Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Blågul bukett till student och försommarfest

Till försommarens fröjder hör examen, fest och blommor. Studenter får buketter i band om halsen, andra kanske får en blomsterkrans i håret. En nyhet för året är Sverigebuketten som passar perfekt till säsongens alla uppvaktningar. Den är komponerad av blommor i blått och gult, men ger också en slant till kampen för ett medmänskligare Sverige.

Från Blomsterfrämjandet

En Sverigebukett kan innehålla olika sorters blåa och gula blommor. De blåblommande kan t.ex. vara anemoner eller riddarsporrar. Rosor, smörbollar och ranunkler är förslag på blommor som finns i härligt solgul ton. Men det speciella med Sverigebuketten är det sigill som är fäst vid varje bukett. Sigillet vittnar om att givaren samtidigt skänker tio kronor till Kungliga Bomsterstiftelsen. Därifrån går pengarna oavkortat dels till Kronprinsessan Viktorias fond i Radiohjälpen, dels till att uppmärksamma svenskar som på ett osjälviskt sätt hjälpt utsatta landsmän till ett drägligare liv.

Blommor till studentuppvaktning och andra examensdagar låter vi gärna gå i svenska flaggans färger, så i de sammanhangen är Sverigebuketten ypperlig. Det känns också fint att mitt i festyran skänka mindre lyckligt lottade medmänniskor en tanke.

Försommarens ljuvligaste blommor

Vid den här tiden är blommor med riktig sommarkänsla allra härligast. Margeriter och blåklint är självskrivna, liksom ljuvlig förgätmigej. Väldoftande luktärt finns i milda toner av rosa och violett, men även i kraftigare röda och lila nyanser samt i vitt. Violer är förtjusande i små, täta buketter.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Den kryddigt doftande lövkojan är en klassisk och magnifik examensblomma. Blommorna kan vara vita, svagt gula, rosa, lila eller vinröda. De har en skön sammetslyster och sitter samlade i långa, kraftiga och täta blomställningar.

Pioner är sagolika snittblommor, och de har högsäsong just nu. Njut av de stora, fyllda blommornas prakt, och stoppa gärna näsan i dem. Luktpionerna doftar underbart. Du kan välja mellan pioner i rött, rosa eller vitt. Blå riddarsporrar är vackert tillsammans med pionerna, och gärna något lätt och skirt dessutom, t.ex. brudslöja eller limefärgad daggkåpa.

Lupiner, smörbollar och lejongap är också sköna sommarblommor som ger den rätta känslan av försommarfest.

Till studenten

Det är en trevlig tradition att låta studenterna få sina blommor i ett band runt halsen. Sådana buketter bör inte vara alltför överdådiga. Med många gratulanter kan stora buketter bli ansträngande för nacken. Lite cellofan om blomsterbuketten är festligt och bra eftersom det skyddar examenskläderna.

Till mottagningar och andra fester där mycket folk och blommor samlas passar ett blomsterarrangemang i skål. Det kan bli många buketter, och husets vaser tar ofta slut alltför fort. Ett arrangemang i oasis är hållbart och underlättar för värdarna. De slipper leta efter en lämplig vas, det är bara att fylla på vatten i skålen. Lite lägre dekorationer kan få smycka matborden, de högre passar på buffén.

Vid kvällens evenemang ger ett blomstersmycke på klänningen eller i knapphålet den rätta högtidskänslan. Butikernas florister hjälper till att välja hållbara blommor och binder samman dem så att de förblir vackra hela kvällen.

Skötsel av snittblommor

Plocka bort bladen på den del av stjälkarna som hamnar under vattenytan i vasen. Blad i vattnet ruttnar och försämrar blommornas hållbarhet. Ge sedan blommorna nya snittytor med vass kniv och sätt dem direkt i vatten så att inte snitten hinner torka till på nytt. De flesta sommarblommor vill ha rumstempererat vatten, men t.ex. pioner och lövkoja som har lite grövre stjälkar uppskattar om vattnet är ljummet. Snittblomsnäring håller vattnet friskt och ger näring till blommorna som då utvecklas bättre.

Välj en vas som passar i höjd och form till buketten. Har du inte en tillräckligt hög vas får du korta av blommorna. Det är vackrare med en lite lägre bukett som står fint i vasen, än en hög bukett som hänger mot vasens ena kant.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB