Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aubergine - odling och sådd.

Aubergine är en kul växt att odla! Det finns nämligen så många sorter att välja ifrån när man odlar från frö. I butik brukar det finnas en, max två olika sorter att välja ifrån. Om du odlar från frö kan du välja vilken storlek och sort du själv vill ha. Det är också en väldigt rikgivande växt. Du får många frukter från en planta!

Text : Anna Theorin

Så hur gör man då… Jo. Aubergine eller Äggplanta som den också kallas tar lång tid på sig. Den tar lång tid på sig att gro och att växa så det gäller att du börjar tidigt inomhus. Gärna i Januari/Februari. Så dem i såjord cirka 0,5 cm djupt. Aubergine är inte ljusgroende och ska täckas med jord för att gro. Jag brukar så cirka 4 – 6 st i en kruka eller i ett odlingstråg. Vattna och ställ på en lite varmare plats. Över ett element eller en värmematta.

Fröna gror långsamt och ojämnt så ha tålamod.

När fröna grott och plantorna utvecklat sina karaktärsblad ( sitt andra bladpar) är det dags för omplantering. Plantera om dem i varsin kruka i planteringsjord. Nu behöver plantorna ljus. Använd växtbelysning under de mörkare månaderna cirka 10 h per dag. Plantorna planteras om allt eftersom de växer ur sina krukor. Jag toppar mina plantor när de blivit cirka 30 cm höga för att få en välförgrenad planta.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Aubergine är släkt med tomat och är lika värmekrävande. Därför planterar jag inte ut dem förrän jag planterar ut tomaterna. Frostrisken måste vara över och jag har en fiberduk till hands om några nätter skulle bli kalla. Glöm inte att avhärda och vänja dina auberginplantor vid utomhusklimatet innan de får flytta ut på heltid.

Man kan odla Aubergine både i kruka och i grönsakslandet. Det finns speciella, lite mindre sorter för just krukodling som jag rekommenderar. Sorten ’Pot Black’ är väldigt bra till krukodling.  Men oavsett om du odlar i kruka eller i land ska aubergine ha näringsrik jord. Blanda gärna i rikliga mängder kogödsel i jorden. Om ni odlar i ett land är plant och radavståndet ca 50 cm. Vattna och gödsla kontinuerligt under säsongen. Om du odlat tomat innan men är ny på aubergine kan du tänka dig samma skötsel som en tomatplanta. Den ska inte få stå torr en längre tid.

Jag brukar ta bort en del blad när plantan börjar ge frukt så att alla frukter får sol på sig.

Man ska inte skörda en aubergine för sent, då blir den otroligt besk i smaken. Du kan skörda en aubergine så fort den fått sin rätta färg och ju mer du skördar och desto tidigare, ju mer producerar plantan.

Härhittar ni alla våra Auberginefröer.

Lycka till!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB