Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att plantera för tulpansäsongen

Strax efter julen brakar den loss – snittulpansäsongen! Lite juliga, röda tulpaner finns det redan till julafton om man vill, men det är på vårvintern vår längtan efter vårblommor är som störst och vi vill ha en fräsch bukett tulpaner på bordet!

Av Sylvia Svensson

Vi har varit och tittat på hur det går till när två stora, halländska tulpanodlare, Lennartssons och Frillesås Handelsträdgård, planterar sina lökar för drivning av snitt-tulpaner.

Här handlar det verkligen inte om en liten låda utan tusentals, i höga travar upp till taket! Alla är packade med massor av tulpanlökar som ska glädja oss då vi bäst behöver dem! Båda odlarna odlar ca 4 miljoner tulpanlökar i många olika sorter under en säsong.

Först planteras tulpanlökarna tätt, tätt i svarta plastbackar i porös, sandig jord av flitiga händer. Det är hantverk som häller här. 
Sedan går tulpanerna vidare till ett sandsåll som häller sand över lökarna och sedan vattnas lådan igenom. 
Lådorna staplas sedan i kylrummen där det är +9 grader och får ligga där ”för övervintring” tills det är dags för vidare drivning.

När tulpanbladen har kommit igång, är det dags för drivning. Lådorna placeras i ljuset i växthuset och värmen höjs. Där kommer de snart igång med att utveckla knoppar och blommor som sedan skördas för hand, paketeras och skickas till oss ivrigt väntande kunder!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB