Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Blåbär och lingon i kruka

Amerikanska blåbär och lingon kräver full sol men sur jord. Det är inte det lättaste att hitta om man har en vanlig trädgård. Min egen trädgård består mest av lera och den jorden har högt pH-värde naturligt. Alltså inte en bra kombination om man vill ha mycket blåbär och lingon. Jag har alltså mina plantor i stora baljor. De ger inte bara stor skörd utan är också väldigt vackra.

Text och bild: Anna Theorin

Jag har inte den största av trädgårdar, och speciellt inte för odling. Jag gillar vackra perennrabatter, rosor och sådant som är fint. Då har odlingen fått stå lite tillbaka i min trädgård. Däremot gillar jag att odla i kruka, odla ätbart i baljor på altanen. Det är enkelt och lättskött. Amerikanska blåbär har jag länge velat ha i min trädgård men platsen är inte optimal och mina soligaste delar har fått rosor och perenner. Någon sur jord har jag inte heller. Så jag bestämde mig för att odla blåbären i stora baljor, baljor som får stå ute året om. Jag planterade lingon som underplantering och vips hade jag vackra krukor som blommar, ger skörd, får vackra höstfärger och är vintergröna. De fick en naturlig plats vid min entré.

Där kan jag plocka med mig ett lingon i all hast, eller sitta på min trapp och smaka solvarma blåbär. Det är vackert på vintern, hösten, våren och sommaren. Ja, under hela året pryder de sin plats. Och eftersom de är odlade i baljor får de perfekta förutsättningar, med jord, gödsel och soltimmar. Och det var inte så svårt.

Det första som måste införskaffas är minst två sorters blåbär, jag själv har tre baljor med ett blåbär i varje. Vissa nya sorters blåbär är självfertila men många är det inte och man får alltid större skörd om man har mer än två blåbär. Jag har valt odlade lingon, alltså inte skogslingon. De får vackrare och större bladverk. De får skörd under en väldigt lång tid och de får större skörd än "vanliga" lingon. Tänk på att lingon sprider sig med utlöpare vilket gör att du inte behöver så många till att börja med. De har snart täckt krukan. Jag började med fyra lingon i min stora balja och tre i de mindre och det är nästan helt täckt.

Baljan eller krukan du väljer måste vara stor. Buskarna ska kunna stå där i några år utan att du behöver byta. Jag har valt stora, svarta plastbaljor med handtag. Jag tycker att om man ska välja i plast är svart det bästa. Det smälter in bättre och det ser inte ut som plasthinkar. Oavsett vilka behållare du väljer ska de vara stora och ha dräneringshål i botten. Jag borrade hål i mina baljor själv.

I botten på krukan fyller du upp med ett lager med lecakulor, grus eller krukskärvor för dräneringen. Välj det du har till hands. Mina har en blandning av allt ovanstående. Fyll upp krukan med rhododendronjord blandat med lite kogödsel. Cirka 80 % rhododendronjord och 20 % kogödsel. Köp bra kvalité eftersom de ska stå där länge.

Plantera dina växter så som du vill ha dem och vattna. Toppa allt med lite bark eller barkmull. Så enkelt var det! Skötseln av dessa krukor är också väldigt enkelt. På våren lägger jag på ett lager med kogödsel och ny rhododendronjord. Efter midsommar så gödslar jag krukorna genom att mylla ner ett organiskt gödsel som till exempel chrysan. Det är allt. Jo man får vattna krukorna också, såklart.

Jag är väldigt nöjd med mina baljor med blåbär och lingon och de ger mänger med bär varje år! Jag tycker verkligen att ni ska prova!

Ni hittar våra blåbärssorter och lingonplantor här

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB