Blommande julhälsningar från hela jorden
Julblommor – Växter från världens hörn och deras betydelse i vår nordiska jul
Nu är det dags att pryda våra hem med årets vackra julblommor. Precis som ingredienserna till vår julmat kommer våra julblommor ursprungligen från alla världens hörn. Den enda av julens blommor som vi kan kalla inhemsk är julrosen, men även den har egentligen sitt ursprung i Centraleuropa. Med sina stora, vita blommor trotsar den kylan och sträcker sig upp ur marken och genom snön i våra trädgårdar så här års. För den som saknar egen trädgård går denna skönhet att köpa i kruka. Bäst trivs den ljust och svalt med sparsam vattning. Till våren kan man plantera ut den på en halvskuggig plats i trädgården, där den kan njuta av att slå ut i full blom år efter år. Julrosen säljs även som exklusiv snittblomma – se då till att ge den långa snitt på stjälkarna och ljummet vatten med snittblomsnäring för bästa hållbarhet.
Julstjärnan – den riktiga klassikern
Ingen julblomma säljer lika mycket som julstjärnan. Julstjärnan blev Sveriges populäraste julblomma i slutet av 1960-talet, då nya sorter med bättre hållbarhet förädlades fram. Denna färgstarka växt kommer ursprungligen från de varma trakterna i Mexiko och tål därför inte kyla eller drag. När du köper din julstjärna är det bra att se till att den slås in ordentligt för transporten hem – och ställ den inte i kallt fönster eller i dragiga utrymmen, annars riskerar bladen att trilla av. Låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna, eftersom alltför blött underlag får de gröna bladen att falla.
Alternativ för det kalla fönstret
Har du kalla fönster finns det andra julblommor som passar bättre. De allt mer populära små dekorations-enarna – oftast olika cypresser som inte klarar vintern ute – trivs utmärkt med sval placering och jämn fukt. Även den söta lilla jultulpanen Brilliant Star mår bra av svalare temperatur och passar fint ihop med dekorations-enar i en grupp, eller som gravsmyckning.
Julbegonian – blommar långt in på året
Om du vill ha något större och rikblommande i det svala fönstret har julbegonian sin storhetstid vid juletid och kan med rätt placering blomma ända till vårdagjämningen i mars! Ursprungligen korsades denna växt fram i Frankrike under 1800-talet. Numera finns också begonia-sorten Barkos med klar julröd färg, men den vill hellre stå varmt och ljust. För många är begonian en riktig nostalgiblomma som passar i såväl moderna hem som i traditionella miljöer.
Hyacint – julens ljuvaste doft
För många är hyacinten synonym med jul. Den här underbart doftande lökväxten har sitt ursprung i Mellanöstern. Vill man att hyacinten ska blomma längre och återkommande år efter år, bör man placera den svalt och vattna sparsamt – själva löken innehåller det mesta som behövs för tillväxten. Sval placering ger också tätare blomställningar och extra lång glädje av dess väldoft.
Azalean – exklusiv skönhet med östasiatiskt ursprung
Azalean, ofta kallad julens exklusivaste blomma, kom till Europa från Kina och Japan. De flesta av dagens azaleor har förädlats i Belgien och odlas långsamt under 1,5 till 8 år innan de kommer till svenska handelsträdgårdar, redo att blomma vid juletid. Azalean trivs bäst med regelbunden men försiktig vattning – jorden ska vara fuktig men inte blöt. Den är dessutom tålig mot låga temperaturer, vilket gör den utmärkt som julblomma i vårt klimat, så länge det är plusgrader.
Amaryllis – succéväxten som blivit julens favorit
Det har blivit en riktig amaryllis-boom på senare år. Amaryllis lockar med sina storslagna klockor och är dessutom enkel att lyckas med – om du bara är försiktig med vattningen. Vattna sparsamt fram till att knopparna börjar utvecklas. När blomman sedan växer till sig, behövs något mer vatten, men låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna. Om stängeln blivit för lång, kan du klippa av den och sätta i vas – ett gummiband längst ner förhindrar att stjälken rullar upp sig. Du kan även använda en blompinne som stöd inuti den ihåliga stjälken för bästa resultat.
Snittblommor & arrangemang till jul
Tidigare var nyåret blommornas stora helg, men idag älskar vi snittarrangemang redan till jul. Enkla arrangemang med till exempel en ensam amaryllis, ihopbunden med några kvistar och ett rött band, skapar rätt stämning i rummet. Buketter med julröd gerbera, doftande ginst eller mimosa är andra populära val till högtiden. Det är vanligt att blanda färgstarka ranunkler, nejlikor och vintergröna kvistar av järnek eller ormhassel – ofta med detaljer i guld för extra festkänsla. Tänk på att ge alla snittblommor nya längsgående snitt, placera dem i väl diskade vaser med färskt vatten och snittblomsnäring. Undvik sol, värme och närhet till frukt, och ställ gärna snittblommorna svalt om natten för extra lång hållbarhet.
Julblommornas topplista (sålda i Sverige, milj. st per år):
Blomma | Antal sålda (milj.) |
---|---|
Julstjärna | 11,0 |
Hyacint | 10,6 |
Kalanchoe | 1,6 |
Julbegonia | 1,3 |
Azalea | 1,3 |
Amaryllis | 0,9 |
Primula | 0,8 |
En mångkulturell jultradition
Svenska julblommor speglar vår mångkulturella historia och fascinerande globala växtrutter. De har blivit starkt integrerade symboler i julfirandet och pryder hemmen med allt från klassisk julstjärna till doftande hyacinter och exklusiv azalea. Trots att deras ursprung ofta är fjärran världsdelar (Mexiko, Mellanöstern, Östasien och Sydamerika), har de funnit en självklar plats i den svenska vintermörka traditionen – och bidrar år efter år till julens karaktäristiska atmosfär.
Blommor från världens alla hörn ger oss den rätta julstämningen.
Foto: Florabild AB
Tips! Läs mer om julrosen, julstjärnan, eller inspireras av fler idéer till julens blomster.