Bevara din skörd - torkning, frysning, safta och sylta!
Tips för att Hantera Skörden i Trädgården
Text och bild: Anna Theorin
Ibland kan det vara svårt att hinna med när allt i trädgården mognar nästan samtidigt. Mitt bästa knep för lugn och ro i skördetider är att frysa in till exempel bär och frukt som du vill safta eller sylta. Man behöver inte skörda, rensa och koka allt under samma vecka. Frys istället in bären och ta fram dem en regnig oktoberdag – när du verkligen har tid och lust.
Det finns många sätt att ta vara på sin skörd. Här har jag samlat några saker jag gör varje år och tycker om. Artikeln innehåller inga exakta recept, men mycket inspiration!
Inspiration och Tips: Saft och Sylt
Gillar du att safta och sylta? Här har vi samlat allt du behöver!
Fläder
Flädersaft är något av det bästa som finns – finns det något som smakar mer sommar? Jag blandar ibland i rabarber eller hallon för variation. Då hallonen mognar senare än flädern, brukar jag frysa in fläderblommorna.
Tips: Skaka av blommorna lätt och lägg i fryspåse – de tappar inte smak av frysning.
Mangold
Mangold är min favoritgrönsak att odla. Den är tålig, går att använda till allt och sniglarna lämnar den i fred. När du klipper av en planta kommer det snart nya blad!
Jag varierar användningen: ugnsbakad med smör, salt och peppar, mixad som pesto, i grytor och biffar eller som ingrediens i potatissallad. Stekt med vitlök och grädde blir det dessutom en fantastisk pastasås.
För att ta hand om stora mängder fryser jag ofta in den hackad (förväll om du vill spara plats, men jag brukar hoppa över det). Här hittar du fröer till mangold.
Gräslök
Gräslök ger alltid stor skörd! Jag fryser in den hackad, och torkar ofta blommorna för att blanda i örtsalt (jag använder havssalt). Vill du torka gräslök – häng den gärna upp och ner på en torr, luftig plats!
Hallon
Jag har en ganska stor hallonodling för vår lilla familj, då någon av oss inte tål jordgubbar. Hallon är dyrt att köpa men lätt att odla! Vi äter så mycket vi kan färska och fryser in resten. Hallon passar året runt till bakverk, desserter, saft, sylt och på morgonfilen.
Jag samlar även hallonblad och torkar till te – de ger en mild smak. Vi har flera sorter hallon i lager, finns här!
Blast och Bladgrönt
Jag samlar alltid grönsaksblast i ett vattenfyllt kärl i kylen. När det finns tillräckligt gör jag en blandad pesto: morotsblast, lökblast, rödbetsblast, spenat och lite mangold blandas med örter som persilja och oregano.
Mixa med olivolja, parmesan, vitlök och solrosfrön (eller andra nötter/frön). Förvara i rena burkar i kylen 1–2 veckor. Vid större mängd – frys in, men lämna lite tomrum i burken så den inte spricker!
Vinbär
Vinbär, särskilt svarta, är mycket användbara! Jag gör saft och gelé, men fryser in överskottet. Bladen av svarta vinbär är goda i örtte – torka luftigt liggande eller i torkmaskin. Här hittar du olika vinbärssorter.
Jordgubbar
Hos oss blir det lite mindre jordgubbar av allergiskäl, men de som finns äts direkt i trädgården.
Tips: Skiva jordgubbar tunt och torka dem i torkmaskin – perfekt som naturligt godis och håller länge i tät burk. Här finns olika jordgubbssorter.
Örter
Jag torkar mängder av örter som libbsticka, oregano och timjan. Häng dem upp och ner tills de är frasiga, smula sedan ner i burkar. Basilika, dill och persilja fryser jag dock, eftersom smaken då bevaras bäst.
Vi har ett brett sortiment av örter och kryddväxter i lager!
Rabarber
Rabarber är mer än bara klassisk paj! Prova chutney, kräm eller blanda i flädersaft. Själv fryser jag in rabarbern så fort jag hinner – då finns den till hands hela vintern.
Majs
Majs är som godast nyskördad – direkt från plantan ner i kokande vatten. Blir det mycket kokar och fryser jag in kolvarna delade på mitten. Majs håller sig även färsk några dagar i kylen, men bäst smak får du av nykokt majs efter skörd.
Lök: Förvaring och Tips
All lök torkar jag och förvarar i rumstemperatur. Se till att löken är torr och har torkat i luftigt nät eller fläta – den håller minst ett år. Behåll blasten kvar tills den vissnat, då skyddas själva löken bättre. Förvara torrt, mörkt och svalt och gå igenom lagret då och då så slipper du mögel och dåliga lökar.