Att sommarklippa häckar
Skräpa inte ner vid häckklippning
Smart hantering av avfall
För att göra arbetet smidigare och undvika onödig nedskräpning rekommenderas att du breder ut en presenning under häcken innan du börjar klippa. På så sätt kan du lätt samla ihop allt klipp och forsla bort det utan att småbitar fastnar mellan plattor, hamnar i rabatter eller i häckens rotzon där de i värsta fall kan börja gro och rota sig.
När ska jag klippa häcken?
Tidpunkt för sommarklippning
För de flesta lövfällande häckar är midsommartid eller veckorna därefter bästa tid för den första sommarbeskärningen. Då är tillväxten som starkast och det går utmärkt att forma häcken till sin typiska koniska form – bredare nedtill och smalare upptill. Vid denna beskärning brukar det räcka med att ta bort cirka hälften av de nya årsskotten.
Andra klippningen
Om sommaren varit gynnsam och häcken växer kraftigt kan det vara lämpligt med en andra, lättare klippning på sensommaren eller tidigt under hösten. Då kortas de nya, långa skotten ner. Detta gör att häcken hinner mogna och ser snygg och jämn ut inför hösten och vintern.
Buxbom kräver särskild omsorg
Klippning och sticklingar
Buxbomshäckar bör klippas ganska rejält precis efter midsommar, då plantorna behöver hinna mogna före vintern. Här brukar man ta av ca hälften till två tredjedelar av sommarens nya tillväxt, och även här är det viktigt att bevara häckens lätt koniska form.
Ta sticklingar
Ta gärna tillfället i akt att föröka dina buxbom genom att ta sticklingar och sätta för rotning i porös jord. Är dina plantor friska behöver du inte oroa dig för buxbomssvamp. Du kan också ta sticklingar av andra buskar du beskär. Läs mer om detta i artikeln Att göra sommarsticklingar.
Häckar med genomgående stam
Exempel: avenbok (Carpinus betulus)
För häckar med genomgående stam gäller att de inte ska toppas förrän de nått sin slutgiltiga höjd – trimma istället bara sidorna. Väl toppad tenderar avenbok att fortsätta skjuta på höjden, så för att häcken inte ska bli för hög behöver du regelbundet klippa ner årets nya skott på höjden och därmed bibehålla kontroll över formen.
Barrväxthäckar trivs bäst med försiktig beskärning
Rätt tillvägagångssätt
Häckar av barrväxter – till exempel gran, tuja, lärk och idegran – kan beskäras högst två gånger per säsong: dels under våren (maj) och dels på sensommaren (augusti). Klipper du bara en gång per säsong är det bäst att göra det strax efter midsommar. Viktigt är att aldrig klippa ner dessa häckar till gammal, barrlös ved; det bryter inte nytt där så var noggrann och lämna alltid en grön del på grenen.
Klippning av bergtall
Om du har bergtall rekommenderas att varje försommaren, när de nya årsskotten har vuxit ut, nypa av 1/2 till 2/3 av längden på dessa skott med fingrarna snarare än sax. Sax ger lätt bruna toppar på barren, vilket kan förstöra helhetsintrycket.
Rätt verktyg för häckklippningen
Verktygstips för olika häcklängder
Om du bara har en kort häck räcker ofta en vanlig manuell häcksax, men för längre eller större häckar är en elektrisk eller motordriven häcksax både skonsam för kroppen och tidsbesparande.
Klipp snyggt och rakt – använd hjälpmedel
Vill du få en snyggt formad häck är det smart att spänna en lina längs häcken i rätt höjd och klippa utmed den. Du kan även fixa en mall av träläkt i önskad bredd och höjd – gärna lite bredare nertill än upptill för bästa solgenomsläpp. Att friklippa på känsla kräver stor vana, så tveka inte att använda något hjälpmedel för bästa resultat.
Få liv i en vildvuxen häck
Föryngra risiga häckar
Har din häck forlorat sin form och blivit risig och vildvuxen? Då kan föryngring vara aktuellt. Läs mer om metoder och tips i Att förnya vildvuxen, klippt häck.
Kom ihåg
Skona växterna vid klippning
Klipp inte häcken när det är extremt varmt eller torrt – det stressar växterna i onödan och försvårar återhämtningen. Efter klippningen kan det också vara en bra idé att rensa ogräs vid häckens bas och vid behov lägga marktäckning mot framtida ogräs.
Vill du få fler tips om trädgård, odling och information om aktuella växter och produkter? Anmäl dig gärna till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev på Odla.nu.
Sammanfattning
Sommarbeskär ditt gröna rum för bästa hälsa och form. Lägg grunden för en tät, frisk och vacker häck med rätt teknik, bra verktyg och väl vald tidpunkt. Anpassa beskärningssätt efter växtslagens specifika behov – och tveka inte att föryngra där det behövs!
För tips om sticklingar: Att göra sommarsticklingar.
För att förnya gamla häckar: Att förnya vildvuxen, klippt häck.