Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bäste Herr Björnbär

Oj oj oj vad gott det är med björnbär. Jag kommer i håg när jag var liten, då plockade vi alltid björnbär längs vägarna. Kläderna var i trasor när man kom hem, då man försökte nå de största bären allra längst in. Taggarna var sylvassa och när man väl fastnat i en så drog man med sig en hel gren på köpet. Men oj så gott det var! Om det varit en varm sommar kunde man plocka hela famnen full på bara några minuter. Nu för tiden så plockar jag dem i min egen trädgård och mina björnbär har inte längre några taggar. Men de är fortfarande lika goda.

Sammanfattning och utökad guide för odling och skötsel av björnbär

Björnbär (Rubus subg. Rubus) är en mångsidig och relativt lättodlad bärbuske som ger rikliga skördar av stora, saftiga och smakrika bär sent på säsongen. Jämfört med till exempel hallon har björnbär några särskilda krav och knep för bästa odlingsresultat. Här följer en utförlig och uppdaterad guide för dig som vill lyckas med björnbär hemma i trädgården, baserad på Anna Theorins råd och beprövad erfarenhet.


Läge och jord

För att få de där extra stora och söta björnbären är soligt läge det viktigaste. Solljuset gör att bären hinner mogna ordentligt och utvecklar sin fulla smak och sötma, särskilt eftersom björnbär mognar sent – ibland ända från september till oktober. Det är en stor fördel, eftersom det under senhösten finns få andra bär att skörda färska.

Björnbär vill ha en mullrik, näringsrik och väldränerad jord. En särskild skillnad mot hallon är att björnbär trivs i en jord med högt pH-värde, omkring 7 (neutral eller lätt basisk), medan hallon föredrar surare jord. Det är därför klokt att inte plantera dem tillsammans i samma rabatt. Om jorden är mager eller sandig kan du förbättra mullhalten genom att tillföra stallgödsel eller kogödsel. Detta gynnar både tillväxt och bärsättning.


Plantering och avstånd

Du kan plantera björnbär både på våren och på hösten. Ett tidigt planteringsmoment är att sätta upp ett växtstöd, till exempel en spaljé eller ett trådstaket, om inte din valda sort är självuppstödjande (exempelvis sorten ’Reuben’). Det är lättare att få grenarna på plats medan plantan är liten, innan den börjar växa till sig på allvar.

Björnbärsbuskar blir stora och kraftiga med åren. Plantera därför med 2–3 meters avstånd mellan buskarna, särskilt om du vill ha flera på rad. Då får varje planta utrymme för både rötter och grenar att breda ut sig.

Ett smart tips är att plantera björnbär i gräsmattan – på så vis kan du enkelt klippa bort eventuella rotskott runt busken med gräsklipparen.


Skötsel, beskärning och skörd

Björnbär växer med långa rankor och får frukt på tvåårsskotten. Under första året växer nya skott upp, som året därpå ger bär. För att underlätta skötseln kan du binda upp årets nya skott åt ett håll och de äldre tvåårsskotten åt det andra. Efter skörd på hösten klipper du ner de skott som burit frukt vid marken – enkelt, effektivt och viktigt för att ge plats åt nästa års skörd.

Beskär vid behov även unga grenar något under etableringsfasen. Det gör att plantan förgrenar sig bättre redan från basen och utvecklar ett stadigare växtsätt. Vid taggfria sorter är det viktigt att ta bort taggiga skott som kommer upp – dessa härstammar ofta från grundroten och är inte från den förädlade sorten.


Härdighet och vintertäckning

Björnbär trivs bäst i södra Sverige (zon 1–4), där de till och med kan växa vilt, som hos Anna Theorin längs västkusten. Vill du pröva björnbär längre norrut rekommenderas ett skyddat, varmt söderläge, gärna med två väggar i vinkel som ger extra värme och skydd mot blåst. Under vintern kan det vara klokt att lägga ner rankorna och täcka dem med snö eller löv – särskilt i kallare odlingszoner.

Det finns härdiga sorter, såsom Sibiriskt björnbär som anges klara ända upp till zon 6 – ett bra alternativ för dig som bor i norra delarna av landet.


Skörd och användning

Björnbär skördas när bären är riktigt mogna och lossnar lätt. De allra mest mogna bären, som nästan smälter mellan fingrarna, äts bäst direkt. Bär som inte är helt mogna fungerar allra bäst till sylt och saft, då de håller konsistensen bättre.

Bärsäsongen sträcker sig från augusti till oktober, beroende på sort och klimat. Det gör björnbär till ett utmärkt komplement till annan bärskörd.


Enkel björnbärssylt

Jag älskar ren, klassisk björnbärssylt – inga andra bär eller smaker behövs! Här är mitt bästa och enklaste recept:

Ingredienser

  • 900 g björnbär
  • 400 g syltsocker
  • 4 små glasburkar med skruvlock

Gör så här

  1. Värm ugnen till 100°C.
  2. Diska burkar och lock noggrant och sätt in burkarna på en plåt i ugnen.
  3. Koka upp bär och syltsocker i en stor kastrull. Häll eventuellt på 0,5 dl vatten om det behövs för att starta kokningen.
  4. Låt koka i ca 5 minuter och skumma av väl. Rör försiktigt – man vill gärna ha kvar hela björnbär i sylten.
  5. Fyll de varma burkarna och skruva på locken. Låt stå några minuter innan de dras åt ordentligt.
  6. Vänd burkarna upp och ner och låt dem svalna.
  7. Öppnad burk förvaras i kylskåp.

Jag tar gärna lite mindre socker för en syrligare sylt, men det är en smaksak. Med syltsocker blir sylten enkelt konserverad och du slipper tillsätta pektin – björnbär har annars en tendens att ge en lite rinnigare sylt.


Björnbär är en lättskött och generös bärbuske som förgyller trädgården långt in på hösten. Välj rätt sort, ge bra jord och soligt läge, beskär regelbundet och njut av färska bär, saft eller fantastisk sylt från din egen odling! Min personliga favorit är sorten ‘Reuben’, som dessutom inte behöver något att klättra på.

Lycka till med dina björnbär!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB