Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bästa sätt att vattna rätt!

Hur mycket vatten behöver våra trädgårdsväxter egentligen? Ja, det är en fråga som är svår att ge ett kort och enkelt svar på, men en del riktlinjer finns att hålla sig till.

Bevattningsråd för trädgårdsväxter – Användbara tips för svensk trädgård

Text: Av Ann-Catrin Thor, trädgårdsrådgivare och trädgårdsdesigner
I samarbete med tidningen Hemträdgården

Att lyckas med vattningen är en av de viktigaste nycklarna till en blomstrande trädgård. Olika växter har olika stort vattenbehov beroende på om de är ettåriga, som grönsaker och sommarblommor, eller fleråriga, som perenner, prydnadsgräs, lökväxter, vattenväxter, vedartade buskar, barrväxter och träd. Alla dessa växter växer dessutom i jord med varierande egenskaper och under olika nederbördsmönster runt om i landet, vilket leder till olika krav på bevattning.

Svenskt klimat och variationer i nederbörd

Mängden nederbörd varierar mycket mellan olika delar av Sverige. Västra Småland har riklig nederbörd, medan östra Svealand och nordöstra Götaland brukar få allra minst. Detta innebär att behovet av bevattning ökar i torrare regioner – här kan du hitta många tips för rätt bevattning på Riksförbundet Svensk Trädgård och Hemträdgården. Försommartorka är vanligt, särskilt i juni, då växterna också tappar mest vatten genom avdunstning. Därför är det extra viktigt att se över vattningen just under denna period.

Hur mycket vatten behöver växterna?

En tumregel är att de flesta trädgårdsväxter klarar sig väl med 25–30 mm vatten per vecka, vilket motsvarar ungefär tre normalstora vattenkannor (á 10 liter) per kvadratmeter. Ibland kan dock vissa växter kräva mer, särskilt storbladiga eller snabbt växande sorter som kål, pumpa, gurka och tomat, samt när de sätter frukt.

Extra tips för buskar och träd

För träd och buskar, särskilt nyplanterade, krävs det generöst med vatten – ofta 30–50 liter per planta och vecka under det första etableringsåret. Om det har regnat tillräckligt (ca 25–30 mm på en vecka) behöver du ofta inte vattna extra. Vattna hellre rejält och sällan än småskvätt ofta, då rotblöta på djupet stimulerar rotsystemet att söka sig nedåt och ger tåligare växter.

Så vattnar du bäst – tips och teknik

Att använda vattenkanna är ofta att föredra, särskilt vid mindre ytor, då du exakt kan styra mängden och vattnets temperatur. På större områden fungerar vattenspridare, men tänk då på att vattnet är kallt och mängden svårare att styra. För att vara säker på att växten får rätt mängd vatten – använd regnmätare eller ta tiden på vattenspridaren för att nå veckans behov (ca 30 mm). Detta kan du läsa mer om på tradgard.org, där du även hittar fler råd om hållbar bevattning.

Testa fukten i jorden

Kontrollera alltid att vattnet verkligen trängt ner i jorden. Gräv med spade eller stick ner ett finger ett par centimeter – många upptäcker att det lätt bara blir fuktigt i det översta jordlagret även efter ordentlig vattning. Särskilt i grönsaksland, växthus och krukor är det viktigt att kontrollera fukten kontinuerligt, då dessa områden torkar ut snabbast. Lyft gärna småkrukor – känns de lätta är det dags att vattna.

Viktiga bevattningstips före och vid plantering

Vid plantering är det avgörande att rotklumpen blir riktigt vattenmättad. Sänk därför alltid ned växten med kruka och allt i vatten tills det slutar bubbla – då är rötterna ordentligt genomfuktade. Vattna alltid rejält i samband med utplantering och glöm inte att fortsätta regelbundet under hela första säsongen. Etablerade växter som buskar och perenner brukar klara sig på endast nederbörd efter första året, förutsatt att jorden håller vatten bra.

Ytterligare smarta bevattningstips

  • Vattna tidigt på morgonen under varma perioder. Då hinner vattnet tränga ner och rötterna kan ta upp det innan dagens hetta.
  • För krukväxter: Följ fingertestet – känn efter några centimeter ned i jorden. Känns det torrt är det dags att vattna, annars kan du vänta. Lyft gärna krukan för att känna om den är lätt.
  • Undvik att vattna bladmassan i direkt solljus, då risken för bladbränna ökar. Riktigt vattning ner mot rötterna är mest effektivt.
  • Satsa på jordförbättring med kompost och mullrika material så ökar jordens vattenhållande förmåga – särskilt viktigt i sandiga jordar.

Rekommenderade vattenmängder för olika växttyper

VäxttypRek. mängd/veckaNotering
Ettåriga/sommarblommor25–30 liter/m²Gäller även perenner och rosor
Träd och buskar30–50 liter/plantaSärskilt viktigt första året efter plantering
Grönsaker (fruktsättning)Öka vid fruktbildningTörstigare under blom och fruktutveckling
KrukväxterKänn efter jordenAnpassa efter behov och väder

Tips för hållbar bevattning

En vattenbesparande och hållbar bevattningsrutin är extra viktig vid längre torrperioder. Håll utkik på Riksförbundet Svensk Trädgård för aktuella råd och bevattningsrekommendationer som uppdateras efter säsongens förutsättningar.

Slutsats

Att vattna rätt innebär att anpassa mängd och teknik efter växtslag, utvecklingsstadium, väder och jordtyp. Nyplanterade och växande plantor behöver mest, etablerade klarar sig ofta på naturlig nederbörd. Hellre djup rotblöta än ytlig småskvätt. Kontrollera alltid fukten på djupet för bästa resultat och se fler tips hos Riksförbundet Svensk Trädgård och Hemträdgården.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB