Beskär, sköt om och plantera!
Bra att göra nu!
Beskär dina träd och buskar.
Nu när JAS-perioden (juli, augusti, september) är här, är det hög tid att ta tag i beskärningen av både träd och buskar. Under denna tid läker växterna snabbt, och risk för sjukdomar på snittytorna minskar tack vare varmare och torrare väder. Då kan du beskära de allra flesta fruktträd, prydnader och bärbuskar för bättre växtkraft och framtida utveckling. Ett tips är att använda en bra bok om beskärning som stöd, till exempel ”Nya Beskärningsboken” av Klaus Vollbrecht och Han Veltman, som ger tydliga instruktioner och inspiration till beskärningsarbetet.
Kom ihåg att vårblommande växter som syren och forsythia istället beskärs när de blommat över – men de flesta träd och buskar mår utmärkt av en sommarbeskärning just nu. Du kan ofta se direkt hur formen blir och växten får bättre luft och ljus även på insidan av grenverket.
Gallra äppelkarten
I juli och augusti har små äppelkart ofta satt sig tätt. För att dina äpplen ska kunna växa sig stora och fina är det viktigt att gallra – lämna mellan två fingerbredder och en knytnäves avstånd mellan varje kart, beroende på sort. Med rätt avstånd trivs frukterna bättre, de får jämnare färgning och mindre risk för skador eller sjukdomar. Om du är osäker, gallra hellre lite extra – de kvarvarande kartarna blir desto vackrare och godare.
Fortsätt ta hand om dina rosor
För att rosorna ska fortsätta blomma rikligt under sensommaren är det bra att regelbundet klippa bort vissna blommor på de återblommande sorterna. På så sätt samlar plantan kraft för att sätta nya knoppar och blomma längre in på hösten. För de engångsblommande rosorna bidrar putsning till att plantan kan fokusera på att bilda nya, starka skott inför nästa års blomning.
Rosor som bildar vackra nypon
Rosor som bildar vackra nypon ska däremot få vissna blommor sitta kvar – då utvecklas de till dekorativa, färgstarka nypon, som ger liv och fägring åt trädgården långt efter att rosenbladen fallit och kylan slagit till.
Ta ett varv med ogräset!
Att rensa ogräs är kanske inte det roligaste momentet, men nu har du chansen att verkligen minska mängden ogräs inför nästa växtsäsong. Ta bort så mycket av det oönskade som möjligt nu när marken är varm och ogräset fortfarande växer snabbt. Det gör stor skillnad för nästa års odling!
Dela dina kryddväxter
Vill du ha fler plantor av till exempel gräslök, mynta eller citronmeliss? Passa på att föryngra och föröka kryddorna nu under sensommaren. Gräv upp plantan, dela försiktigt med händerna eller kniv, och plantera tillbaka bitarna med ny näringsrik jord i hålen. Tänk på att varje del behöver få med sig en tillväxtpunkt i rotklumpen för att fortsätta växa.
Plantera vitlök!
Nu är en idealisk tid att plantera vitlök inför kommande säsong. Det är både enkelt och tacksamt! För bästa resultat ska du köpa certifierad utsädeslök i trädgårdshandeln, på gardencenter eller i plantskola. Vitlök från vanliga matbutiker kan nämligen ge sämre resultat och bära på virus eller andra sjukdomar som riskerar att spridas i trädgårdsjorden.
Så här gör du
Tryck ner varje vitlöksklyfta cirka 5 cm djupt i jorden, med 10–15 cm mellanrum mellan varje klyfta. Det går utmärkt att sätta lökarna i grönsakslandet, bland blommor eller i egna rader – undvik bara blöta platser där löken riskerar att ruttna. Redan nästa tidiga sommar kan du skörda färsk, mild vitlök att använda i matlagningen. Men för fullstora lökar är det bäst att avvakta till nästa höst innan du skördar, för då har löken vuxit till sig och klyftat sig fint. När lökarna är klara tar du upp, torkar och kan gärna fläta dem till vackra vitlöksknippen – och självklart använda egna klyftor till nästa års utsäde!
Ett extra tips: Sätter du vitlök lite här och var bland grönsaker och blommor hjälper den till att hålla skadedjur borta på ett naturligt sätt.
Vitlök i köksfönstret
Vitlök kan även odlas i kruka inomhus året runt, oavsett säsong – perfekt om du vill ha tillgång till fräsch vitlöksblast. Här behöver du inte tänka på att använda särskilt utsäde; vanliga vitlöksklyftor från butiken fungerar fint. Sätt några klyftor i en blomkruka med vanlig planteringsjord, vattna och ställ ljust. Blasten kommer upp ganska snabbt och kan användas precis som gräslök eller salladslök till matlagning och sallader, med en mild och fräsch vitlökssmak. När plantan ser tråkig ut är det bara att sätta nya klyftor och börja om.
Spendera lite tid i trädgården de här veckorna – det du gör nu betyder mycket både för nuvarande växtlighet och för nästa säsongs blomsterprakt och skördar.
Håll utkik efter Katarinas nästa krönika, den kommer inom ett par veckor!