Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Även spöken gillar blommor!

Kvällen den 31 oktober är det spökenas egen festkväll 'Hallowéen.' Låt då spöken och häxor få festa vid ett bord dekorerat med mandarinfärgade blommor och små pumpor i skenet från pumplyktor och stearinljus. Varför inte deltaga själv med några vänner i spökfesten om ni vååågar.

I de anglosaxiska länderna, Storbritannien och USA är Hallowéen en stor pump- och spök-fest. Sverige som alltid tittar på vad de gör "over there" har allt mer börjat uppmärksamma Hallowéen. Vem kan säga nej till möjligheten att ordna en kul och annorlunda fest så här i höstmörkret.

Hallowéen är en 2000 år gammal sed. Kelterna som levde i England, Irland och norra Frankrike firade sitt nyår den 1 november. Kvällen före ansåg deras präster druiderna att onda makter vandrade runt på jorden. För att skrämma bort dessa klädde man ut sig och tände stora bål. Först 800 e.Kr. blev 1 november en kristen helgdag och kallades Saints Day eller All Hallows (Allhelgonadagen) och kvällen före kallades Eve of All Hallows, och det har idag blivit Hallowéen.

Fest i höstmörkret
För att skapa stämning både vid ytterdörren och vid bordet fordras ett par stora pumpor som gjorts om till lyktor. Rita upp ett enkelt ansikte på pumpans skal. Skär sedan upp ett runt hål (lagom stort för din hand) vid pumpans fäste och gräv ur kött och kärnor. Kärnorna kan efter rengöring i vatten rostas till snacks i 10-12 minuter vid 180° C. Skär sedan ut det ritade ansiktet och placera ett stort värmeljus inne i pumpan. Glöm inte att placera pumplyktan på en tallrik då pumpan kan safta sig och ge fuktskador.

Nu är stämningen skapad och det är dags att dekorera med små pumpor och mandarinfärgade blommor. Mandarinfärgen är 'Hallowéens' egen färg och man kan därför utgå från den vid valet av blommor.

Blommor i pumpans färg
Vad finns det då för blommor i den nyansen. Så här på hösten brukar den gracila höstliljan, Montbretia finnas i handeln, den kan t.ex. kombineras med den mer dominerande gerberan. Tillsammans kan de ge 'mandarin' grunden till ett Hallowéenarrangemang som man gärna kan göra i en liten pumpa.

Om man vill göra något udda kan man istället välja mandarinfärgade känguru-fötter som är en kul snittblomma med sitt ursprung i Australien, och någon av de spännande mandarinfärgade snitt-proteorna tillsammans med blad från krukväxten kroton. Annars finns det trädgårdsörten japanska lyktor Physalis som även går att torka, ringblommor om det fortfarande finns några kvar i trädgården.

Varför inte rönnbär, eldtorn, nypon eller bara vanliga höstlöv i orange. Höstlöv runt pumplyktan och småpumporna med några krysantemumkvistar färgade eller naturella kan ge en fin dekoration, eller en enkel bukett med bara rosor alternativt liljor.

Även bland krukväxterna finns flera orangeblommande som ampelfackla, begonia t.ex. sorten 'Britt' och även sorter av kalanchoe. Om man sedan vill utvidga dekorationerna, använder man i de anglosaxiska länderna spöken, häxor, spindlar, svarta katter, fladdermöss som mobiler. Varför inte göra festen till en spökmaskerad...


Ett stämningsfyllt bordsarrangemang till en mysig Hallowéenkväll.
Arrangemang: Tomas Kallin Foto: Peter Gunnars

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB