Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bevara din skörd - torkning, frysning, safta och sylta!

Nu är trädgården och naturen ett överflöd av godsaker och mer mognar för varje vecka! I denna artikel kommer jag ta upp hur jag bevarar min skörd på olika sätt beroende på vilken växt jag skördat!

Text och bild: Anna Theorin

Ibland kan det vara svårt att hänga med, speciellt när allt mognar på samma gång. Mitt bästa tips på att få lite lugn och ro i skördetiderna är att frysa in till exempel bär och frukt ni ska safta och sylta. Man behöver inte både skörda, rensa och safta på samma vecka. Det går utmärkt att frysa in bär och sen ta fram en regnig dag i oktober.

Det finns massor av sätt att använda sin skörd på, detta är vad jag vanligtvis gör varje år och som jag tycker om. Denna artiklen kommer inte innehålla några recept. Det hade blivit en väldigt lång artikel. :)

Om ni gillar att safta och sylta kan jag rekommendera att gå in på den här sidan, här har vi samlat alla saker som behövs!

Fläder Flädersaft är det bästa som finns enligt mig. Finns det något som smakar mer som sommar? Om jag gör saft brukar jag även blanda i lite rabarber eller hallon i saften. Hallonen mognar senare än flädern så jag fryser in mina blommor i frysen. Plocka dina blommor, skaka av dem lätt och lägg dem i en påse i frysen. De tappar inte smak av att frysas.

Mangold Mangold är nog min favoritgrönsak att odla. Du kan ha den till allt, den är tålig, sniglarna är inte lika mycket på den och den är god. När man väl klippt av en planta så kommer det nytt bara inom några dagar.

Jag använder min mangold väldigt olika. Ibland ugnsbakar jag den, bara in i ugnen med lite smör, salt och peppar. Ibland mixar jag bladen till pesto. Strimlad i grytor och biffar. Strimlad i potatissallad. Stek den med vitlök och sen på med grädde för en perfekt, enkel pastasås.

Eftersom det blir ganska mycket mangold hos mig fryser jag in en hel del. Man kan förvälla mangolden om man vill. Då tar den mindre plats. Men jag brukar inte göra det innan jag fryser den. Jag hackar bara upp den och sen in i frysen. Här hittar ni fröer till Mangold.

Gräslök Gräslök blir det också mängder av! Den fryser jag in, hackad. Jag har den också i olika salter. Örtsalt eller gräslökssalt. Då torkar jag den hängandes (gärna med blommor) och sen blandar i saltet. Jag använder havssalt.

Hallon Jag har en ganska stor hallonodling för att bara vara en familj. Det är på grund av att en av oss inte tål jordgubbar så då blir det hallon för hela slanten. Hallon är dyrt att köpa färskt i butik, därför odlar jag en hel massa själv. Hallonen brukar ätas upp färska så gott vi kan men det blir alltid mängder över som jag fryser in. Då tar jag fram dom under årent till bakverk, desserter, om jag vill göra saft eller sylt eller ha till morgonfilen. Jag brukar även använda hallonbladen till te. Jag torkar mina blad liggandes eller i en torkmaskin. Det blir en väldigt fin smak av hallonblad i örtte. Vi har flera olika sorters Hallon i lager, ni hittar dom här!

Blast och bladgrönt Det blir en hel del grönsaksblast hos mig. Jag sparar blasten i kylen i en liten plastbehållare med vatten. När jag fått ihop tillräkligt gör jag pesto. Nästan all blast går ner i min pesto. Morot, lök, rödbeta, spenat som gått i blom, mangold som ser trist ut mm. Jag brukar även ta en sväng i kryddlådan innan jag mixar. Blandar i persilja, oregano... ja allt som finns tillgängligt helt enkelt.

Man kan mixa hur man vill och tillslut hittar man sin egen favoritmix! Pesto behöver inte vara med bara basilika! Jag mixar alla blad med olivolja, vitlök, parmesan och solrosfrön. Man kan använda vilka frön eller nötter man vill. Smaka av med salt och peppar. Det finns inga mått på denna utan man mixar och blandar tills man är nöjd med konsistens och smak. Häll upp på rena burkar och toppa med olivolja. Den klarar sig mellan 1-2 veckor i kylen. Om jag gör mycket så fryser jag in hela burkar. Tänk bara på att inte fylla hela vägen upp i så fall. Då spricker den nämligen.

Vinbär Detta mångsidiga bär! De svarta är min favorit! Jag brukar mest göra gele och saft på vinbären. Om jag har väldigt mycket fryser jag in dom. Eller om jag inte har tid att safta och sylta precis då! En sak jag också gör är att använda bladen av svarta vinbär. Jag torkar bladen liggandes eller i en torkmaskin. Det är ett väldigt fint tillskott till örtte och ger en god vinbärssmak. Vi har flera sorters vinbär i lager, ni hittar de här.

Jorgubbar Eftersom en i familjen inte tål jordgubbar så används det av naturliga skäl inte så mycket hos oss. De som finns äter jag upp på mina rundor runt trädgården. Men något som är väldigt gott är att torka jordgubbar. Skiva dem tunt och lägg i en torkmaskin. Perfekt godis och håller väldigt länge i en tät burk. Vi har flera jordgubbssorter i lager, ni hittar de här.

Örter Oj vad jag torkar örter! Libbsticka, oregano, timjan... ja allt torkar jag! Förutom basilika, dill och persilja. De gör sig bäst frysta enligt mig. Jag torkar mina örter på ett väldigt enkelt sätt. Jag hänger dem upp och ner i ett fönster. Där får de hänga tills de är frasiga. Då smular jag ner dem i en burk. Vi har massvis med olika sorters krydd och örtplantor i lager, ni hittar de här.

Min fina kort hittar ni här.

Rabarber Rabarber förknippas mycket med just den klassiska rabarberpajen. Men man kan också göra shutney på rabareber, rabarberkräm eller som jag brukar göra. Blanda i flädersaft! Det blir supergott! Jag fryser in all rabarber efter plockning och tar fram en regning dag när jag vill och har tid.

Majs Majs är godast pinfärsk! Direkt från plantan ner i en gryta med kokande vatten. Men ibland får man mycket och då vill man såklart spara sina kolvar. Sockermajs brukar jag koka och frysa in delade på mitten. Man kan ha kolvarna färka i kylen ett tag också. Men godast blir de om de får kokas direkt efter skörd.

Lök

Jag torkar all min lök och förvarar inomhus i rumstemperatur. Den klarar minst ett år hos mig innomhus om den fått avmogna ordentligt. Jag skördar den när blasten har lagt sig ner på gul, röd och charlottenlök. Hos vitlöken skördar jag när de nedersta bladen har gulnat helt. De fåt torka utomhus under cirka två veckor och sen tar jag in den.

Tomat

Tomaterna äts mest färska under sommarens gång men ibland får jag ett överflöd av mogna på samma gång. Då brukar jag tärna upp tomaterna, koka snabbt med örter, vitlök, salt och peppar och annat gott jag hittar. Mangold och lite zucchini samt lök brukar åka ner också. Sen fryser jag in påsar av denna röran. Röran tar jag fram när jag gör köttfärssås, lasagne, ja till grytor och soppor mm. Den är väldigt god! Det finns inga mått eller så, utan blanda allt du tycker är gott, koka upp, låt svalna och sen frys in.

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB