Bjud in våren i ditt hem
Vårlökar i kruka – vårens glädjespridare
Visst är det underbart när dagarna blir längre och ljusare. Det droppar från taken, det slaskar och plaskar, fåglarna sjunger och i rabatterna börjar det spira av de första vårlökarna. Också vi som glömde att plantera lökar i höstas kan glädjas åt detta underbara vårtecken genom att välja och vraka bland fördrivna lökar i kruka.
Intresset för lökväxter i kruka växer sig allt starkare, inte minst för att det är ett trevligt sätt att bjuda in våren till våra hem. Det är också ett enkelt och dekorativt sätt att förlänga vår annars så korta odlingssäsong. Dessutom kan den som har en egen trädgård plantera ut lökarna efter blomningen och njuta av deras prakt i rabatten även nästkommande år.
Tåliga lökväxter för tidig vår
Lökväxterna är i allmänhet mycket tåliga, vilket gör att du redan tidigt på våren kan plantera ut dem i kruka – så länge du håller ett öga på temperaturen. Tåligast är narcisserna, men även krokus, tulpan och pärlhyacint klarar någon minusgrad. Det allra viktigaste är att du sätter ut krukan medan lökarna fortfarande är i knopp, så de får chans att härdas innan blomningen. Om väderleksrapporten varnar för sträng kyla plockar du enkelt in krukan igen. Att kombinera lökväxter med murgröna, som också klarar kyla, ger en snygg och tålig plantering som pryder sin plats på trappan eller balkongen.
Klassiska vårkombinationer
Vill man variera ytterligare är lökväxter och penséer en klassisk vårkombo. Penséerna vågar man plantera ut när nätternas värsta kyla har gett med sig, men faktiskt tål de någon minusgrad. Skulle de sloka av kylan repar de sig oftast snabbt så fort temperaturen stiger. Kombinationen av färgsprakande penséer och pigga lökväxter förhöjer verkligen vårkänslan på uteplatsen.
Lysande gul krokus, lila pensé och järnek i spännande kontrast blir ett vackert blickfång.
Foto: Tomas Södergren
Kungsängslilja – sirlig och eftertraktad
Kungsängslilja i kruka har blivit en allt vanligare syn hos handelsträdgårdarna. Den är Upplands landskapsblomma – lätt igenkänd på sina sirligt smala blad och de rutmönstrade, nickande blommorna som saknar motstycke i växtriket. Kungsängsliljan självsår sig gärna och trivs utmärkt i trädgården när den väl etablerat sig. Dessutom ratas den oftast av rådjur, liksom även narciss och krokus, vilket gör dessa lökar till utmärkta val för dig som vill ha vackra och hållbara växter men har besök av fyrbenta trädgårdsgäster. Dessutom är narcisserna mindre omtyckta även av harar – bra att veta för både trädgårdsägare och den som vill plantera hållbara växter på kyrkogården.
Samtidigt som kungsängsliljan är sirlig och graciös är den också vild och egensinnig med sina smala, spretiga blad och nickande klockor.
Foto: Jan Tennek.
Så här sköter du lökväxterna i kruka
Det här är blommor som alla kan lyckas med – allt finns lagrat i själva löken, och de kämpar sig fram även om man inte är den mest noggranna med vattningen.
Skötselråd för lökväxter i kruka
- Sval placering: Lökväxter trivs bäst svalt och tål någon minusgrad.
- Lite vatten: Undvik att övervattna – fuktig, men inte blöt jord räcker gott.
- Efter blomningen: Skär bort blomstängeln när blommorna har vissnat. Låt bladen sitta kvar, vattna och ge en aning gödsel. När det blir varmare ute, plantera om möjligt ut lökarna i rabatten. Då får du chans till återkommande blommor i många år framöver.
Idé & arr: Kristina Strand
Med lökväxter i kruka är det lätt att skapa vår där du vill – både utomhus och inomhus. Börja smått och inspireras av blomprakten – snart vill du ha fler och fler krukor som gör entrén, altanen eller fönsterbrädan till en riktig färgfest när våren kommer!