Azalea i norr!
Färgstarka azaleor för norrländska trädgårdar
Azalean är en fantastisk, färgstark buske som trots sina många fördelar fortfarande är ovanlig i trädgårdarna i den nordligaste delen av Norrland. Det är synd, eftersom azalean är en förhållandevis lättskött växt med stort prydnadsvärde. Den tillhör gruppen surjordsväxter och trivs alltså allra bäst i jord med lågt pH-värde.
Färgrikedom och variation
Azalean är nära släkt med rhododendron, men till skillnad från de flesta rhododendron är azalean bladfällande. Självklart tappar även rhododendronblad ibland, men oftast är det bara de äldsta bladen som ramlar av. Azalean däremot fäller samtliga sina blad på hösten, och bjuder då på en otrolig färgprakt: från eldrött och knallgult till rosa och grönt. För att förstärka detta intryck kan du med fördel låta några azaleor stå lite i bakgrunden av planteringen – det gör inget om de blir nakna längre ner, eftersom den spektakulära blomningen sitter i toppen.
Särskilda japanska sorter
Värt att nämna är att vissa japanska azaleor, till exempel de populära Kermesina-sorterna, behåller sina blad över vintern. Dessa varianter är ofta mer utmanande att odla på våra nordligare breddgrader. I Japan klipps azaleor traditionellt i vackra former, något som kan inspirera även svenska odlare att experimentera med formklippning.
Lång blomningstid och enkel skötsel
Azalean är tålig och klarar hård beskärning, vilket med fördel görs direkt efter blomningen. Nya knoppar hinner ändå utvecklas inför nästkommande vår. Själv beskär jag vissa av mina azaleor för att få dem tätare och fylligare. Placera helst azalean i öppet, soligt läge och plantera i sandblandad jord, gärna uppblandad med rhododendronjord för att förbättra fukthållningen. Det är mycket viktigt att buskarna aldrig torkar ut, särskilt tidigt på våren då knopparna annars riskerar att skrumpna.
En annan fördel är blomningstiden. Det finns sorter som blommar från mitten av juni och ända fram till början av augusti, vilket ger långvarig färgprakt i trädgården. Azaleor passar också utmärkt ihop med barrväxter som erbjuder vacker kontrast och hjälper till att hålla jorden sur och fuktig.
Vilka sorter ska man välja?
Utbudet är stort, men här är några personliga favoriter:
- R. schlippenbachii (Koreansk azalea): 1–1,5 meter hög, buskigt och rundat växtsätt. Blommar på bar kvist med rosa till ljusrosa blommor i maj–juni. Dess höstfärger är vackert gulorange.
- ’White Light’s’: En del av den amerikanska light-serien, ger stora, vita, mycket rikliga blommor. Finns även som ’Mandarin Light’s’ och ’Northern High Light’s’.
- R. fraserii: Mycket tålig och vacker, perfekt för beskärning och blir med tiden en rund och tät buske, ca en meter i diameter.
- R. japonicum ssp. molle: Ger stora, orange blommor.
- Azalea quinquefolium: Kanske den allra vackraste, med underbart tunna blad och en röd kant. De vita små blommorna är fina, men bladverket i sig är nästan ännu mer spektakulärt.
Flera azaleor har dessutom en utsökt doft, som verkligen förhöjer upplevelsen i trädgården. Ett extra plus är att de, trots sitt exotiska intryck, klarar det nordliga klimatet förvånansvärt bra om du väljer rätt plats och sort.
Azaleans plats i den norrländska trädgården
Förutom sina vackra blommor, sprakande höstfärger och ofta väldoftande blommor bidrar azalean med en känsla av exklusivitet och exotism till trädgården. De är mycket mångsidiga och passar både som solitärbuskar och i grupper eller små häckar, där de samspelar fint med andra surjordsväxter och barrväxter.
Azalean är nu mer än någonsin värd att satsa på i nordliga lägen! Kanske är det dags att påbörja en egen samling? Det generösa färgspektrumet, den förvånande härdigheten och det blygsamma skötselbehovet gör att azalean har alla möjligheter att bli en ny favorit i norrlandsträdgården.
Artikeln är publicerad i Tidskriften Trädgård Norr, nr 3 2011.
Vill du läsa mer tips och inspiration om trädgårdsväxter för norra Sverige? Besök gärna www.tradgardnorr.se!