Felmeddelande

An error occurred while trying to search with Solr: "401" Status: Unauthorized: Unauthorized<html> <head><title>401 Authorization Required</title></head> <body bgcolor="white"> <center><h1>401 Authorization Required</h1></center> <hr><center>nginx/1.14.1</center> </body> </html> .

Bästa sätt att vattna rätt!

  • Trädgård

Hur mycket vatten behöver våra trädgårdsväxter egentligen? Ja, det är en fråga som är svår att ge ett kort och enkelt svar på, men en del riktlinjer finns att hålla sig till.

Olika växter behöver olika mängd vatten. Foto: Ann-Catrin Thor
Olika växter behöver olika mängd vatten. Foto: Ann-Catrin Thor

Av Ann-Catrin Thor, trädgårdsrådgivare och trädgårdsdesigner I samarbete med tidningen Hemträdgården

Olika växter behöver olika mycket vatten. Behovet varierar för ettåriga som grönsaker och sommarblommor, fleråriga örtartade växter som perenner och gräs, lökväxter som är duktiga på att lagra vatten, vattenväxter, vedartade buskar, barrväxter och träd. Alla dessa växtslag som växer i varierande jordar på olika platser i Sverige där den naturliga nederbörden varierar har olika krav på vattningen.

Olika mängd nederbörd

Mest nederbörd får man på västsidan av småländska höglandet och minst nederbörd brukar komma i östra Svealand och nordöstra Götaland. Försommartorka är ett vedertaget begrepp i stora delar av Sverige, alltså är det viktigast att komma ihåg vattningen i juni som är den månad på årets då våra växter avdunstar mest!

Rätt mängd vatten

25–30 mm en gång i veckan är lagom mängd för de flesta växter. 1 mm nederbörd motsvarar 1 liter vatten per kvadratmeter. Alltså motsvarar en lagom veckodos cirka tre stycken normalstora vattenkannor per kvadratmeter odling.

Kontinuerlig vattning sker mestadels i grönsakslandet, växthuset och krukodlingarna. Ge rotblötor, småskvätt inte! Småkrukor lyfter man enklast upp och känner man om de är lätta, så betyder det att de är torra, då är det dags att ta fram kannan.

Hur vattnar man bäst?

Att vattna med vattenkanna är absolut bäst – då kommer vattnet där det behövs, är vid rätt temperatur och man vet den exakta mängden man tillför. På större ytor kan vattenspridare fungera bra. Då är vattnet tyvärr kallare. En regnmätare behövs så att man vet vilken mängd vatten växterna får. Då kan man passa på att ta tiden så att man får en uppfattning om hur länge spridaren måste stå på samma plats för att ge rätt mängd, cirka 30 mm.

Teoretiska mått är en sak men med sunt vattenförnuft och en lite spade kan man komma långt! Gräv ner i växtbädden och kolla hur långt vattnet kommit ner, när du tycker att du vattnat mycket är det oftast bara fuktigt någon centimeter ner. Använd pekfingret, stoppa ner det i krukan eller marken och känn efter: finns det fukt?

Före plantering

Före plantering: doppa alltid ner växten med kruka och allt i en hink med vatten tills det slutar bubbla. Detta för att krukklumpen ska vara vattenmättad innan den planteras ut i rabatt eller urna. Nyplanterade trädgårdsväxter måste vattnas rejält i samband med planteringen och sedan under hela första växtsäsongen. Etablerade planteringar av vedartade växter och perenner torde inte behöva så mycket vatten efter den första säsongen.

Läs mer om Riksförbundet Svensk Trädgård och Hemträdgården