Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Balkonglådetrender

Engelska pubar - stimulera dig till vårens vackraste balkonglådor. Njut precis som engelsmännen av tidiga men ändå frodiga vårplanteringar. Låt minipåskliljor, vårljung och små primulor i sällskap med en vintergrön bakgrund lysa upp din balkong och veranda.

Från Blomsterfrämjandet

England är ”trädgårdstrendlandet” nummer ett. Många är vi som tjusas av deras trädgårdar, hanging baskets, balkonglådor och inte minst deras stora inspirerande utställningar som Chelsea Flower Show (maj) och Hampton Court Palace Flower Show(juli).

Har man någon gång varit i England har man oftast även besökt någon av deras pubar. Men har du lyft blicken upp mot fasaden? Pubarna har nämligen en intern tävling om att ha de finaste balkonglådeplanteringarna. Detta har gjort att många engelska pubar därför kan erbjuda njutning för både ögat och för kroppen.

Många planteringsidéer från en ev. pub-runda går att överföra till din egen balkonglåda hemma i Sverige. Här i Sverige sätter vi för det mesta en låda full med penséer nu på våren. Ofta ser penséerna lite ensamma och övergivna ut. Men med några vintergröna växter såsom skimmia, små barrväxter som thuja, enar, cypresser eller den gulprickiga aukuban, upplever man att penséerna lyser ännu klarare än när de stod ensamma.

Engelsmännen arbetar nästan alltid med en basstomme av vintergröna växter som ger frodighet till lådan året runt. Det vintergröna framhäver också de blommande växterna och ger stadga i planteringen.

Tänk själv vilken fin färg det blir av kombinationen blåbarriga cypresser, styvmorsblåvita penséer, rosa vårljung, några vita eller blå kokus och en uppmjukande överhängande vitbrokig murgröna. Innan penséerna kommer låta lådan lysas upp av minipåskliljor. Det trevliga är att man efterhand bara behöver byta ut överblommande växter och behåller den övriga stommen.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Om de vintergröna växterna får stå kvar hela sommaren i lådor och urnor fyller de åter en viktig funktion i höstlådan. Till slut kan de även bli vinterlådor, då de året om gröna växterna många gånger kan pryda lådan vintern igenom. För om de vårplanterade plantorna har hunnit rota ut i planteringskärlet kan de till och med övervintra.

Här nedan följer ett antal växter som går att plantera tidigt och som därför tål frost och lite vårvintersnö:

Vintergröna växter:
Aukuba
barrväxter i olika nyanser
murgröna (vanliga krukväxtsorterna)
Skimmia

Blommande:
aubrieta
lökväxter
pensé
silverek
små lövfällande träd och buskar
tusensköna (lätt frost)
vårljung


Färgglatt och frodigt redan tidigt på våren.
Foto: Tomas Södergren

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB