Beskär buskar och träd på vårvintern!
Text och bild: Anna Theorin
Vad innebär då vårvintern? Det är inte på vintern och inte på våren. När man anser att det är vårvinter är såklart högst personligt men man kan säga i februari i de södra delarna av landet och mars i de norra. Men det beror självklart på väder och temperatur. Det man ska hålla utkik efter är knopparna, knopparna får inte ha svällt. Om de har svällt betyder det att saven har börjat stiga i växten och då kan du inte beskära.
Vilka buskar och träd kan du beskära under vårvintern?
Tänk på att om man beskär vissa av dessa buskar under vårvintern uteblir årets blomning. Men om man ska göra en bra föryngringsbeskärning av en risig buske kan det vara värt att mista lite blomning ett år. Alla *fetmarkerade buskar tål total nedskärning bra. Total nedskärning betyder att du klipper ner hela den risiga busken till ca 10-15 cm. Den kommer att växa upp vacker och knubbig igen!*
Kornell, Forsythia, Syren, Paradisbuske, Prakttry, Snöbär, Ölandstok, Mahonia, Pil,Berberis, Karagan, Lagerhägg, Spirea, vissa Rosor, Schersmin, Fjärilsbuske, Snöbollsbuske, Häggmispel, Aronia, Hassel, Deutzia, Benved, Vinbär, Krusbär, Fläder, Måbär, Häckoxbär,
De växter som absolut inte ska beskäras på vårvintern är blödande och känsliga växter som: Magnolia, Björk, Lönn, Körsbär, Mullbär, Valnöt, Näsduksträd, Avenbok, Hägg, Rönn, Tulpanträd. Om du är osäker på beskärningstid och inte hittar information om just den växten, vänta med beskärning till september.
När man ska kapa ner en buske som är lite grövre är det enkelt att använda en grensax. Detta avstånd från marken är bra. Notera att busken på bild är en Paradisbuske och ska alltså inte kapas helt till marken, utan föryngringsbeskäras. Men avstånden från marken är samma. Paradisbusken får lös bark när den åldras och det är helt normalt.
Vikten av rätt verktyg!
Vilka verktyg du annvänder till beskärningen är av största vikt. Gamla, slöa eller verktyg av dålig kvalité som sliter i växten kan i värsta fall göra mer skada än du tror. Röta kan ta sig in i trasiga sår och sjukdomar sprids lätt.
Sekatören eller grensaxen ska vara vass! Slipa den eller byt ut bladen om den är slö. En slö sekatör ger fula snitt. En sekatör av bra kvalité håller en livstid om du tar hand om den. En bra sekatör eller sax kräver heller inte mycket mankraft för att använda, det ska kännas som du klipper i smör. Jag har små händer och har ibland svårt att hitta en sekatör som inte är för stor. Härhittar ni sekatörer för både små och stora händer.
Om grenarna är för tjocka för en sekatör eller grensax ska du inte ta fram motorsågen. Motorsågar sliter sönder växten och snitten blir trasiga. Använd då en grensåg av bra kvalité. Jag vet att det är jobbigt att såga för hand, men växten kommer att tacka dig. Härhittar ni våra grensågar, välj en som är ihopfällbar, det är smidigast.
En grensax används när grenarna är för tjocka för en sekatör. Den härgrensaxen är lätt, man kan använda den länge utan att bli trött i armar och axlar.
Glöm inte att rengöra dina verktyg med till exempel rödsprit efter varje växt! Det tar död på alla bakterier och svampsporer som lätt smittas mellan växter om verktygen inte rengörs.
Föryngringsbeskärning och gallring
Oftast vill man beskära sina buskar för att de blivit risiga, bara har blad och blommor i toppen och blivit för stora. Då går man in och gör en föryngringsbeskärning och gallring. Man tittar på hela växten och väljer ut de äldsta grenarna, ungefär en tredjedel ska bort! Sen sågar eller klipper man av dessa grenar längst nere vid marken. Nu kommer ljus och syre in till basen av växten och den kommer skjuta nya skott längst ner. Detta görs inte varje år, utan kanske var tredje beroende på hur växten mår och hur mycket den växer.
Korneller med vackra färger på stammarna behöver föryngringsbeskäras ofta. När busken åldras försvinner den fina färgen. Ta de grövsta grenarna så kommer det nya, fina skott till våren.
Man kan även gå in och klippa ner hela växten till marken, detta görs inte på alla växter men några. Då kapar ni av alla grenar ca 10-15 cm ovanför marken. Detta kan man göra mer ofta på växter som till exempel Ölandstok eller Spirea. Kraftigare växter som till exempel Kornell görs detta mer sällan och är en radikal beskärning.
Allmän skötselbeskärning
En allmän beskärning av en växt kan göras varje år. Då går man in och klipper bort alla skadade grenar, alla döda grenar och grenar och skott som skaver mot varandra. Även lätt formning går att göra varje år om det behövs. Döda grenar går att ta bort året runt.
Hur ska man klippa
Det viktigaste när man beskär är att man tittar på växten emellanåt. Det låter enkelt men är ofta det man glömmer. Ta en gren, sen tar du några steg tillbaka, gå runt plantan och se hur det blir. Det är lätt att "fastna" inne i busken och när man sen tittar på den från långt håll så har man beskurit ojämnt.
Det är också viktigt hur man lägger snittet. Nedan visas bilder på felaktiga snitt och rätta snitt. Om du kortar in en gren ska du klippa den ovanför en ny knopp. Om du ska ta bort en gren helt från en större stam så är de viktigt att du inte klipper ända in, ett så kallat "flush cut", grenkragen ska vara kvar.
*Felaktigt snitt. Grenen är avklippt helt rakt för långt ifrån knoppen. Den kommer att torka in eller få röta.*
*Felaktigt snitt. Grenen är avklippt med vinkel in mot knoppen. Vatten och fukt kommer att samlas där och ge grenen röta.*
*Rätt snitt! Vinkeln är ut från knoppen samt bra avstånd till knoppen.*
Beskära större träd
Att beskära träd är inte lika enkelt som att beskära buskar, och om du beskär fel så är det inte lätt att rätta till. Om man känner sig osäker på trädbeskärning ska man ringa en trädgårdsmästare eller arborist som kan hjälpa till.
Beskärning av träd är komplext, alla sorters träd beskärs olika men det finns några tips jag kan ge till enklare fruktträdsbeskärning som ni kan prova hemma. Detta gäller vuxna fruktträd som är över 10 år gamla, yngre fruktträd beskärs helt olikt de vuxna och där gäller uppbyggnadsbeskärningsprincipen.
- Alla skadade och döda grenar kan ni klippa bort
- Om ni har mycket vattenskott ska ni inte klippa bort alla på en och samma gång. Det triggar trädet att producera ännu mer vattenskott. Korta in vissa, ta bort vissa och låt vissa vara kvar.
- Ni ska inte ta grenar som är över 10 cm i diameter om ni absolut inte måste. Det blir stora snittytor som lätt angrips av sjukdomar.
- Ta bort alla skott som kommer från basen av stammen.
Lycka till med er beskärning!