Bli självförsörjande på tomater!
Vi börjar med sorterna!
Det finns bokstavligen hundratals olika tomatsorter att välja mellan, så utgå alltid ifrån vad du och din familj faktiskt gillar att äta. Föredrar du körsbärstomater i sallader? Då är det dem du ska satsa på! Vill du kunna laga massor av egen tomatsås – välj robusta biff- eller pastatomater med ordentlig volym och rikt med smak. Jag själv odlar alltid flera olika sorters tomater för att:
- Kunna njuta av färska tomater i sallader eller direkt från plantan under sommaren
- Ha tillgång till tomater även på vintern
- Göra egen tomatsås och ketchup året om
För att uppnå detta odlar jag en blandning av körsbärstomater, biff- och pastatomater, vintertomater samt små kruktomater som trivs inomhus. Ett tips är att köra på körsbärstomater om du vill kunna frysa in skörden smidigt – de styckfryser sig själva och är enkla att ta fram efterhand som de behövs under vintern. Jag odlar dessutom både låga busktomater och högväxande sorter, samt använder ampeltomater för att maximera ytan – praktiskt på balkong eller terrass.
Tänk på: Tomater börjar mogna först under sensommaren utomhus. Tidig vår och försommarsäsong får man ofta nöja sig med inomhusodlade kruktomater, eller använda sådant som finns i frysen och skafferiet. Du hittar ett stort urval av tomatsorter här.
Sådd
Jag sår i princip alla mina utomhustomater i samband med vasaloppshelgen i mars. Tomater gror snabbt och plantorna hinner bli stora innan det är dags att plantera ut – det finns egentligen ingen anledning att så tidigare om det inte är inomhusodling du satsar på. Jag använder pluggbrätten som står varmt tills att fröna grott. När plantorna har kommit upp får de stå svalare och under växtbelysning för att bli kraftiga. Tomater gror lätt och fort, så även nybörjare lyckas oftast bra.
Dessa pluggbrätten fungerar alldeles utmärkt för tomatodling. När plantan fått sina första "karaktärsblad" (andra bladparet, som ser ut som små tomatblad) är det dags att plantera om, och då gärna djupt – tomatplantor utvecklar nya rötter på stammen och blir därför stadigare om de planteras ner ordentligt, särskilt om de blivit rangliga.
Kruktomater inomhus
För dig som vill ha färska tomater året om är inomhusodlade kruktomater perfekt. De smakar inte riktigt lika mycket som sommarskörden, men är både roliga och lätta att odla – så dem när du vill under höst, vinter eller tidig vår, men du planterar aldrig ut dem. De bor i kruka inne hela tiden, så välj småvuxna sorter, till exempel Tiny Tim.
Hur många plantor?
Det finns inget exakt rätt antal – det beror på hur mycket tomater din familj äter och vad ni vill använda dem till. Börja hellre i mindre skala och utvärdera, så ser du om du vill utöka med fler sorter eller plantor nästa år. Älskar ni tomatsås? Prioritera sorter som passar bäst för det! Äter ni mest färska tomater – satsa på körsbärs- eller plommontomater i flera färger och former.
Utplantering
Tomater är värmekrävande och älskar att stå skyddat, soligt och varmt – i krukor på altan, i växthus eller på friland i gynnsam odlingszon. Använd alltid näringsrik jord och ordentligt stora krukor om du odlar i kärl. Plantera aldrig ut för tidigt – tomatplantor slutar växa om det är för kallt, blir stressade och kan stanna av helt. Det är också viktigt att avhärda dem före utplantering genom att successivt vänja dem vid utomhusklimatet, annars riskerar du att plantorna tar skada.
Maxa utrymmet
Plantera tomaterna med cirka 40 cm avstånd. Om du har både låga och höga sorter kan du sätta de lägre framför de högre och på så vis använda ytan effektivt. Ampeltomater är idealiska om du vill odla på liten yta eller utnyttja höjder – de ger ofta mycket god skörd från små plantor. Ett riktigt bra tips är att välja Tumbling Tom för odling i ampel.
Skötsel
För att säkerställa en riklig skörd behöver tomatplantorna näring. Eftersom du planterat i näringsrik jord kan du vänta cirka tre veckor med att börja gödsla – därefter är det viktigt att tillföra extra näring regelbundet, allra helst med en flytande tomatnäring som den här. Jag tycker även att chrysan-trädgårdsgödsel är mycket bra. Om du föredrar naturliga gödselmedel går det också utmärkt med guldvatten eller gräsklipp. Det viktiga är att du gödslar, annars kommer skörden att bli betydligt mindre.
Tjyva eller inte?
Högväxta tomater måste tjyvas! Det betyder att du knipsar bort sidoskott som växer i vinkeln mellan stam och gren. Låter du dem sitta kvar blir plantan spretig och ger sämre (eller senare) skörd. Busktomater ska däremot inte tjyvas – kontrollera alltid vad som anges på fröpåsen för just din sort.
Vattning
Vattningen är mycket viktig för jämn och fin skörd. Tomatplantor visar tydligt när de blir törstiga genom att sloka – dock trivs de allra bäst om de får jämn bevattning under hela säsongen, särskilt vid fruktsättning.
Skörden – och hur du tar tillvara på den
Det största steget mot att bli självförsörjande på tomater är att faktiskt ta hand om hela skörden. Det kan kännas överväldigande – vissa perioder får man mer än man hinner äta! Så här gör jag:
Frys in så mycket du kan
Små körsbärstomater är absolut bäst att frysa – de styckfryser sig själva och går snabbt att ta fram vid behov. Perfekta i grytor, soppor, såser och till och med till egengjord ketchup senare på året. Frys in, frys in, frys in – då har du alltid tomater när det är ”off season”.