Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Azalea i norr!

Azalea känns exotiskt och kan lätt ge ett svårodlat intryck. Men det finns alla anledning att odla och njuta av azaleor även i våra nordligare breddgrader.

Text & bild: Bosse Strandgren, Täfteå

Azalean som trädgårdsväxt har tyvärr inte slagit igenom i den nordligaste delen av Norrland, vilket är synd! Det är en förhållandevis lätt växt att ha att göra med och den tillhör gruppen surjordsväxter och vill alltså ha jord med lågt pH-värde.

Färgrikedom

Azalean är nära släkt med rhododendron men till skillnad från rhododendron är azalean bladfällande. Visst tappar rhododendron också blad men inte i samma utsträckning. Där ramlar bara de äldsta bladen av. Azalean tappar alla sina blad på hösten, men då har man också fått uppleva en otrolig färgrikedom då dessa blad skiftar allt från eldrött, knallgult, rosa till grönt. Man kan gärna låta bli att klippa några azaleor och plantera dem lite i bakgrunden i ett parti. Då gör det inget om de är lite kala eftersom blomklasarna sitter ju i toppen.

De japanska azaleorna behåller dock sina blad över vintern vilket gör att de blir svårare att ha göra med. Ni har säkert sett dessa Kermesina-azaleor i full blom – otroligt vackert! I Japan klipps azaleorna i olika vackra former.

Lång blomning

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Azalean tål hård beskärning vilket du kan göra direkt efter blomningen. Nya knoppar hinner ändå växa ut till blomningen nästa år. Jag klipper en del av mina för att få dem täta och fina. Azalean vill gärna stå öppet och i full sol och planteras i sandblandad jord. Du kan också blanda i lite rhododendronjord för att hålla fukten bättre. Den får aldrig torka ut och på våren är det bra att vattna den ofta så att inte knopparna torkar in. Det finns sorter som blommar från mitten av juni till augusti månads början. Planteras gärna tillsammans med barrväxter.

Vilka ska man då välja?

Det är svårt att välja för det finns så mycket fina azaleor, men här är några av mina favoriter:

R. Schlippenbachii Koreansk azalea: 1–1,5 m. Buskigt och rundat växtsätt. Blommar på bar kvist med rosa–ljusrosa blommor i maj–juni. Får vacker gulorange höstfärg.

’White light’s’ som får stora vita blommor och är mycket blomvillig. Dessa kommer från den amerikanska lightserien och finns även som ’Mandarin Light’s’, ’Northern High Light’s’ m.fl.

R. Fraserii är en annan tålig och vacker azalea som vi klipper varje år efter blomning och den är nu ca en meter i diameter.

R. Japonicum ssp molle som får stora orange blommor.

Den vackraste azalean av alla är nog ändå Azalea quinquefolium! Underbara blad med en tunn, tunn röd kant längs bladkanterna och den får små vita blommor. Den behöver egentligen inte blomma då bladen är så vackra.

Förutom att azaleor är vackra och exotiska inslag i våra nordliga breddgrader så doftar många väldigt gott!

Har ni ännu inte planterat något azalea så är det hög tid för det!

Artikeln är införd i Tidskriften Trädgård Norr, nr 3 2011 www.tradgardnorr.nu

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB