Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bevara sommarens fägring

Visst blir man lite ledsen när man ser att alla vackra blommor håller på att dö ut så här på höstkanten. Jag kommer ihåg hur mormor brukade plocka in sina blommor och med stor försiktighet lägga dem i press. Där låg de i månader innan hon arrangerade dem i en tavla, för att sedan njuta av dessa under en lång tid.

Av Anne-Li Sjöstedt

På senare år har man kommit på många olika sätt att torka blommor på, och den senaste torde nog vara att torka dem i mikrovågsugn. Genom denna nya metod blir proceduren kort och färgerna bevaras bättre.

I princip kan man torka de allra flesta blommor i mikrovågsugn, även om färgerna kan skifta lite när de har torkat. I regel behåller dock de färgstarkaste blommorna färgerna bäst. Blommor med tjocka blad som t.ex hyacint och Iris går inte ens att torka i mikrovågsugn, annars kan man nog experimentera med de allra flesta blommorna.

Du hittar säkert blommor i din trädgård, eller varför inte plocka vilda blommor på vägkanten att torka och sedan göra vackra arrangemang av.

Tillvägagångssättet är ganska enkelt

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu
  • Använd endast helt utslagna och oskadade blommor och klipp av stjälken så att 5-8 cm återstår.

  • Häll ca 3 cm blågel (finns att köpa i blomsteraffärer och hobbyaffärer) i botten på i ett kärl, helst med tätslutande lock.

  • Lägg dina blommor ovanpå detta lager men se till att de inte vidrör varandra.

  • Strö sedan blågel ovanpå kronbladen och häll sedan i  ytterligare 3 cm blågel.

  • Ställ det övertäckta kärlet i mikrovågsugnen. Ställ in på "halvfart" i ca 2-2,5 minuter.

  • Ta ut kärlet och glänta på locket och låt det stå så och eftertorka i ca 20 minuter. Sedan plockar du försiktigt upp dina blommor och penslar av blågelet som är kvar mellan kronbladen.

  • Titta efter att blomman och stjälken är ordentligt torr, om inte kan du strö lite blågel på den och "Mikra" den ytterligare en kort stund.

  • Tänk på att du kan använda blågelet flera gånger, men låt det svalna mellan varven.

    Nu kan du ta en kruka, korg eller liknande och göra vackra dekorationer. Pröva dig fram, det finns inget rätt eller fel. Skulle stjälkarna vara för korta eller sköra kan du förlänga eller stärka dessa med hjälp av tandpetare eller blomtråd. På detta sätt kan du nu njuta av denna kaskad av färggranna blommor en lång tid framöver.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB