Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Benmjöl och blodmjöl

Sedan länge har såväl benmjöl som blodmjöl används som gödselmedel. Det är ett billigt sätt att tillföra näring till odlingarna och båda är helt ekologiska produkter.

Av Sylvia Svensson

Benmjöl och blodmjöl passar bra som komplement till varandra. Benmjöl är ett långsamverkande gödsel som innehåller mycket fosfor men inte riktigt så mycket kväve. Blodmjöl däremot är främst ett snabbverkande kvävegödsel.

Du kan använda båda tillsammans, men vanligen är det benmjöl som används till lökväxter och blodmjöl används till grönsaker och växter som behöver snabb näring.

Benmjöl

Benmjöl tillverkas ur krossade djurben. Den innehåller kväve, kalium och fosfor samt mikronäringsämnen. Näringen avger den ifrån sig i långsam takt och är därmed bra som långtidsverkande gödselmedel och den passar även som höstgödsel. Kväve stimulerar bladtillväxten och växtens storlek, det gör plantorna frodiga med god tillväxt. Fosfor bildar kolhydrater i växten som bygger upp växtens struktur och fungerar som bränsle till de processer som äger rum i växten. Kalium stimulerar växten att bilda socker och stärkelse som bl.a bidrar till växtens vinterhärdighet.

Benmjöl är särskilt bra till lökväxter och klematis, som då står bättre rustade mot angrepp av mjöldagg och svampsjukdomar. Passar även bra till bärbuskar, till kökslandet och rabatter.

Eftersom benmjöl är långtidsverkande, får växterna näring i den takt de behöver och risken för övergödsling är liten.

#Hur mycket benmjöl ska jag ge och när ska jag ge det?#

Ge blomsterlökarna benmjöl i planteringshålet vid plantering.

Ge etablerade rabattväxter 50 gram benmjöl per kvadratmeter. Strö ut benmjölet över ytan och mylla ner i jorden.

Gödsla kökslandet någon månad efter sådd. Bärbuskar gödslas direkt efter skörd och fruktträden tidigt på våren. När du gödslar träd och buskar, tänk på att rötterna sträcker sig ut till kronans omkrets, så gödsla hela ytan.

Har du en hund som springer runt i trädgården, kan det däremot vara klokt att inte använda ben- eller blodmjöl i ytlagret, då hunden kan få för sig att gräva upp det och därmed skada växterna.

Blodmjöl

Blodmjöl framställs genom att blod från slaktdjur torkas och pulvriseras. Det är ett proteinrikt, skonsamt gödsel med lättlösligt kväve som snabbare kommer växterna till godo. Blodmjöl innehåller inget kalium och fosfor.

Blodmjöl passar i första hand till växter som kräver mycket kväve, som sallat, kål, spenat och purjolök, men passar även till fleråriga rabattväxter, buskar och träd. Fleråriga växter med hög motståndskraft mot sjukdomar klarar övervintringen bättre.

#Hur mycket blodmjöl ska jag ge och när ska jag ge det?#

En liten näve blodmjöl kan blandas i planteringshålet vid nyplantering.

För gödsling av rabatter med fleråriga plantor, strö blodmjöl i små men upprepade givor på marken och mylla ner i ytjorden cirka 5-10 centimeter djupt. Vattna rejält efteråt. Ge blodmjöl för bästa effekt på våren och sommaren.

#Blodmjöl fungerar avskräckande på vilt#

Blodmjöl fungerar även avskräckande på rådjur, harar och kaniner. Sprid ut blodmjöl som det är ytligt i de rabatter du vill skydda både höst, vinter och vår.

Det går också att göra en förstärkt blandning som du kan doppa oasisbitar i och ha mellan begärliga växter. Recept på blodmjölsörjan är följande:

  • 1/2 kilo blodmjöl blandas med 5 liter vatten i en spann.
  • Förstärk blandningen med 2 deciliter ammoniak. Blanda väl.
  • Sätt på ett lock för det luktar hemskt.
  • Fäst bitar av oasis på bambukäppar och doppa dem i sörjan.
  • Placera ut käpparna i rabatterna.
  • Doppa oasisbitarna igen efter 1-2 veckor, särskilt om det har regnat.
  • Du kan skydda oasisbitarna från regn genom att ha dem i små blomkrukor av lera och hänga upp det hela.

I Odla.nuShop finner du ett stort sortiment av bra produkter till din trädgård, täppa eller balkong - välkommen in att botanisera!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB