Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Blommor från frost till frost

Osteospermum är frodiga urnplantor på terrassen och härliga i rabatten, där de snabbt kan bilda en blommande matta eller en blomsterhäck.

De vilda Osteospermum-arterna växer i Kaplandet i Sydafrika och är färgrika prästkrageliknande plantor. Osteospermum hybriderna är resultatet av en korsning mellan olika arter. Syftet med korsningsarbetet var att odla fram de vackraste färgerna och de bästa egenskaperna, vilket lyckades till fullo.

De stora korgblommorna finns i vackra färger från silverglänsande vita via glada gula och aprikosfärgade till intensivt lila och rosa nyanser. Baksidan på blommorna är en nyans mörkare, så plantorna har sitt eget färgspel i sommarbrisen. Själva blomman har ett mörkt öga, vilket som kontrast framhäver färgen.

Hos de ursprungliga arterna sluter blommorna sig i mulet väder och fram emot kvällen. Den egenskapen har man emellertid lyckats ta bort i de nyaste sorterna, så att blommorna står i fullt flor oavsett vädret.

Osteospermum är en frodig planta som växer och utvecklas hela sommaren, medan den flitigt sätter nya blommor. Den kan planteras ut redan i slutet på april, och en frostknäpp gör ingen skada. En enstaka planta kan under sommarens lopp komma upp på en diameter på 40-50 cm och lika mycket i höjden.

På mycket varma somrar kan man uppleva en paus i blomningen mitt på sommaren. Det beror på att nattemperaturerna är så höga, att blombildningen hämmas. Så snart temperaturen går ner, startar blomningen igen med förnyad energi.

Plantan älskar solsken och använder en del vatten till sin kraftiga växt. Precis efter planteringen är det i synnerhet viktigt att vattna grundligt, tills roten fått tag.


Osteospermum hybrid

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB