Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Att plantera för tulpansäsongen

  • Växthus

Strax efter julen brakar den loss – snittulpansäsongen! Lite juliga, röda tulpaner finns det redan till julafton om man vill, men det är på vårvintern vår längtan efter vårblommor är som störst och vi vill ha en fräsch bukett tulpaner på bordet!

Tulpanbukett på vårvintern. Foto och arr: Sylvia Svensson
Tulpanbukett på vårvintern. Foto och arr: Sylvia Svensson
Flitiga händer planterar lökar. Foto: Sylvia Svensson
Det ska packas tätt! Foto: Sylvia Svensson
Lökarna vattnas....
... och får ett lager sand på sig ...
... och placeras i jättestora kylrum i väntan på "våren".

Av Sylvia Svensson

Vi har varit och tittat på hur det går till när två stora, halländska tulpanodlare, Lennartssons och Frillesås Handelsträdgård, planterar sina lökar för drivning av snitt-tulpaner.

Här handlar det verkligen inte om en liten låda utan tusentals, i höga travar upp till taket! Alla är packade med massor av tulpanlökar som ska glädja oss då vi bäst behöver dem! Båda odlarna odlar ca 4 miljoner tulpanlökar i många olika sorter under en säsong.

Först planteras tulpanlökarna tätt, tätt i svarta plastbackar i porös, sandig jord av flitiga händer. Det är hantverk som häller här. 
Sedan går tulpanerna vidare till ett sandsåll som häller sand över lökarna och sedan vattnas lådan igenom. 
Lådorna staplas sedan i kylrummen där det är +9 grader och får ligga där ”för övervintring” tills det är dags för vidare drivning.

När tulpanbladen har kommit igång, är det dags för drivning. Lådorna placeras i ljuset i växthuset och värmen höjs. Där kommer de snart igång med att utveckla knoppar och blommor som sedan skördas för hand, paketeras och skickas till oss ivrigt väntande kunder!