Att klippa pelargoner och fuchsior
Dags att ta hand om övervintrade pelargoner och fuchsior
När våren närmar sig är det dags att hämta fram sina övervintrande pelargoner och fuchsior från gömställena. Har de, precis som mina, övervintrat i ett svalt rum inomhus har de ofta redan skjutit nya, gröna skott. Tyvärr har dessa skott en tendens att bli långa och rangliga, vilket lätt ger en gles och spretig planta – något de flesta av oss vill undvika.
Beskärning och föryngring
För att få en kompakt och frodig växt behöver dessa långa skott beskäras rejält. Klipp ner dem ordentligt, och lämna bara 2–3 ”ögon” (bladpar) kvar per skott. Glöm inte att klippa bort eventuella torra tappar eller döda delar helt innan du beskär vidare, för att ge plantan bästa möjliga start. Se hur en lång och ranglig övervintrad pelargon kan se ut före åtgärd.
Av de bortklippta skotten kan du enkelt ta sticklingar och på så sätt föryngra dina växter. Ett långt skott väntar på att delas, och från samma skott kan det bli flera sticklingar. Dela dem i lagom stora delar, och ta bort de nedersta bladen så att bara 1–2 toppblad blir kvar. Det blir faktiskt flera sticklingar av ett enda långt skott.
Rotning av sticklingar
Sticklingarna kan nu rotas på olika sätt beroende på sort. Vanliga pelargoner går utmärkt att rotningssätta i vatten – lägg dem i ett glas vatten, gärna med namnlapp, på en ljus plats (ej direkt sol). När de har utvecklat små rötter är det dags att plantera varje stickling i en egen kruka fylld med blomjord.
För häng- eller doftpelargoner rekommenderas däremot att sticka direkt i sandblandad, lätt blomjord och täcka med en plastpåse med små lufthål. Ställ sticklingarna så ljust som möjligt utan att utsätta dem för direkt sol. Normal rumstemperatur (ca 20 grader) är perfekt för rotningen.
Här kan du se en bild på sticklingar i vatten samt den klippta moderplantan. Passa även på att plantera om moderplantan nu, eller inom någon vecka före eller efter beskärningen – det gör ingen större skillnad, enligt min erfarenhet.
Märkning och vidare skötsel
Glöm till sist inte det lilla men viktiga: skriv namnetiketter på både sticklingar och moderplantor, så att du håller ordning på sorterna när det är dags att plantera ut dem till sommaren.
Med dessa enkla steg, och med hjälp av bildserien ovan, får du både välmående moderplantor och nya krukor med friska sticklingar – redo för ännu en blomstrande säsong!
Bildserie för steg-för-steg
- En lång och ranglig övervintrad pelargon
- Klipp bort torra tappar helt
- Klipp ner rejält
- Ett långt skott väntar på att delas
- Ta bort de nedersta bladen
- Det blir flera sticklingar av ett långt skott
- Sticklingar i vatten med namnlapp
- Sticklingar i vatten + den klippta moderplantan