Besök på julmarknad
Av Sylvia Svensson
Göteborgarnas glada nöjespark Liseberg har sedan många år tillbaka även haft julöppet, och det var dags för premiären av årets upplaga av Jul på Liseberg fredagen den 16 november.
Invigningen av julmarknaden
Själva invigningen ägde rum kl.18 på fredagskvällen. Då tändes juleljusen, ackompanjerade av fyrverkerier, på det 116 meter höga Lisebergstornet, och det förvandlades därmed till Göteborgs största julgran med den 300 kilo tunga stjärnan i toppen.
Alla marknadsstånden var resta och försedda med massor av julgotter och –prylar, kaninerna hade tagit på sig tomtedräkter och mer eller mindre udda julmusik strömmade ur högtalarna. Vad gjorde det då om det regnade under invigningen, det var vackert i alla fall och den konstgjorda snön verkade även den klara sig bra trots regnet. Den riktiga julstämningen infinner sig nog på allvar först när det blir stjärnklar kvällshimmel och gnistrande kallt.
För de skridskoåkande Kaninerna och Halmtomtarna var invigningen något mer besvärlig eftersom regnet hade förvandlat skridskobanan till en insjö, halkade man där var det ett iskallt bad med blöta kläder som blev resultatet.
För övrigt har Lisebergs isshow, som framförs dagligen under Jul på Liseberg, utsetts till bäst i världen på den årliga branschmässan IAAPA Attractions Expo i Orlando, Florida. Det är tredje året i rad som Liseberg tar hem den prestigefyllda utmärkelsen.
#Att se och uppleva - ett axplock#
Precis som tidigare år hade Liseberg bjudit in Lappland till julen. Den stora träbanan Balder är klädd i grönt tyg och strålar av magiskt norrsken och betande renar uppehåller sig på sin kulle intill. I Lapplandsskogen finns Tomtehuset där nissarna förbereder sig inför julen.
Den stora Lapplandsrestaurangen med renfällsklädda bänkar och vackra renhornskronor i taket erbjuder typisk lappländsk mat. Vill man äta något lättare erbjuds suovas, stekt renskav i pitabröd med lingon, sås och sallatsblad. Korv kan man också grilla över öppen eld.
I Lisebergs hamnområde vid Droskstallet Jakobsdal kan man se hur det såg ut under förra seklets början. Här finns Julsagan i Fattighuset med smeden, skoputsaren, sjömännen med flera. Det enkla soppköket bjuder på något varmt att äta och den lilla kyrkokörens sång sprider värme och hopp under årets mörkaste tid.
I Medeltidsbyn lagas medeltidsgryta, man kan träffa ”kungen” och se hur riddarna tränar med svärd. Det är såklart särskilt kul för barn att se.
Tomten finns på plats I Tomtehuset, dit alla barn är extra välkomna, finns Tomten och till honom kan man lämna sin önskelista och hoppas på att få det där paketet som man önskar sig alldeles särskilt mycket.
Öppettider Öppettiderna för Jul på Liseberg hittar du enklast på deras hemsida.