Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Blåsippor

"Blåsippan ute i backarna står, niger och säger: nu är det vår!"

Nu i april är det medlemmarna i blåsipps-släktet Hepatica, som får många av oss att säga både aaah och oooh! Men trots att växten är begärlig, och kanske just därför, är den fridlyst i de flesta länen. Som tur är, finns det plantskoleodlade exemplar att köpa på våren, och dessa är inte alltid bara blåa. Det finns numera både vita, rosa, lila och till och med prickiga namnsorter att köpa, för att inte tala om de mycket eftertraktade dubbelblommande. Det finns några entusiaster som har lyckats korsa fram hundratals nya sorter.

Den vilda, lysande himmelsblåa blåsippan bildar glesa mattor i soliga skogsbryn nästan i hela landet under lätta lövträdskronor och som senare under sommaren skänker svalka åt de mer eller mindre vintergröna, läderartade, djupt treflikiga bladen.

Jorden ska vara mullrik och inte för torr och något skugga önskas under sommaren. De dubbelblommande sorterna vill dock ha full sol.

Myrorna är förtjusta i de oljerika fröna och släpar iväg med dem och på så sätt sprider de växten. Egentligen konstigt, då hela växten är giftig.

Förutom den vilda blåsippan Hepatica nobilis och dess alla varianter och namnsorter, odlas det en Hepatica-art till i vårt land, den ungerska blåsippan H. transsylvanica. Denna är till alla delar kraftigare än sin svenska kusin, hela örten är upp till 20-25 cm hög och minst lika vid. Bladen är tandade, 5-flikiga och ljusare gröna än hos blåsippan, dessutom övervintrar de sällan. Blommorna är något ljusare blåa, större och har fler kronblad än hos blåsippan, som nästan alltid har 5, förutom hos den dubbla formen, där ståndarna har förvandlats till kronblad.

Precis som hos blåsippan, finns det många varianter och namnsorter även av den ungerska blåsippan.

På grund av dess giftighet är det knappast några skadedjur som ger sig på blåsipporna. Däremot kan sotsvampar och virus förstöra en del plantor. Den dubbla röda blåsippan har t.ex. varit försvunnen från plantskolorna under många år just på grund av ett stort virusangrepp som hade spridit sig i nästan hela förökningsbeståndet.

Här visar vi en bildkavalkad på en del sorter.


Hepatica nobilis 'Kinnekulle Queen'


Hepatica nobilis


H. nobilis 'Rubra Plena'


Hepatica transsylvanica flore pleno


H. transsylvanica 'Alba'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB