Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Blomman som ändrar färg

Nu börjar hortensiorna dyka upp i butikerna. Denna underbara krukväxt finns i blått, rosa, vitt eller tvåfärgat och är verkligen en krukväxt som förmedlar en känsla av vardagslyx. Sköter vi om vår hortensia kan vi dessutom njuta av den mycket länge.

Hydrangea macrophylla känner vi under det svenska namnet Hortensia. Från början var det en vanlig trädgårdsbuske men numera har vi också vant oss vid den som krukväxt.

Hortensian har ganska kraftiga stjälkar och bladen har en sågtandad kant längst ut. Ursprungligen kommer hortensian från Japan och Kina.

Hortensian vill inte stå i fullt solsken utan trivs bäst om man placerar den ljust till halvskuggigt. Det är viktigt att man kontrollerar vattningen och att vattnet är kalkfritt.

Hortensian får inte torka ut men heller inte stå i vatten. Gödning tillsätter man en gång varannan vecka under sommaren.

Hortensian mår bra av att stå svalt, ända ner till 15 grader C.

Hortensian är en krukväxt som kräver lite tillsyn och de flesta slänger ut den när den blommat färdigt. Är man pysslig med sina krukväxter kan man övervintra hortensian vid 5 grader C för att tas in i varmare temperaturer i februari. Efter 6 - 8 veckor kan den börja blomma igen. Bor man i zon 1 - 2 kan man i stället välja att plantera ut den på en skuggig plats i trädgården. Att plantera ut hortensian kräver ju inte samma engagemang som att vinterförvara inomhus.

Alla blommorna blev blå
Det finns många som har blivit förvånade efter att ha planterat ut sin hortensia i trädgården. Den har helt plötsligt ändrat färg! Förklaringen är att med lågt pH-värde på jord och vatten blir blommorna blå. I basisk eller neutral jord blir blommorna rosa eller röda. Det är alltså inget fel på plantan men förvirring och undran kan uppstå när man inte vet under vilka förhållanden som plantan reagerar.


Hortensia


Hortensia


Hortensia


Hortensia


Hortensia
Foto: Blomsterfrämjandet/cma.de

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB