaccinium vitis-idaea), vilka har central betydelse för nordiska bärplockare, betydligt mindre utrymme – detta trots att intresset för att förädla eller odla dem i Sverige ändå funnits periodvis.
Estetiskt värde och avslutande kapitel
I de avslutande kapitlen förflyttas fokus till Vaccinium-växterna som prydnadsväxter, med flera sidor om smak, utseende och odling i estetiskt syfte. Här finns goda beskrivningar av att odlingen kan variera beroende på höjd, nederbörd och klimat – till exempel i miljöer som Nya Guinea och Filippinerna – men dessa erfarenheter är kanske av begränsat värde för svenska trädgårdsägare. De sista sidorna ägnas åt detaljerade beskrivningar av ett femtiotal enskilda arter och några hybrider, följt av appendix, bibliografi och indexmaterial, vilket skänker boken en viss tyngd som uppslagsverk.
Sammanfattande omdöme
Sammantaget ger boken mycket information för den riktigt specialintresserade, men upplevelsen är att innehållet är både utdraget och bitvis repetitivt, vilket i slutändan ger föga konkret vägledning för den svenska odlaren. För en svensk läsare hade det troligen räckt med hälften av de 256 sidorna – synd på ett ämne som i grunden är både spännande och aktuellt, inte minst med tanke på möjligheten att odla mer bär i trädgården.
Läs också gärna Glädjehuset för vidare inspiration kring bär och odling!
Bokfakta
Titel:
Blueberries, Cranberries and other Vacciniums
Författare: Jennifer Trehane
Bandtyp: Inbunden
Förlag: Timber Press
Utgivningsår: 2004
ISBN: 0-88192-615-9