Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Belys din trädgård

Nu går vi mot höstmörker, mörkret faller tidigare på kvällarna och snart är det även mörkt längre på morgnarna. Då blir ljuset i trädgården viktigt och det skapar även mer trivsel.

Av Sylvia Svensson

Att mörkret kommer behöver inte betyda att trädgården måste gå i vila redan under den tidiga hösten. Det finns fortfarande mycket vackert att se, från lysande höstastrar och vajande gräsvippor till dignande äppelträd och glödande höstlöv. Bara vi kunde se dem i höstmörkret, alltså. Det kan vi ordna till med trädgårdsbelysning!

Pröva dig fram

Numera finns det många sorters trädgårdsbelysning att köpa, allt från dyra, fasta installationer till enkla ljuslyktor och slingor. Det kanske är bra att börja med det enkla och bygga ut belysningen allt eftersom du tycker att du behöver fler ljuspunkter. Pröva dig fram med enkla, billiga lyktor.

Ett fiffigt sätt är att pröva med en ficklampa innan du köper en riktig belysning. Rikta lampan på olika sätt och på olika höjder för att se vilken typ av belysning som skulle passa bäst just där. Ska det vara något som ligger på marken och riktar ljuset upp eller ska det vara en lykta på en stolpe? Om du sedan tycker att det blev lyckat att till exempel belysa ett träd eller en fasad mer kontinuerligt, kan du låta dra kablar i trädgården och installera fasta spotlights.

#Vad ska jag belysa?#

En enkel spotlight som belyser en vacker trädstam nerifrån och upp mot kronan kan vara väldigt vackert, särskilt om trädet bär frukt eller har fin höstfärg. Även senare kan det nakna trädet vara vackert att belysa, det beror ju på trädets karaktär. Eller häng en gles ljusslinga i kronan för att belysa de nedersta grenarna och ställ en stol under.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Att belysa trädgårdsmurar, stora stenar, berghällar och plank nerifrån kan också vara mycket effektivt, liksom att belysa väggar och pergolor.

En bra idé är att belysa trädgårdsgången med smålampor med markankare. Då är det säkrare att ta sig fram i trädgården även efter mörkrets inbrott. Belys också däcket på uteplatsen så att du inte halkar i mörkret.

Du kan stoppa in en så kallad stenlampa i en vacker perenn som blommar just då eller belysa ett vackert dekorationsgräs nerifrån.

På trädgårdsbord, bänkar och trappor kan vackra lyktor bilda fina blickpunkter.

#Ljusets färg och styrka#

Tänk på ljusets färg, ofta är den varmvita färgen vackrast att belysa trädgården med. Blanda inte varm-och kallvita lampor, det ger lätt ett oroligt intryck.

Var också varsam med kulörta lyktor i olika färger – de ger lätt en cirkusstämning! En färgad ljuspunkt på rätt ställe kan dock vara effektiv och ge exakt den blickpunkt och känsla som du vill skapa. Testa gärna ljusfärgen i affären innan du köper.

Ljusintensiteten är en annan sak att ha i åtanke. En alltför stark lykta kan förta effekten av de svagare ljuspunkterna.

#Vad får jag göra eller inte göra själv?#

Tänk på att du inte får dra kablar för eluttag själv - såvida du inte har behörighet för det förstås - det måste en behörig elektriker göra.

Du får däremot själv jobba med belysning i befintliga eluttag om du använder stickproppsanslutningar och lågvoltssystem. Du kan helt enkelt fråga i elaffären vad som är tillåtet att göra själv.

Det är bara fantasin som sätter gränser, pröva dig fram!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB