Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bina är här

Karins krönika Som trädgårdsmästare håller man vissa medarbetare högre än andra. Själv har jag alltid varit extra förtjust i daggmaskar och bin.

Djupdykning i jordens hemligheter

Text och bild: Karin Eliasson

Min vänskap med maskarna har vuxit fram under många år av jordnära arbete. Genom åren har min fascination för jordens mikrokosmos – dess struktur, näringsflöden och levande invånare – bara fördjupats. Därför kompromissar jag aldrig med förutsättningarna för att skapa rätt miljö för maskarna när vi anlägger nya marker eller odlingsbäddar på Astrid Lindgrens Näs. Maskarna är oumbärliga för markens bördighet och livskraft, och utgör en viktig grund för våra ekologiska strävanden.

Bin: naturens små ingenjörer

Binas värld är en annan, men lika fascinerande. Under lång tid har solitärbin och semisolitärer varit mina favoriter, men nyligen har jag tagit steget mot att arbeta med ett helt bisamhälle. Det började nyss, när vi fyllde den allra första bikupan här på Astrid Lindgrens Näs med ett nytt samhälle av tambibin.

Bakom det gamla svinhuset, där såpnejlikan breder ut sig och fågelbären blommar, står nu vår första kupa. Snart kommer den stora hallongården att ta form precis nedanför – och vi drömmer redan om att en dag smaka honung med toner av våra egna hallon.

Binas roll i odlingslandskapet på Astrid Lindgrens Näs

Bin binder samman vilda och odlade landskap. Deras historia är tätt sammanflätad med människans: redan under stenåldern, och senare i forntida Egypten med utvecklad biodling, har vi på olika vis dragit nytta av deras honungsproduktion och pollinerande arbete. Trots denna urgamla relation har moderna tider inneburit svårigheter. Storskalig kemikalieanvändning och ensidig avel har försvagat binas hälsa globalt och ökat deras genetiska sårbarhet.

I miljontals år har bina varit grundpelare för ekosystemens kretslopp och därmed vår egen framtid. Det är dags att återgälda deras insatser. På Astrid Lindgrens Näs strävar vi efter att odla på sätt som stärker både bistammarna och den biologiska mångfalden, för en hållbar framtid.

Astrid Lindgrens gröna arv

Astrid Lindgren växte upp här på Näs i Vimmerby. Hennes relation till naturen och kulturlandskapet var självklar, och hennes engagemang för djurvälfärd och hållbart brukande var djupgående. Hennes tidiga förståelse för ekosystemens värde lever kvar idag och präglar allt vårt arbete i trädgårdarna. Hennes anda av respekt för både natur och människa är ständigt närvarande, när vi bygger vidare på hennes arv.

Trädgårdarna på Näs: skönhet, kunskap och ansvar

Att placera ut en bikupa här mitt i Vimmerby kan kännas som en liten handling, men varje insats är betydelsefull. Bin behövs överallt. I publika trädgårdar som våra fyller bikupor också en pedagogisk funktion – de blir samtalspunkter och påminnelser om naturens sårbarhet och vårt gemensamma ansvar. Kanske är det framtidens viktigaste roll för offentliga trädgårdar: att inspirera till dialog, förståelse och handlingskraft.

Ett levande möte mellan historia och framtid

Här på Astrid Lindgrens Näs – där Astrid föddes och växte upp – möts kulturhistoria, naturrum och odlande landskap. Våra tematrädgårdar och berättelser om Astrids liv knyter samman hennes värderingar och kärleken till det levande. Så blir platsen både en hyllning till det förflutna och en grogrund för framtiden, där vi ständigt påminns om naturens betydelse.

Mer information om Astrid Lindgrens Näs hittar du här. Välkommen att besöka oss och uppleva både kulturhistoria och naturens magi!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB