Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att gömma en studsmatta

**Låttas tyck & tänk** Barn älskar att hoppa. Även i liten trädgård kan man unna dem det. Fast de där studsmattorna är ju inte så vackra...

Barnvänlig och inspirerande småträdgård

Text och bild: Låtta Skogh

Den finaste trädgårdskomplimang jag någonsin fått var när kvarterets coolaste killar, två bröder i 7-årsåldern, stack in huvudet genom humleportalen och sa: ”Hej, får vi komma in och vara här en stund? Här är så fint.”

Det antas ibland att om en trädgård ska passa barn så måste den ha en jättestor gräsmatta där de får plats att springa runt och leka. Många tänker också att kojor, klätterträd, gungor, skejtramper och pooler är nödvändiga ingredienser för en rolig utomhuslek. Men på vår pyttelilla tomt har inget av det där fått plats – ändå har vår trädgård blivit barnens favoritplats i kvarteret.

Det visar att det går alldeles utmärkt att skapa en inspirerande barnträdgård även på begränsad yta. Små inslag, som en damm med smådjur och en luftigt placerad studsmatta, har visat sig uppskattas minst lika mycket. Naturens närhet, utrymmen att utforska och lite fantasi räcker långt. Många gånger är det själva upptäckandet som ger störst lekgädje – något jag också skrev om i En trädgård full med gropar och Vikten av att välja ett träd!.

Bästa lekinvesteringen – studsmattans plats i den lilla trädgården

Mina grannbarn – de där coola bröderna – fick såklart komma in. De parkerade sig en stund på trädäcket och kikade ner i dammen. Tillsammans letade vi efter vår husgroda (Carl Philip, för övrigt – mer om hans flytt in hos oss finns att läsa i Grodan Carl Philip flyttar in), och vi studerade fascinerat de små skräddarna som elegant sprang på vattenytan. Sedan flyttade barnen över till studsmattan för att hoppa, göra sina konster och ropa: ”Titta nu, mamma!”

Om säkerhet och placering

Det där med studsmattor kan man ha åsikter om: de är opraktiskt stora och sällan estetiskt tilltalande, men oj så roliga. Faktum är att både kondition och koordination tränas effektivt, och att studsmattan snabbt blev vår bästa lekinvestering hittills, trots – eller kanske tack vare – trädgårdens minimala format. Studien jag läste bekräftade också varför vi borde prioritera säkerheten: de flesta olyckor sker på studsmattor utan skyddsnät, och ofta resulterar det i armbrott. Jag tycker det är självklart att använda skyddsnät. Dessutom har vi satt ett nät runt studsmattans ben så att varken barn, djur eller lekbollar kan hamna under när någon hoppar ovanpå, och ett extra plastnät utanför skyddsnätet på vissa sidor.

Eftersom studsmattan annars dominerade hela trädgården bestämde vi oss för att delvis gräva ner den. Hade det gått hade vi låtit själva hoppduken ligga i nivå med marken, men även att sänka den 40 centimeter gjorde stor skillnad för helhetsintrycket. För att ytterligare dämpa den skrymmande känslan har jag planterat murgröna och humle så att de klär in skyddsnätet och bildar en levande grön vägg, vilket ger ett nästan koja-liknande intryck. På vissa platser har vi också satt elefantgräs och bambu – det känns både inramande och mjukt och det skapar små rum, som i Fem kvadrat gräsmatta eller Utestämning inne.

Mot husets sida är nätet däremot öppet, så att barnen kan visa upp sina konster – och så att vuxna (”publiken”) kan sitta på en bänk och heja på. Jag rekommenderar varmt en bekväm sittplats här, så att även vi vuxna kan vara delaktiga i leken eller bara njuta av barnens glädje.

Upptäcktarlust och vatten – naturliga favoriter

I vårt lilla vattenlandskap får barnen kika på grodor, följa vattenlevande smådjur och kanske plaska lite försiktigt. Vattnet lockar till upptäckarlust – något som verkligen främjar både lärande och nyfikenhet, precis som jag tidigare skrivit om i Kretsloppsburk rymmer längtan och Nytt liv - glädjespridare!. Ett tips är också att skapa små gångar med buskar eller klängväxter, så att trädgården känns större och barnen uppmuntras att leka kurragömma, upptäcka egna rum, och verkligen använda varje kvadratmeter.

Små ytor gör trädgården dynamisk

Det fina med den lilla trädgården är att den aldrig riktigt blir ”klar”. Barnen växer – och en dag blir det kanske aktuellt med ett växthus, lusthus eller rentav en hönsgård för dvärghöns på studsmattans nuvarande plats. Tills dess hoppar vi varje dag och njuter av nuet.

Tips för en barnvänlig småträdgård

  • Satsa på säkerheten: skyddsnät kring studsmattan och nät runt benen är ett måste.
  • Använd växter för att skapa rum och lekfulla gömställen, även där ytan är begränsad – inspireras gärna av Det blir som det blir.
  • Bygg gärna in variation: damm/vatten, buskar, plats att hoppa eller bara titta, och odlingsmöjligheter där barnen får vara med (mer om detta i Vänta rätt, längta lagom!).
  • Anpassa efter ålder och låt trädgården får växa med barnen – så får den ett längre och rikare liv.
  • Kom ihåg att det viktigaste ibland är själva känslan – att trädgården välkomnar, inspirerar och lockar till lek.

Fler lästips: Låttas tyck & tänk

Vill du läsa mer av mina tidigare tankar och kreativa experiment i trädgården? Här finns fler avsnitt av Låttas tyck & tänk:

Prenumerera på vår inspiration

Tänk på! Du kan prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev och få tips om när nya delar av mina trädgårdstankar och fler artiklar kommer ut – så att du inte missar något nytt i flödet.

Nästa avsnitt av Låttas krönika kommer om ett par veckor – tills dess, ut och lek, utforska och gör din trädgård till just DIN unika oas!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB