Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Blommor i bondebygd

Sammanfattning och utvidgad presentation av "Blommor i bondebygd"

"Blommor i bondebygd" av Gunnar Arnborg är en rikt illustrerad och folkbildande bok som tar läsaren på en resa genom svenska landsbygdens växtvärld. Med särskilt fokus på Skölvene socken i Västergötland, förmedlar boken både bredd och djup om de vilda och odlade växter som präglat vårt kulturlandskap – men innehållet är lika relevant för stora delar av landet.

Naturliga miljöer och växtliv

Boken bygger upp en rik och mångsidig bild av växterna i de miljöer där de funnits och fortfarande lever: på äng och i hage, på åker och vall, i trädgårdar och längs byns gator, i skog och på hed, samt vid vatten och i våtmarker. I stora delar av Sverige återkommer samma naturväxter, vilket gör boken användbar oavsett geografisk hemvist.

Växtnamn och språkliga traditioner

Ett centralt tema är namnbruket i bondesamhället. Växtnamnen var många och skiftade ofta från socken till socken, samtidigt som vissa namn var allmänt spridda över hela landet. Gunnar Arnborg kartlägger och förklarar inte bara det officiella svenska och vetenskapliga namnet, utan också de lokala och dialektala varianterna. Berättelser och kuriosa kring namnen bidrar till bokens djupa insikt i den språkliga mångfalden och vår kulturhistoria.

Växter i vardag, fest och tradition

Örter, blommor och växter var oumbärliga i vardagslivet förr. De användes inom läkekonst, till traditionella riter samt vid både festliga och vardagliga tillfällen. Ett särskilt kapitel ägnas åt läkekonst och växtmagi, där folkmedicinska bruk och den magiska betydelsen bakom vissa växter sätts in i ett större kulturhistoriskt sammanhang. Flera växter, som idag betraktas som typiska för "äppelgårdar och torparträdgårdar", har gamla anor och berättelser kring sig (läs också Bland blommor och busliv för fler perspektiv på traditionella växter).

Kulturhistoria, poesi och folkbildning

Boken väver samman botanik med kulturhistoria och litteratur. Många dikter och visor – både äldre och nyskrivna av författaren – visar hur växterna förs in i tradition och poesi. Det gör boken njutbar även för den som söker skönlitterär inspiration.

Gunnar Arnborgs egna minnen och erfarenheter från Skölvene socken ger boken autenticitet och lokal färg, samtidigt som exempelsamlingen gör innehållet giltigt för den svenska landsbygden i stort. Boken avslutas med ett register över västgötska växtnamn, vilket gör den till ett värdefullt referensverk för språk- och kulturintresserade läsare.

Illustrationer och pedagogik

De vackra och detaljrika illustrationerna av Nils Forshed ger ytterligare liv och djup åt växterna, vilket bidrar till bokens visuella och pedagogiska kvaliteter. Arnborg, välkänd folkbildare och tidigare folkhögskolerektor, visar även här sin förmåga att göra kulturhistoria tillgänglig, inspirerande och begriplig för en bred allmänhet.


"Blommor i bondebygd" är därmed en förtjusande och innehållsrik bok att ha "i hängmattan" för alla som vill förstå mer om hur växter, språk, tradition och kultur flätas samman i svensk bondemiljö. Den dokumenterar inte bara naturens rikedom utan också det levande kulturarvet och människans månghundraåriga samspel med växterna. För dig som vill fördjupa dig i detta ämne rekommenderas även artikeln Bland blommor och busliv.



Blommor i bondebygd av Gunnar Arnborg

Titel:
Blommor i bondebygd
Författare:
Gunnar Arnborg
Illustrationer:
Nils Forshed
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Carlssons Bokförlag
Utgivningsår:
2009
ISBN:
978 91 7331 136 6

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB