Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att plantera krukodlat

Numera säljs de allra flesta perenner, sommarblommor, buskar och till och med träd som krukodlade plantor och det är bra. Då finns växtens hela rotsystem med i krukan i oskadat skick och det är bara att skaka ut växten och plantera den.

Av Sylvia Svensson

Om du köper krukodlade plantor - perenner, sommarblommor, buskar eller till och med träd - får du med hela rotsystemet i oskadat skick.

Krukodla växter

Att krukodla växter betyder att odlaren skolar in småplantorna eller planterar sticklingarna av de olika växterna i en odlingskruka. Växten sköter de sedan om i vältempererat och perfekt ljussatt växthus med gödsling och vattning tills den är tillräcklig stor för att kunna säljas.

#Avhärda plantorna#

Ibland avhärdas plantorna också hos odlaren. Avhärda betyder att växten sakta vänjs vid att vara ute och tåla det starkare ljuset och det växlande vädret med olika temperaturer natt och dag. Står växterna ute i plantskolan så är de redan avhärdade.

Är du dock osäker om detta redan är gjort, kan du avhärda dina nyköpta växter själv genom att ta ut dem under dagtid och in igen för natten. Börja med att placera växten i skugga och vindskyddad och bara en kort stund i början. Flytta den sedan till allt soligare plats och öka tiden allt eftersom. Det brukar ta cirka en vecka att avhärda en växt.

#Krukodlade växter kan planteras hela säsongen#

Krukodlingen har också fört med sig den fördelen att vi inte längre är bundna till de traditionsenliga planteringstiderna vår och höst som gäller för barrotade växter, främst då häckplantor och rosor.

Krukodlade växter kan du plantera i stort sett hela säsongen från tidig vår till sen höst, bara växten är anpassad för de ljusförhållanden och väder som råder då du planterar. Fast undvik att plantera under de allra soligaste och hetaste tiderna. Spara i sådana fall växten i skuggan i väntan på svalare, mera svenskt sommarväder!

#Passa på att komplettera blottor i rabatten#

Du kanske kan passa på nu när plantskolorna rear inför semestern och komplettera blottor i rabatten. Det säljs stora, redan blommande växter i rejäla krukor, det är bara att plantera och få färdigt direkt. Kanske ser vårens penséer i entrékrukan inte så uppmuntrande ut längre - gör en ny plantering med krukodlade sommarblommor!

Att plantera krukodlade växter

Det är enkelt att plantera krukodlade växter. Gör så här:

  • Gräv en grop som är minst dubbelt så stor som krukan växten står i.
  • Bottna gropen med lämplig jord, beroende på vad du ska plantera.
  • Doppa växten i krukan i en hink med vatten och låt den stå tills det slutar bubbla.
  • Ta ut växten ur krukan och placera den i gropen, vanligen ska överdelen av krukklumpen vara ungefär nivå i med markytan.
  • Om det är en rejäl rotsnurr, som det blir om växten står länge i krukan, kan du först försöka lirka loss rötter ur snurret i görligaste mån utan att skada dem.
  • Plantera plantan genom att ösa på mer jord och tryck till lätt tills den sitter bra och stadigt.
  • Vattna igenom ordentligt och lägg på mer jord om den sjunker.

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling, om olika artiklar och krönikor samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB