Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Björnbär

Björnbärsbuskar växer vilt i södra och mellersta Sverige. Skotten blir drygt en meter långa och har kraftiga taggar. Bären är blå- eller rödsvarta och de flesta sorter mognar inte förrän i september och oktober. Men tack vare lyckosamt förädlingsarbete finns det idag både tidigare och tagglösa sorter. Sunberry är en tidig sort som mognar redan i augusti.

Odlingsråd för björnbär (Rubus fruticosus)

Björnbär är attraktiva och relativt lättodlade bärbuskar som ger riklig skörd om de får rätt växtplats och skötsel. De tillhör familjen Rosaceae och uppskattas både för sina smakrika bär och sitt dekorativa växtsätt.

Plantering och växtplats

För att björnbär ska ge riklig och välsmakande skörd krävs ett gynnsamt, soligt läge, allra helst mot en södervägg eller spaljé där skotten kan klättra och skyddas mot vind. Sol och värme är avgörande för mognad och sötma. Till skillnad från hallon trivs björnbär bäst i mullrik, näringsrik jord med högt pH-värde, omkring 7,0. Jorden bör även vara vattenhållande men samtidigt ha god dränering för att undvika rotproblem. Bäst näringsbalans uppnås med tillförsel av välbrunnen stallgödsel, vilket gynnar både tillväxt och bärsättning.

Före plantering bör du montera en spaljé, trådstöd eller annat klätterstöd. Detta gör det enklare att binda upp långa rankor och ger busken bra stöd över tid.

Planteringsavstånd och djup

Avståndet mellan plantorna bör vara 1,5–3 meter, beroende på sortens växtkraft, och avståndet till vägg eller staket cirka en halv meter. Tänk på att inte sätta plantorna för djupt vid plantering. Klipp tillbaka skotten något vid plantering för att uppmuntra förgrening och ge busken en bra start. Efter planteringen vattnar du ordentligt, och att täcka marken med täckbark, halm eller gräsklipp hjälper till att hålla jorden fuktig och lucker och förhindrar ogrästillväxt.

Skötsel och beskärning

Björnbär kräver regelbunden beskärning för att hålla plantorna friska och skapa goda förutsättningar för bärskörd. Efter skörd på sensommaren eller tidig höst klipper du bort de rankor som burit frukt ända ned till marken. Spara de nya årsskotten – det är på dessa rankor nästa års bär skördas. Låt inte busken bli för tät, eftersom det ökar risken för svampsjukdomar. Bind upp skott efter hand, så får varje gren gott om ljus och luft.

Gödsling och näring

Måttlig gödsling, gärna med brunnen stallgödsel på våren, gynnar plantans hälsa och bärsättning. Undvik för mycket kväve, eftersom det kan ge mycket blad men mindre bär och öka mottagligheten för gråmögel.

Vattning och marktäckning

Jorden ska hållas jämnt fuktig, speciellt under torra perioder och när bären börjar utvecklas. Täckning av marken hjälper både mot torka och mot ogräs.

Förökning

Det är lätt att föröka björnbärsplantor med så kallad avläggare. Lägg ner en frisk ranka så att den ligger mot jordytan, tyng ner med en sten och täck försiktigt med jord – men låt skottspetsen sticka upp. Utförs detta på våren eller sensommaren har du påföljande vår en ny planta. Då kan du klippa loss den från moderplantan och plantera ut på önskad plats.

Sjukdomar och skadedjur

Björnbär kan drabbas av samma sjukdomar och skadedjur som hallon. Vanliga problem är hallonängerns larv (hallonmask), gråmögel (Botrytis) och olika virussjukdomar. Ta bort grå skalbaggar för att minska risk för angrepp. Vid svampangrepp syns grått ludd på karten och bären ruttnar – beskär och glesa ur busken ordentligt för att undvika detta. Ge inte för mycket kvävegödsling, det skapar gynnsamma förhållanden för svampsjukdomar.

Om du tar emot sticklingar eller plantor från andra odlare, kontrollera noga att plantorna ser friska ut. Virusangripna plantor visar ofta onormal bladfärg och förkrympta skott, och dessa måste brännas för att undvika smittspridning i trädgården.

Skörd och användning

Björnbär mognar successivt, vanligen under augusti till september, och plockas därför efter hand allteftersom de är fullt mogna. Omogna bär passar utmärkt till saft och sylt, medan helt mogna bär är delikatesser att äta direkt eller använda i desserter och bakverk.

Sortval och härdighet

Nedan listas några populära sorter och deras egenskaper, så att du lättare kan välja rätt variant för just din odlingszon:

  • Bedford Giant – Kraftigväxande och taggig. Ger generöst med stora, söta bär och är tidig i mognad. Zon I–III.
  • Black Satin – En taggfri sort som mognar tidigt. Passar utmärkt i större delen av landet, zon I–IV.
  • Brom.do-lo – Taggfri, mognar sent och har utmärkt smak. Lämplig för zon I–II.
  • Douglas – Ger bär med god smak, lämplig för zon I–II.
  • Sunberry – Mycket tidig sort, trivs från zon I till III.
  • Thornless – Taggfri, tidig mognad, stora bär och bra för såväl sylt som färskkonsumtion. Zon I–IV.

Tips för lyckad björnbärsodling

Viktigaste punkterna

  • Soligt, skyddat läge för bästa mognad och smak.
  • Mullrik, näringsrik och väldränerad jord med pH runt 7,0.
  • Stadigt stöd för rankorna med spaljé eller trådstöd.
  • Regelbunden beskärning för luftiga buskar och minskad sjukdomsrisk.
  • Markduk, täckbark eller halm minskar ogräs och håller fukten.
  • Håll utkik efter sjukdomar och skadedjur, var noga med frisk ursprungsplanta.

För ytterligare läsning, se även SLU:s odlingsråd för björnbär.

Med rätt omvårdnad står björnbärsbusken för både vacker växtkraft och sköna, välsmakande skördar år efter år.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB