Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bjud in våren i ditt hem

Visst är det underbart när dagarna blir längre och ljusare. Det droppar från taken, det slaskar och plaskar, fåglarna sjunger och i rabatterna börjar det spira av de första vårlökarna. Också vi som glömde att plantera lökar i höstas kan glädjas åt detta underbara vårtecken genom att välja och vraka bland fördrivna lökar i kruka.

Intresset för lökväxter i kruka växer sig allt starkare, inte minst för att det är ett trevligt sätt att bjuda in våren till våra hem. Det är också ett enkelt sätt att förlänga vår annars så korta odlingssäsong. Dessutom kan den som har en egen trädgård plantera ut lökarna i sin trädgård efter blomningen och njuta av lökarna även nästa år.

Lökväxterna är i allmänhet mycket tåliga och den som önskar kan, med lite övervakning, plantera ut dem i kruka redan nu. Tåligast är förstås narcisserna, men också krokus, tulpan och pärlhyacint klarar någon minusgrad. Det viktigaste är att blommorna inte slagit ut, utan att löken är i knopp när krukan ställs ut så att växterna kan härdas. Om en köldknäpp är i förestående tas krukan in. Det är enkelt och vackert att kombinera lökarna med t.ex. murgröna, som också tål kyla.

En annan trevlig kombination är lökväxter och penséer. Penséerna är känsligare än lökarna för kyla och bör därför planteras ut först när den värsta kylan släppt sitt grepp. Men det är faktiskt möjligt att plantera ut penséer redan innan frostnätterna är helt borta, kanske slokar de något när de fryser, men de reser sig snabbt igen.

Kungsängslilja i kruka har blivit en allt vanligare syn i handeln. Kungsängsliljan, Upplands landskapsblomma, är en mycket vacker och sirlig växt där man måste gå nära och se på blommans fantastiska rutmönster som inte liknar något annat i blomstervärlden. Den självsår sig gärna i trädgården när den etablerat sig där. Kungsängsliljor har, liksom narciss och krokus, den goda egenskapen att de oftast lämnas ifred av rådjur.

Narcisserna har ytterligare en fördel då de ratas också av hararna. Information som är nyttig inte bara den som har rådjur och hare i sin trädgård, utan också för den som vill välja vackra och hållbara växter till kyrkogården.

Så här sköter man lökväxterna:
Det här är blommorna som passar den som inte har gröna fingrar. Allt finns lagrat i löken och spränger fram hur illa man än sköter växten.

  1. Sval placering, lökväxter tål någon minusgrad.

    1. Lite vatten.

    2. Efter blomning skärs blomstängeln bort. Därefter vattnas och gödslas plantan som vilken annan krukväxt som helst. Plantera ut lökarna i rabatt så snart tjälen gått ur jorden så får du lång glädje av lökarna under kommande år.


    Lysande gul krokus, lila pensé och järnek i spännande kontrast blir ett vackert blickfång.
    Foto: Tomas Södergren


    Samtidigt som kungsängsliljan är sirlig och graciös är den också vild och egensinnig med sina smala, spretiga blad och nickande klockor.
    Foto: Jan Tennek.
    Idé & arr: Kristina Strand

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB