Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Blomman som ändrar färg

  • Inomhus

Nu börjar hortensiorna dyka upp i butikerna. Denna underbara krukväxt finns i blått, rosa, vitt eller tvåfärgat och är verkligen en krukväxt som förmedlar en känsla av vardagslyx. Sköter vi om vår hortensia kan vi dessutom njuta av den mycket länge.

Hydrangea macrophylla känner vi under det svenska namnet Hortensia. Från början var det en vanlig trädgårdsbuske men numera har vi också vant oss vid den som krukväxt.

Hortensian har ganska kraftiga stjälkar och bladen har en sågtandad kant längst ut. Ursprungligen kommer hortensian från Japan och Kina.

Hortensian vill inte stå i fullt solsken utan trivs bäst om man placerar den ljust till halvskuggigt. Det är viktigt att man kontrollerar vattningen och att vattnet är kalkfritt.

Hortensian får inte torka ut men heller inte stå i vatten. Gödning tillsätter man en gång varannan vecka under sommaren.

Hortensian mår bra av att stå svalt, ända ner till 15 grader C.

Hortensian är en krukväxt som kräver lite tillsyn och de flesta slänger ut den när den blommat färdigt. Är man pysslig med sina krukväxter kan man övervintra hortensian vid 5 grader C för att tas in i varmare temperaturer i februari. Efter 6 - 8 veckor kan den börja blomma igen. Bor man i zon 1 - 2 kan man i stället välja att plantera ut den på en skuggig plats i trädgården. Att plantera ut hortensian kräver ju inte samma engagemang som att vinterförvara inomhus.

Alla blommorna blev blå
Det finns många som har blivit förvånade efter att ha planterat ut sin hortensia i trädgården. Den har helt plötsligt ändrat färg! Förklaringen är att med lågt pH-värde på jord och vatten blir blommorna blå. I basisk eller neutral jord blir blommorna rosa eller röda. Det är alltså inget fel på plantan men förvirring och undran kan uppstå när man inte vet under vilka förhållanden som plantan reagerar.

   

Hortensia
Hortensia

Hortensia
Hortensia

Hortensia
Hortensia

Hortensia
Hortensia

Hortensia
Hortensia
Foto: Blomsterfrämjandet/cma.de