Att plantera krukodlat
Om du köper krukodlade plantor – perenner, sommarblommor, buskar eller till och med träd – får du med hela rotsystemet i oskadat skick. Detta gör att plantan snabbt kan etablera sig på sin nya plats och ger bättre förutsättningar för tillväxt.
Krukodla växter
Att krukodla växter innebär att odlaren planterar småplantor eller sticklingar av olika sorter i egna odlingskrukor. Plantorna får sedan stå i växthus med rätt temperatur, ljus, vatten och gödning tills de växer till sig och är redo att säljas. Denna omsorg gör att krukodlade plantor ofta är kraftiga, friska och har ett rikt förgrenat rotsystem.
Avhärda plantorna
I många fall avhärdas plantorna redan hos odlaren, vilket betyder att de successivt vänjs vid utelivet. Att avhärda innebär att växten gradvis anpassas till starkare ljus och varierande utomhustemperaturer mellan dag och natt. Om plantorna redan stått ute i plantskolans bäddar eller ytor är de klara för utplantering.
Om du är osäker på om dina nya växter är avhärdade, kan du enkelt göra det själv. Börja med att ställa ut plantorna under dagtid och ta in dem om nätterna. Placera dem först i skugga och vindskyddat, en kort stund första dagen. Flytta dem sedan successivt till en ljusare plats och förläng tiden de står ute, tills de är helt anpassade. Den här processen tar vanligtvis ungefär en vecka.
Krukodlade växter kan planteras hela säsongen
En av de största fördelarna med krukodlade växter är att du kan plantera dem från tidig vår till sen höst, så länge marken är grävbar och det inte råder extremväder. Det innebär en mycket större flexibilitet än vid plantering av barrotade växter, som exempelvis häckplantor och rosor, där man måste följa särskilda planteringsperioder på vår och höst.
Undvik dock att plantera vid stark värme och stekande sol mitt på sommaren. Förvara dina växter svalt och i skugga i väntan på svalare, gärna lite mulet väder – då hinner plantan inte torka ut innan den etablerat sig i jorden.
Passa på att komplettera blottor i rabatten
Krukodlade växter gör det extra lätt att snabbt förgylla din rabatt, eller ersätta utblommade vårplantor vid entrén. Under sommaren har många plantskolor kampanjer och rea inför semestern, så passa på att skaffa stora, blommade plantor i rejäla krukor. De är enkla att plantera och ger direkt effekt – perfekt när du vill ta bort trötta penséplanteringar och skapa somriga blickfång!
Att plantera krukodlade växter
Det är enkelt att lyckas med krukodlade växter. Gör så här:
Planteringssteg:
- Gräv en grop som är minst dubbelt så stor som växtens kruka.
- Förbättra gärna botten med lämplig jord beroende på vilken växt du planterar, särskilt viktigt vid plantering av buskar och träd.
- Sänk hela krukan ner i en hink med vatten och låt den stå tills det slutar bubbla, så är jordklumpen ordentligt genomvattnad.
- Ta försiktigt ut plantan ur krukan. Se till att överdelen av jordklumpen hamnar i samma nivå som omgivande mark.
- Kontrollera rötterna – om du ser kraftig rotsnurr kan du försiktigt lirka ut rötterna eller snitta dem ytligt så de lättare växer ut i sin nya jord. Låt bli rötterna om de ser fina ut.
- Fyll på med mer jord runt om, tryck till lätt så plantan står stadigt och vattna sedan igenom ordentligt.
- Efter vattning kan jorden sätta sig – fyll eventuellt på med mer och tryck till.
Tips för fortsatt skötsel
Fortsätt att vattna din nyplanterade växt – särskilt de första veckorna, och allra helst vid torrt väder. Täck gärna med gräsklipp eller bark för att behålla fukten kring rötterna. Ska du resa bort? Be någon vattna! Mer om att plantera krukodlade växter läser du på Odla.nu.
Fördelar och nackdelar med krukodlade växter
Fördelar
- Du får hela det känsliga rotsystemet i behåll, vilket minskar risken för att växten inte tar sig.
- Krukodlade växter kan planteras vid nästan alla tillfällen under säsongen.
- Växterna brukar etablera sig snabbt, eftersom rötterna redan är utvecklade och klara att växa ut.
- Perfekt för att fylla ut luckor eller förändra rabatten med snabba resultat.
Nackdelar
- Priset är oftast något högre än för barrotade eller rotklumpsplantor, eftersom produktionen är mer kostsam.
- Planta som stått för länge i krukan kan utveckla rotsnurr, vilket är viktigt att åtgärda vid plantering.
- Krukodlingsplast ger avfall, tänk gärna på att återanvända eller återvinna plastkrukorna.
Att tänka på vid köp
- Köp gärna plantor där rötterna syns längs jordklumpens kanter men undvik växter som ser ut att ha alldeles för grov rotsnurr – kontrollera i butiken genom att lyfta ur plantan ur krukan. Läs mer om kvalitet och plantering på Odla.nu.
Med krukodlade växter får du alltså både flexibilitet och enkelhet. Du kan förnya trädgården när det passar dig – bara du är noga med vattning och en god plantering!
Tips! Vill du ha fler råd om trädgård och odling, artiklar och krönikor samt erbjudanden om växter, fröer med mera? Anmäl dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev Odla.nu.
Den här guiden bygger på erfarenheter och information från Odla.nu och Av Sylvia Svensson. Med rätt hantering av rotklump och ordentlig vattning kan du tryggt och enkelt lyckas med dina nyplanterade växter!