Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Blommigt och blandat

Blommigt och blandat + 2 godbitar

När värmen gör entré och det inte är någon risk för nattfrost finns det ett enormt utbud av utplanteringsväxter att välja på ute i trädgårdsbutikerna. På namnet, utplanteringsväxter, hörs det ju att plantorna vill ut i det fria.

Att vid den här tiden på året likna trädgårdsbutikerna för en stor godisaffär känns helt naturligt. Det är lätt att känna sig villrådig och det är svårt att veta vilka godbitar som ska väljas, enklast hade varit att ta av allt. Tyvärr räcker oftast inte platsen där hemma till för allt och därför har vi valt att ge förslag på tre färdiga kombinationer i modernt lila toner. Dessutom gör vi ett nedslag och väljer ut två av våra sommarfavoriter.

Blommigt och blandat
Att blanda utplanteringsväxter med olika färg och växtsätt ger spännande kombinationer i både krukor, amplar och rabatter. Ibland kan en enhetlig färg få utgöra temat och ibland kan alla ens enskilda favoriter få samsas tillsammans i krukan, likt de härliga färgerna i en godispåse.

Sommarblommor mix 1
Vi valde här en symfoni i lila toner med hängpetunia, hängverbena och hänglobelia. Kombinationen passar lika bra i balkonglådan som i en egenhändigt planterad ampel.

Sommarblommor mix 2
Ett mer färgglatt arrangemang är rosa femtunga, lila småpetunia och lysande himmelsblå lobelia. Växterna här kan planteras tillsammans i krukor eller stora amplar.

Sommarblommor mix 3
För rabatter och krukor är det trevligt när någon av växterna är lite högre och sticker upp i planteringen. Här väljer vi ett prydnadsgräs, men höga sorter av blomstertobak ger samma effekt. Prydnadsgräs är följsamma för vinden och de flesta blommar med fina vippor under sommaren. Är pelargon en favorit så prova gärna någon med annorlunda blommor, t.ex. en stjärnpelargon. I just denna kombination får blå torenia och lila hängverbena bli det där lilla extra, den extra goda godisbiten.

2 godbitar
Blomstertobak och stor tagetes får utgöra godbitarna och är båda lättskötta. De trivs lika bra i rabatten som planterade i stora krukor och urnor. Välj platser i sol till halvskugga och plantera i väldränerad och näringsrik jord så blir slutresultatet bra.

Blomstertobak
Blomstertobak, Nicotiana x sanderae, blommar med trumpetformade, inte sällan doftande blommor från slutet av maj tills frosten kommer på hösten. Bladen, som är lätt klibbiga, är stora och vackert gröna. Blomfärgerna går i nyanser av rosa, vinrött, limegrönt, lila, purpur och så rent vitt. Det rikliga utbudet av blomfärger gör blomstertobaken lättplacerad och gör den lätt att komponera ihop med andra utplanteringsväxter. Beroende på sort kan blomstertobaken bli allt från 30 till 70 cm hög. De lägre sorterna passar bra i balkonglådan och de lite högre i stora krukor och i rabatter. Trots höjden är plantor av blomstertobak både vind- och vädertåliga och behöver inte bindas upp.

Stor tagetes
Stor tagetes, Tagetes erecta, får härligt fyllda eller halvfyllda, stora blommor i nyanser av gult, orange och gräddvitt över ett mörkgrönt, flikigt bladverk. Hela plantan är aromatisk och blommar från juni fram tills frosten kommer på höstkanten. På grund av det stela, upprätta växtsättet kan ibland stor tagetes upplevas som svårplacerad och svår att komponera ihop med andra växter. Testa då att plantera stor tagetes tillsammans med mörkbladiga växter såsom palettblad eller batat i stora krukor.


Sommarblommor mix 1


Sommarblommor mix 2


Sommarblommor mix 3


Blomstertobak


Blomstertobak


Stor tagetes, gul


Stor tagetes, orange

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB