Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att planera och anlägga trädgård

En praktisk handbok

Den här boken är menad som handledning och hjälp att själv planera och styra arbetsprocessen med sin trädgård. Man presenterar tanke- och arbetssätt som är tillämpbart i praktisk taget varje situation man kan hamna inför.

Bokens författare Olle Helling med familj driver ett trädgårdscenter i Esbo, nära Helsingfors i Finland. Han är trädgårdsmästare och landskapsarkitekt, med hela sitt yrkesliv inom trädgården och flera generationers yrkestradition bakom sig. Detta har gett en gedigen erfarenhet som han nu förmedlar till läsaren av denna bok.

Boken är mycket grundlig, i del 1 börjar han med att förklara vad en trädgårdsplan är för något. Skisser om utgångsläge och kartläggning av olika trädgårdssituationer, med husets placering på tomten som utgångspunkt, visar hur man ska tänka.

Listor på vad man ska tänka på vid utredning och analys av förutsättningarna hjälper till att välja det genomförbara alternativet.

Sedan förklaras det praktiska arbetet med disponering av tomten, dess trafikytor, terrassering och schaktning, ytbeläggning, insyns- och vindskydd, ljussättning, budgetering och tomtens formgivning mycket ingående och lättfattligt.

Växtvalet är en viktig del av anläggningsarbetet, så tabeller som visar olika växters storlek och form och olika egenskaper är en väl tänkt detalj. Men man kan ju inte göra heltäckande tabeller på alla tänkbara växter i en sådan här bok, det skulle ta halva boken i anspråk, men dessa tabeller visar ändå vägen ganska bra.

Den andra delen består av anläggning och skötsel, alltså det praktiska arbetet när själva planen är klar. En mycket bra och tänkvärd detalj är skissen om Trädgårdsanläggandets arbetsgång!

Allt förklaras med bra bilder och trevligt skriven text, varken för mycket eller för lite.

Del 3 visar exempel på tomtlösningar, allt från entrén till tomtens bortre hörn. Man visar många olika sorters tomter med både foton och skisser.

Sist i boken finns plats för egna anteckningar och skisser.

"Det ordnar sig nog till sist" säger författaren, och det gör det ju alltid! Denna bok är verkligen något som hjälper både den helt oerfarna trädgårdsägaren som står i begrepp att börja från början med sin första trädgård men den passar också den mera rutinerade som vill förändra sin redan befintliga trädgård. Den är, som titeln antyder, just en praktisk handbok som baseras på praktiska erfarenheter. En bra och vettig bok som jag kan rekommendera.

Att planera och anlägga trädgård
  Titel:
Att planera och anlägga trädgård
Författare:
Olle Helling
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Oskar Helling, www.gardensupport.se
Utgivningsår:
2006
ISBN:
91-631-9587-9

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB