Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att göra i trädgården i Augusti!

Augusti är en fantastisk månad! Daggen i gräset på morgonen, sommarvärmen som kommer smygande under dagen och allt fantastiskt som både natur och trädgård har att erbjuda nu. Hösthallon, svamp i skogen, äpplen och köksträdgården som dignar. Sommarblommor som tappert blommar vidare. Senblommande perenner som först nu visar sin fulla prakt. Det är en magisk månad.

Text och bild: Anna Theorin

Sensommar, finns det något bättre. Torkan från högsommaren är inte lika påtaglig. De kortare nätterna gör att grönsaker mognar och växer i raketfart. Augusti och början på september är helt klart min favorit. Det känns som man kan andas igen.

Det är också en utmärkt tid för plantering. Det är fuktigt på nätterna, regnet har kommit åter vilket gör att du inte behöver vattna lika mycket som innan. Plantorna får en fin start på sin nya växtplats helt enkelt.

Pumporna växer på ordentligt nu på sensommaren

Jag planterar det mesta på sensommaren och hösten. Det är enklare helt enkelt. Man är hemma igen från semestern och behöver inte oroa sig för vattning eller torka på samma sätt. Man har sett hur trädgården utvecklats under sommaren och hittar alltid något litet hål eller nytt projekt.

Perenner, buskar, lökar och träd. Ja alltid finns det något man vill ha mer av.

Lökplanteringen varje höst är något att se fram emot. Det känns som man planterar lite hopp om våren när man planterar lökar. Mitt bästa tips när det kommer till lökplantering är att sätta olika sorter tillsammans. Allium och tulpaner, krokus med narcisser. Då får man en lång blomningstid när de avlöser varandra. Här hittar ni alla våra lökar.

Tulpaner i blom tillsammans med aklejor och Allium som blommar senare

Jag brukar också plantera perenner runt om, då döljs blasten från lökarna när perennerna kommer upp. Just nu är min favorit olika Alunrötter. De är perfekta marktäckare och här hos mig i zon 2 är många vintergröna till och med. Jag har dem även i kruka utomhus året om. Här hittar ni alla våra perenner.

Nya tulpanlökar och en fantastisk Vit Skogsaster som trivs i helskugga får komma i jorden.

En plantering jag gjort med Rödskaftad Daggkåpa och olika sorters Alunrot

Ett av årets projekt är min hallonhäck. Jag vill byta ut några sommarhallon mot fler hösthallon. Jag har dem i vinkel så jag har koll på vilken sort som är vilken. Hösthallonen är fantastiska om man bor i lägre zoner, de blir enorma hallon och det gör det lite roligare att börja jobba igen när man kan gå ut och plocka färska hallon till frukosten. De ger bär till oktober här hos mig! Lyx! Ni hittar våra hallon här. Ett tips vid hallonplantering är att sätta plantorna grunt samt att använda lätt sur jord. Om man har lerjord till exempel kan man blanda i lite barkmull eller rhododendronjord vid plantering.

Här kommer några tips på vad ni kan göra i augusti!

  • Dela vårblommande perenner. Senblommande perenner delas på våren.
  • Så gräsmatta! Den gror väldigt fort dessa fuktiga nätter och ni slipper passa vattningen lika mycket. Här hittar ni frön.
  • Så perenner så som Solhatt, Fingerborgsblomma, Jättevallmo, Stockros, Akleja, Prästkrage, Malva, Kantnepeta. Så dem utomhus i krukor och plantera ut bladrosetten senare i höst eller övervintra i krukan utomhus för plantering till våren. Här hittar ni våra blomsterfröer.
  • Så grönsaker som spenat, ruccola, rädisa och asiatisk kål. Här hittar ni dem.

Texten uppdateras

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB