Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bäste Herr Björnbär

Oj oj oj vad gott det är med björnbär. Jag kommer i håg när jag var liten, då plockade vi alltid björnbär längs vägarna. Kläderna var i trasor när man kom hem, då man försökte nå de största bären allra längst in. Taggarna var sylvassa och när man väl fastnat i en så drog man med sig en hel gren på köpet. Men oj så gott det var! Om det varit en varm sommar kunde man plocka hela famnen full på bara några minuter. Nu för tiden så plockar jag dem i min egen trädgård och mina björnbär har inte längre några taggar. Men de är fortfarande lika goda.

Text: Anna Theorin

Björnbär har inte så stora krav på sin växtplats men några små saker måste man tänka på. För att få de där stora saftiga björnbären vi alla vill ha måste de stå i sol. Solen gör så att bären hinner mogna och att de får en söt smak. Jag tycker om just björnbär så mycket för att de mognar så sent på säsongen, från september till oktober. Det är inte många bär som man kan äta färska då inte!

Björnbär behöver en jord med högt pH-värde, runt 7, om man jämför med hallon som vill ha ett lågt pH-värdet. Det är alltså ingen bra idé att odla dem i samma rabatt. Jorden skall vara mullrik och om man inte har det kan man tillföra stallgödsel eller kogödsel för att få upp mullhalten. Man kan plantera björnbär både på våren och på hösten. Det viktigaste är att sätta dit ett växtstöd innan de blivit för stora. Det finns sorter som inte behöver stöd så kolla noga vilken sort du har. Eftersom björnbärsbuskar blir ganska stora med åren kan man med fördel sätta dem med 2-3 m mellanrum om man vill ha fler. Klipp ner skotten något så förgrenar de sig i botten och då får plantan ett bättre växtsätt. Jag tycker att man med fördel kan plantera björnbär i gräsmattan. Då kan man klippa av eventuella rotskott som kan uppkomma med gräsklipparen snabbt och enkelt.

Björnbär får frukter på tvåårsskotten, därför kan det vara en god idé att sära på de ettåriga skotten åt ena hållet och de tvååriga åt det andra. Man ska nämligen klippa ner de skott som burit frukt senare på hösten. Man klipper längs med marken och självklart efter att skörden är klar. Om man särat på dem innan är det enklare att se vilka man ska klippa ner och vilka man ska spara. Om man odlar en tagglös sort och det kommer skott med taggar på från marken. Klipp av dessa genast, de är skott ifrån grundroten som har kommit upp.

Björnbär trivs i de södra delarna av landet och hos mig i zon två växer de vilt överallt, speciellt runt västkusten. Om man vill odla björnbär högre upp i landet kan man sätta dem i ett skyddat söderhörn, gärna med två väggar i vinkel. Man kan även lägga rankorna ner på vintern så att snön täcker dem ordentligt. Det finns en sort som heter Sibiriskt Björnbär och ska vara härdig till zon 6. Den kan vara värd att prova!

När du skördar dina björnbär tänk på att de fullt mogna bären som nästan smälter mellan fingrarna är bäst att äta med en gång. De som är nästan fullmogna är bast att använda i sylt och saft. Jag älskar björnbärssylt. utan några andra smaker eller bär tillsatta, utan ren björnbärssylt. Här kommer mitt bästa och simplaste recept på just den sylten!

Ingredienser
4 små glasburkar med skruvlock

900 g björnbär
400 g syltsocker

Gör så här

  1. Värm ugnen till 100°C.
  2. Diska burkar och lock ordentligt och ställ sedan in burkarna på en plåt i ugnen.
  3. Koka upp bär och syltsocker i en stor kastrull. Häll eventuellt på 1/2 dl vatten för att starta kokprocessen.
  4. Låt koka i ca 5 minuter och skumma av väl. Blanda varsamt, vi vill ha kvar hela björnbär i sylten också.
  5. Fyll upp de varma burkarna och skruva på locket. Låt stå några minuter innan de dras åt ordentligt.
  6. Vänd dem sedan upp och ner och låt burkarna svalna.
  7. Öppnad burk förvaras i kylskåp.

Jag brukar ta lite mindre socker eftersom jag gillar när den är lite surare i smaken. Men det väljer man själv hur man vill göra, med syltsocker så blir det enkelt att konservera och man slipper blanda med pektin och så vidare. Just björnbärssylt behöver något som binder då den annars kan vara lite rinnig i konsistensen.

Här hittar ni alla våra sorter av björnbär som vi har för i år. Min favorit är Reuben som inte behöver något att klättra på!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB