Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Beskära vindruva!

Saven i vinrankor stiger tidigt! Om man beskär vinrankor när saven har stigit så blöder de kraftigt. Vinrankor ska med andra ord inte beskäras under vårvintern. Det finns en sommarbeskärning också, men den kan vi ta till sommaren då det inte är aktuellt just nu. När ni klipper i er vinranka nu på vintern och ser att den blöder, avbryt genast beskärningen! En vinranka kan om det vill sig illa, blöda till döds.

Text och bild: Anna Theorin

Det fösta ni ska tänka på när det kommer till all beskärning oavsett växtsort är era verktyg. En vass sekatör är ett måste för att få fina snitt. En slö sekatör ger dåliga snitt och ökar risken för sjukdomar och skador. Sekatören ska vara rengjord med rödsprit eller likande mellan varje ny växt som beskärs. Sjukdomar och parasiter smittar lätt om man inte rengör sekatören. Om det är större grenar som ska tas bort används en speciell grensåg eller grensax, även dessa ska vara vassa och rengjorda.

Er vinranka kan se väldigt naken ut efter vinterbeskärningen, det är helt i sin ordning och den sätter nya blad och skott snart igen.

Uppbyggnadsbeskärning av spaljerat vin

Om din planta är nyplanterad från förra året så kan du inte vänta dig en större skörd än på ett par år. Låt det ta sin tid och få fram en bra beskuren vinranka innan du siktar in dig på en större skörd. När man spaljerar vinrankor låter man två grenar ledas horisontellt från grundstocken åt varsitt håll. Klipp av alla andra grenar vid grundstocken. Låt de två grenarna växa 20-30 cm horisontellt innan du leder dem uppåt. Använd bra bindtråd som inte skaver på grenarna och tänk på att, grenarna växer inte bara på längden utan även på bredden och blir tjockare, när du binder ditt vin.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Fortsättningen på uppbyggnadsbeskärningen och grundprincipen

Från och med nu är grundprincipen att de två grenarna får dra iväg mellan 50-100 cm per säsong tills du är nöjd med höjd och längd på ditt vin. Resten kortas in. Sidoskotten på de två grenarna kan de första 1-2 åren få växa fritt om de inte blir allt för långa.

Tänk på att vi vill få fram en snygg vinranka samtidigt som vi vill få bra skördar i framtiden.

Efter några år (eller bara ett om du har tur) har det bildats mängder med sidoskott från dina två grenar, gallra så det är cirka 25 cm mellan varje sidoskott. Alla sidoskott däremellan skärs bort helt.

Årlig vinterbeskärning

När din vinranka är uppbyggd enligt beskrivningen ovan eller du har en redan "färdig" vinranka att beskära gäller följande. Tänk på att beskära ditt vin varje vinter, det tar inte lång tid innan det tar över helt och då får man mindre skörd.

  1. De två huvudstockarna beskärs precis som ovan tills man är nöjd med höjd och längd, låt de växa mellan 50-100 cm per år och korta sedan in. Om det kommer skott från grundstocken (där våra båda huvudgrenar kommer ifrån) tas de bort helt.
  2. Håll cirka 25 cm mellan alla sidoskott hela tiden.
  3. De sidoskott som har burit frukt kortas in till två knoppar.

Sommarbeskärning av vin handlar om att man skär i nya skott för året, det tar vi när den tiden kommer.

 

Lycka till med er beskäring!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB