Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att göra i trädgården i Augusti!

Augusti är en fantastisk månad! Daggen i gräset på morgonen, sommarvärmen som kommer smygande under dagen och allt fantastiskt som både natur och trädgård har att erbjuda nu. Hösthallon, svamp i skogen, äpplen och köksträdgården som dignar. Sommarblommor som tappert blommar vidare. Senblommande perenner som först nu visar sin fulla prakt. Det är en magisk månad.

Text och bild: Anna Theorin

Sensommarens magi i trädgården

Sensommar, finns det något bättre. Torkan från högsommaren är inte lika påtaglig, och den friska kvällsluften gör att det känns som att hela trädgården får börja om. De kortare nätterna gör att grönsaker mognar och växer i raketfart. Augusti och början på september är helt klart min favoritperiod – det känns som att man kan andas igen.

Det är också en utmärkt tid för plantering. Nätterna är fuktiga, och regnet har kommit åter vilket gör att du inte behöver vattna lika mycket som under högsommaren. Plantorna får en perfekt start på sin nya växtplats eftersom jorden fortfarande är varm och rötterna hinner etablera sig inför vintern.

Pumporna växer på ordentligt nu på sensommaren

Jag planterar det mesta på sensommaren och hösten. Det är enklare, helt enkelt. Semesterlugnet är över, man är hemma och kan hålla koll på trädgården. Inga bekymmer om vattning eller torka – och man ser med nya ögon var det finns plats för något nytt, eller vilket projekt som hägrar inför nästa år.

Oavsett om det gäller perenner, buskar, lökar eller träd – det finns alltid något i trädgården man vill ha mer av.

Lökplantering och perenner för lång blomning

Lökplanteringen varje höst är något jag längtar efter. Det känns lite som att plantera hopp om våren. Mitt bästa tips vid lökplantering är att blanda olika sorter på samma ställe. Allium och tulpaner, krokus ihop med narcisser – då sprider man ut blomningstiden och får en vacker och lång blomsterprakt. Här hittar ni alla våra lökar.

Tulpaner i blom tillsammans med aklejor och Allium som blommar senare

Jag brukar också passa på att plantera perenner runt lökarna, så döljs lökarnas blast när de vissnar ner under försommaren. Just nu är min favorit att använda olika Alunrötter. De är perfekta som marktäckare och många av dem är faktiskt vintergröna här hos mig i zon 2. De trivs lika bra i rabatten som i kruka utomhus året om. Här hittar ni alla våra perenner.

Nya tulpanlökar och en fantastisk Vit Skogsaster som trivs i helskugga får komma i jorden.

En plantering jag gjort med Rödskaftad Daggkåpa och olika sorters Alunrot

Hallonhäcken – en sensommarfavorit

Ett av årets projekt har varit min hallonhäck. I år byter jag ut några sommarhallon mot fler hösthallon – och jag planterar dem i vinkel så det är enkelt att hålla koll på vilken sort som är vilken. Hösthallon är fantastiska i lägre odlingszoner; de ger verkligen stora bär och det är så lyxigt att kunna plocka färska hallon ända fram till oktober! Ni hittar våra hallonplantor här.

Tips för hallonplantering

  • Sätt plantorna grunt samt använd lätt sur jord.
  • Har du tung lerjord, blanda i lite barkmull eller rhododendronjord vid själva planteringen.

Sensommarens bästa trädgårdstips

Här kommer några tips på vad du kan göra i augusti:

  • Dela vårblommande perenner för att föryngra bestånden och sprida växtprakten till nya platser.
  • Så gräsmatta! Sensommarens fuktiga nätter gör att gräsfröna gror snabbt och jämnt, och du slipper vattna så mycket. Här hittar ni frön.
  • Så perenner som solhatt, fingerborgsblomma, jättevallmo, stockros, akleja, prästkrage, malva och kantnepeta. Så dem utomhus i krukor nu, så får du fina plantor att plantera ut senare i höst, eller låt dem övervintra i krukan utomhus och plantera ut till våren. Här finns blomsterfröer.
  • Så grönsaker som spenat, ruccola, rädisa och asiatisk kål om du har plats över i land eller låda. Sensommarvärmen och fukten ger snabb skörd. Här hittar ni dem.
  • Rensa bort överblommade blomstänglar, luckra jorden i grönsakslandet efter skörd och låt gärna blast och växtrester ligga kvar som täckmaterial – det förbättrar jorden och mikrolivet inför nästa säsong.
  • Passa på att reflektera över vad som fungerat bra och vad du vill förändra inför kommande år.

Att tänka på vid sensommarplantering

Grundläggande skötselråd

  • Se till att jorden är väldränerad, särskilt om du planterar känsliga växter eller barrväxter.
  • Plantera gärna när det är molnigt eller på kvällen så slipper rötterna torka.
  • Tillsätt gärna lite benmjöl i planteringsjorden för en extra näringsboost till rötterna.

Att plantera nytt på sensommaren och hösten är verkligen det bästa man kan göra för en livskraftig och njutbar trädgård nästa säsong. Våren blir då en fröjd – allt står redan redo och rotat att ta fart direkt när värmen återvänder. Ta tillvara på den här tiden, så får du både snabb belöning och långsiktig glädje av din trädgård!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB