Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att sommarklippa häckar

Strax efter midsommartid, när trädgården växer som frodigast, är en lämplig tid för sommarbeskärning av häckar. Nu har häckarna utvecklat sina blad färdigt och växer kraftigt med nya skott.

Av Sylvia Svensson

Veckorna efter midsommartid är en bra tid för att sommarbeskära häckarna, bladen har utvecklats klart och häckarna växer kraftigt med nya skott.

Skräpa inte ner

För att inte skräpa ner när du klipper kan du bre ut en presenning under häcken så att du sedan slipper sopa, bara att vika in det bortklippta i presenningen och forsla bort det. Det är annars lätt hänt att småbitar av klippet kilar ner sig mellan stenarna i plattgången, i jorden i rabatten eller inne i häcken, rotar sig och börjar växa.

#När ska jag klippa häcken?#

Att klippa häcken vid midsommartid eller strax efter passar bra för de flesta lövfällande häckar. Häckens form bevaras bäst genom en eller två årliga sommarbeskärningar och den första klippningen är alltså lämpligt att göra vid midsommartid eller där omkring. Då formas häcken till sin koniska form och cirka hälften av nytillväxten klipps av.

Den andra klippningen behövs kanske på sensommaren eller tidigt på hösten, men bara om häcken har vuxit kraftigt och det finns långa skott som ändå inte hinner mogna ordentligt före vintern. Då kortas de långa spjuten av så att häcken ser snygg och jämn ut.

#Buxbom behöver klippas#

Särskilt är det häckar av buxbom som bör klippas nu, strax efter midsommar, så att den hinner mogna före vintern. Klipp ganska rejält, ta av cirka hälften till 2/3 av den nya tillväxten som kommit under försommaren. Försök bevara häckens lätt koniska form, alltså lite bredare i basen än upptill.

Du kan passa på att ta sticklingar av din buxbom och sticka ner på rotning i porös jord om du behöver mer häck någon annanstans. Det är ingen fara med buxbomssvampen om dina buskar är helt friska och du tar sticklingar av dem. Självklart kan du pröva att ta sticklingar av alla buskar du ändå klipper, läs mer här: Att göra sommarsticklingar

#Häckar med genomgående stam#

Du vet säkert att häckar med genomgående stam inte ska toppas förrän de har nått den slutliga höjden. Trimma bara på sidorna och låt toppen vara kvar.

Häckar av olika trädsorter med genomgående stam som redan har nått sin önskade höjd och blivit toppade, som till exempel en häck av avenbok, Carpinus betulus, växer ändå lätt på höjden. Det beror på att avenbok egentligen är ett större träd som vill växa upp och bli stor om den inte hålls hårt tillbaka med flera sommarbeskärningar, så här ska du vara uppmärksam och hålla tillbaka avenboken i den höjd du vill ha den.

#Häckar av barrväxter#

Häckar av barrväxter som gran, tuja, lärk och idegran kan beskäras högst två gånger per år, på våren i maj och på sensommaren i augusti. Fast du kan också bara klippa en gång per sommar, gör detta i så fall strax efter midsommar.

Tänk på att de flesta varianter av barrväxthäckar inte kan klippas ned ända till gammal ved utan något grönt innanför snittet, de bryter inte nytt då.

Ett bra sätt att hålla en häck av bergtall yvig och fin är att varje år när de nytillkomna årsskotten har växt ut under försommaren, knipsa av 1/2 - 2/3 av längden på dem. Använd fingrarna, sax kan lämna fula, avklippta ”halvbarr” som sedan blir bruna i topparna.

#Vad ska jag klippa med?#

Har du bara en liten insynsskyddshäck att klippa, kanske du klarar dig med en vanlig häcksax. Har du däremot många sträckmeter att klippa, är det säkert skönare med en elektrisk eller motordriven häcksax.

#Hjälp att forma till häcken#

För att du ska kunna klippa rakt, är det bra att spänna en lina längs häcken och följa den. Du kan också göra en mall av träläkt som du spikar ihop till önskad form, lite bredare nertill än upptill. Det behövs en stor vana för att forma häcken på fri hand, så använd hjälpmedel.

#Förnya vildvuxen, klippt häck#

Vill du veta mer om hur du gör för att förnya en vildvuxen, klippt häck? Läs gärna här: Att förnya vildvuxen, klippt häck

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB