Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att välja dammduk!

Det viktigaste när du ska anlägga en damm, förutom att välja rätt plats, är att välja rätt dammduk. Vi har fått hjälp av Pondteam med att reda ut begreppen bland dukar och folier.

Av Katarina Kihlberg Tänk på att köpa en produkt av hög kvalitet. När dammen väl är etablerad vill vi att det ska se snyggt och naturligt ut och vi vill absolut slippa risken att behöva byta duk!

Börja med en säkerhetsmatta

Innan du lägger ut själva dammfolien bör den skyddas mot mekaniska skador som vassa stenar och rötter. Det som syns plockar du bort men jordens rörelser gör att vassa stenar kan pressas upp efter att du har anlagt dammen. Lägg därför en säkerhetsmatta i botten, under själva dammduken. Då slipper du dessutom göra en tjock sandbädd som skyddar folien underifrån.

Gummimatta eller dammfolie

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Ovanpå säkerhetsmattan lägger du din dammduk och behöver då göra ett val mellan:

En så kallad EPDM gummimatta är tillverkad i 1 mm tjockt gummi. Det är ett följsamt material att arbeta med, det påverkas varken av värme eller kyla och tål starkt slitage. Gummimattan är det mest miljövänliga alternativet.

Det andra alternativet är så kallad PVC-folie som är 0,5 mm tjock. Det finns folie av mycket varierande kvalitet. Ett knep för att kontrollera så att kvaliteten är god är att trycka hårt med den trubbiga sidan av en penna mot folien. Om det är bra kvalitet så återfår folien snabbt sin form och det bildas ingen missfärgning. PVC-folien är billigare i inköp än gummimattan..

Kantmattan snyggar upp

Blanka kanter när dammfolien syns och det inte finns några växter som döljer är inte snyggt. Om du vill undvika detta, särskilt innan växterna har hunnit växa till sig, kan du använda en kantmatta. Den finns i nylon eller kokosfibrer med en meters bredd. Kokosmattan gör att växterna etablerar sig snabbare eftersom den säkrar en jämn fuktighet till växternas rötter, men håller bara ett par år. Efter den tiden bör dock växterna ha etablerat sig tillräckligt för att hålla kvar jorden. Nylonmattan är en finmaskig ”lockig” matta, ca 1 cm tjock, som du fäster med hakar i jorden utanför dammen och mattan följer sedan kanten ner i dammen. Därefter lägger du grus, sten eller planteringsjord direkt på mattan och planterar. Den tjocka mattan håller kvar planteringssubstratet och efter ett par veckor har växterna dolt kanten. Nylonmattan bör inte användas om lutningen på kanten är större än 45 grader.

Stenfolie

Om din damm har branta kanter eller om du anlägger en bäck kan en stenfolie vara bra. Den läggs över den vanliga dammfolien och fortsätter ner i vattnet. Folien har småstenar fastlimmade som ger ett vackert och naturligt intryck.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB