Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Blått till lyst

Tycker du om blått är Praktbrowallia bäst - den blommar nämligen året runt och älskar rumsvärmen.

Praktbrowallia Browallia speciosa.

Ej blott till vardagsrummet

Mångas älsklingsfärg är blått när det gäller blommor. Det är en färg som är sällsynt för krukväxter, och därför är Browallia speciosa efterfrågad som rumsväxt. Den går också fint att ha på en skyddad plats på terrassen eller balkongen på sommaren.

I familj med potatisen

Browallia speciosa är en halvbuske som växer naturligt i Columbias tropiska områden, där den kan bli nästan meterhög. Tittar man noga på blomman, anar man lätt släktskapet med potatisen. Browallia innehåller också giftämnet solanin, men i så ringa mängd att det inte spelar någon roll.

Uppkallad efter svensk biskop

Liksom så många andra plantor har Browallia uppkallats efter en av Carl von Linnés vänner, nämligen biskop Browallius i Åbo. Artnamnet "speciosa" kan översättas till skön eller sevärd, - en beteckning som passar perfekt för denna vackra planta.

Ljus, vatten och värme

För att blomma rikligt bör Browallia stå ljust, dock inte i direkt sommarsol. På vintern tackar den med förlängd blomning, om den får extra ljus, t.ex. en 25 W energisparlampa.

Krukklumpen bör hållas jämnt fuktig, utan övervattning. Den har fått med sig matsäck från handelsträdgården, så den behöver ingen näring de första 3-4 månaderna; därefter näring i normal styrka.

Browallia trivs bäst i ett varmt rum med temperatur inte under 15° C.

Ej blott i blått

Den klassiska Browallian har himmelsblå blommor, men energisk förädling har förutom flera nyanser i blått också fått fram plantor med vita blommor.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB